Geboren in 1809 bij Kring voor Kabinetsmedewerkers

0
01-06-2010
  • 200 jaar stad
  • wiki
  • community
  • Kabinetsmedewerkers
  • geboren in 1809
Dat het project Geboren in 1809 nog steeds een uniek project is blijkt wel uit de belangstelling van de Kring van Kabinetsmedewerkers. Op 27 mei jl. was de gemeente Tilburg gastheer van deze landelijke vereniging waar zo’n 60 gemeenten zijn aangesloten. Dan moet je denken aan bestuursadviseurs, communicatiemedewerkers en medewerkers stadspromotie c.q. externe betrekkingen. Na een korte vergadering van de vereniging wordt er altijd een inleiding en een discussie gehouden over een bepaald thema. Deze keer was het thema Tilburg 2009 en vooral hoe Tilburg en haar bewoners het gevierd hebben dat Tilburg 200 jaar stadsrechten heeft. Daarvoor waren Ingrid de Leeuw en Maaike de Wit uitgenodigd van het projectbureau Stichting Tilburg 2009. Zij legden uit hoe zij gefunctioneerd hebben en hoe ze actief zijn geweest naar het zoeken van sponsoren voor het feestjaar 2009. Ook werd er aandacht besteed aan de vele projecten die de stichting heeft ondersteund. Zoals de Kinderburgemeester en het project Geboren in 1809. Van dat laatste mocht het Regionaal Archief Tilburg zijnde Jean-Paul Korst een uiteenzetting geven.

Als eerste noemde Jean-Paul de aanleiding van het project, de samenwerking met de NGV afdeling Tilburg-Den Bosch, de werving van de deelnemers en hun enthousiasme op de allereerste bijeenkomst in november 2008. Daarna de start van het onderzoeksproject in 2009 met 60 deelnemers. De workshops en cursussen werden uitgebreid besproken en dat het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van een unieke wiki. Tenslotte de uitkomst van het onderzoek van alle 338 dopelingen wat leidde tot statistieken en bijzondere verhalen. Allemaal gemaakt door de deelnemers zelf. Met behulp van twee verhalen van dopelingen uit 1809 werd de presentatie door Jean-Paul afgesloten. Dat was die van de beroemde Petrus (Peerke) Donders en die van Maria Nicolaia van Geloven. Deze laatste was getrouwd met een crimineel en dat gaf veel rumoer en gelach uit de zaal.
Het resultaat was dat opnieuw een groep mensen enthousiast is gemaakt met genealogie en dat het snuffelen in archieven gewoon kaaileuk is! Na afloop was er nog een samenzijn. En weet je wat, onder deze vereniging zat een genealoog uit Soest die al jarenlang stamboomonderzoek doet! Wat is de wereld toch klein.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag