Tijdschrift Flow over stamboomonderzoek

0
05-08-2010
  • genealogie
  • cursussen
  • verhalen
  • stamboomonderzoek
  • Regionaal Archief Tilburg
Wie denkt dat genealogie stoffig is heeft het mis! En het superhippe magazine 'Flow' is dit volledig met ons eens! In editie nummer 5 van dit jaar staat een leuk artikel over spitten in je verleden. Journaliste Tanya Commandeur geeft je een kijkje in haar eigen familieonderzoek en het verhaal dat ze hierover heeft geschreven. "En alsof dit al niet genoeg raadselen zijn, brengt een oude foto van de kinderen van Johannes me in de war. Ze zien er welgesteld uit: waren ze dan toch niet zo arm als ik me had voorgesteld? (...) En wat ik echt vreemd vind, is dat ik nergens de overlijdensgegevens van Johannes kan vinden. Het laat me niet los: heeft hij echt zelfmoord gepleegd? En waar, wanneer, waarom?"

Allerlei vragen waar u als genealoog ook tegenaan kunt lopen tijdens uw onderzoek. Soms wellicht frustrerend, maar vaak juist ook interessant en stimulerend om door te gaan met graven en spitten op zoek naar een extra gegeven of naam. Belangrijk hierbij is om alle gevonden informatie overzichtelijk te houden met een duidelijke bronvermelding. Commandeur geeft als tip de website www.aldfaer.nl, een gratis Nederlandstalig programma voor het vastleggen van stamboomgegevens.

Tijdens uw onderzoek kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Hoe zou de familie die u zoekt geleefd hebben? Waarvan zouden ze geleefd hebben? Wat waren hun dromen en ambities? Naarmate het onderzoek vordert, wordt de rode draad steeds duidelijker en ontstaat er een werkelijk verhaal. Deze verhalen zijn vaak ook inspiratie voor goedverkochte romans. Bekende voorbeelden van de laatste tijd zijn 'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl, 'Knielen op een bed violen' van Jan Siebelink, en 'Het Pauperparadijs' van Suzanna Jansen.

 
Maar zo'n verhaal ontstaat niet zomaar. Het opschrijven van gevonden feiten is een vak apart. Daarom biedt Regionaal Archief Tilburg de cursus 'Verhalen schrijven in het archief'. Een cursus die u traint om historische gegevens in een goed verhaal te gieten. Deze cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van januari t/m februari 2011 op vrijdagmiddagen van 15.00 tot 17.00 uur.  Inschrijven is mogelijk via de website. Als oefening kunt u uw eerste verhaal op het Geheugen van Tilburg publiceren!


(Met dank aan Irene de Vocht)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag