Bezoek uit Gilze en Rijen

0
14-10-2010
  • wethouder
  • Gilze en Rijen
Wethouder Rolph Dols en collega´s Pierre Kop (afdelingshoofd) en Patrick Dekkers (coördinator post en archief) van de gemeente Gilze en Rijen kwamen op donderdag 14 oktober op bezoek bij Regionaal Archief Tilburg. Dat zien we graag! Van twaalf gemeenten uit de omgeving van Tilburg worden hier de archieven bewaard. We vinden het heel belangrijk en prettig om te laten zien hoe wij dat doen, welk mooi materiaal hier in beheer is en hoe wij de informatie via de website beschikbaar stellen. Daarnaast is het goed om eens uitgebreid kennis te maken.

Gilze Rijen heeft vanaf 2004 een contract met Regionaal Archief Tilburg voor het beheer van de oude archieven. Daarvoor was het archief van Gilze en Rijen ondergebracht bij het Streekarchief in Oosterhout. Gilze en Rijen ging als vanzelf mee. Voor RA Tilburg bracht dit veel werk met zich mee: toegankelijk maken, digitaliseren, schoonmaken van de archiefstukken, zuurvrij ompakken, schimmels verwijderen. De stukken staan nu in het depot, veel is digitaal beschikbaar en via de website toonde gemeentearchivaris Yvonne Welings het gemak waarmee het archiefmateriaal van Gilze en Rijen geraadpleegd kan worden.

Pierre Kop, afdelingshoofd Prisma (Proces, Registratie, Informatie, Systeem management en Automatisering) vertelde met trots de uitstekende werking van de gemeentelijke digitale dienstverlening. Geen grote, logge gemeente, de dorpen hebben gezamenlijk ca. 26.000 inwoners. Door de beperkte grootte werkt de gemeente efficiënt, is het mogelijk geweest een goed werkend digitaal loket te maken, waarmee het landelijk goed heeft gescoord op het gebied van digitale dienstverlening.

Medewerker Dienstverlening Ans Holman legde de werking in het Onderzoekerscentrum uit en beheermedewerker Mirjam Heijs liet de archiefschatten van Gilzen en Rijen tot leven komen. Meteen ontstonden levendige gesprekken over een oude kiosk, de link tussen 17e eeuwse en hedendaagse archieven en het voortbestaan van het vliegveld. Mooi om te zien hoe archieven zo tot de verbeelding kunnen spreken.

Een ding is zeker, de bezoekers zijn zo geïnspireerd geraakt dat overwogen wordt om de kamer van de wethouder te behangen met oud archiefmateriaal. Wij werken daar graag aan mee!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag