Tilburgse kranten online doorzoekbaar

35
30-05-2010
 • Tilburgsche courant
 • Tilburg
 • krantenportaal
 • kranten
 • Koninklijke Bibliotheek
 • KB
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft op donderdagmiddag 28 mei met een symposium hun nieuwe krantenportaal geopend. In dat krantenportaal zijn ook twee Tilburgse kranten digitaal doorzoekbaar: de Tilburgsche Courant (1869-1931) en de Nieuwe Tilburgsche Courant (1879-1940)

Deze prachtige bron is daarmee voor iedereen op een digitale manier beschikbaar gekomen. Voor veel onderzoekers scheelt dat een heleboel gezoek.
Wij hadden wel in een eerder stadium via een vrijwilliger een index op deze kranten online staan op de website van de bibliotheek Midden-Brabant.
In de nieuwe database zijn de kranten volledig toegankelijk gemaakt met OCR-techniek waardoor je nu op elk woord in de krant kunt zoeken, ook in advertentieteksten.

Deze nieuwe website heeft wel de beperking dat de kranten er maar tot 1940 te doorzoeken zijn. Dat heeft te maken met auteursrechten. Het grote voordeel is echter dat je nu digitale kopieën kunt maken van artikelen en op je website kunt gebruiken of op een andere manier verwerken. De kranten kun je full screen bekijken, wat het lezen een stuk makkelijker maakt dan lezen in een klein venstertje.

Als bezoeker kun je zelf aangeven hoe je wilt zoeken, per krant, per plaats, op artikel, op advertentie, en zo nog wat meer. Je kunt de hele krant als pdf naar je computer halen, je kunt er een foto van maken (wat overigens mij vandaag niet lukte, de bestanden werden niet als jpg herkend) etc. Er valt vast nog wat te verbeteren, maar de service die nu al geboden wordt, mag er zijn!

De Koninklijke Bibliotheek heeft met dit project, dat nog steeds loopt, een schat aan informatie voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Het is een prachtige aanvulling voor elk bijna elk onderzoek en elke onderzoeker!

2 reacties

Reageren
 1. Ger Smid | Dec 02, 2017
  Wedstrijd verslagen in die tijd van Fortuna SC lezen
 2. Ger Smid | Jul 25, 2017
  Kranten tot 1970 doorzoekbaar de kranten van 1940 gooi die maar weg

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag