40 Korvelbewoners en hun huizen

0
19-05-2010
  • Tilburg
  • Korvel
  • huizenonderzoek
Maar liefst 40 nieuwsgierige en leergrage bewoners van de wijk Korvel kwamen op dinsdagavond 18 mei 2010 naar Regionaal Archief Tilburg. Deze mensen volgen een vierdelige cursus over Korvel, georganiseerd door het bewonerscomité Korvelseweg.

Rob van Putten begon de avond met een uiteenzetting over het doen van huizenonderzoek. Dat is redelijk complex voor een beginner: zo zijn er vele termen en benamingen die alle uitleg behoeven. Maar Van Putten deelde het onderzoek in in vier overzichtelijke categorieën: Gebouwen, eigenaars, bewoners, beroep en bedrijf.

De geschiedenis van gebouwen is te raadplegen o.a. via diverse kaarten en plattegronden. Hierop kun je zien waar een gebouw stond en door te vergelijken met een andere kaart, kun je er achter komen hoe lang dat gebouw er heeft gestaan. Vervolgens is de eigenaar eveneens een invalshoek voor het huizenonderzoek. Allereerst uiteraard het kadaster en het bouwarchief, verviolgens zijn er schepenbankarchieven en notariële archieven. Dat alles is beschikbaar op microfiche of al digitaal. Qua bewoners bieden adres- en telefoonboeken uitkomst, evenals woningkaarten, volkstellingene en vernummeringsregisters. Meer bekend zijn de bevolkingsregisters en de burgerlijke stand. Als laatste categorie beroep en bedrijf: via hinderwetvergunningen en veiligheidswetten, handelsregister en gemeenteverslagen krijgt de huizenonderzoeker meer te weten over zijn eigen huis of een voormalig bedrijf.

Na deze theoretische uiteenzetting een oefening in de praktijk: Beeldonline, zoeken in archieven, raadplegen kadasterkaart, snuffelen in boeken...vrijwel alle 40 aanwezigen vonden hun weg in de studiezaal van het archief. Er werd intensief gespeurd, gezocht en gevonden. Zo was er een paar dat onderzoek deed naar de schoenenfabriek van J. van Arendonk. Binnen 30 minuten waren zij foto´s, krantenartikelen en hinderwetvergunningen op het spoor. Zij werden enthousiast en namen zich voor om binnenkort hier hun zoektocht voort te zetten.

Een geslaagde avond deze Korvelcursus. Dat zouden meer wijken van Tilburg moeten doen!!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag