Reünie Torenhoekske Berkel-Enschot

0
16-05-2010
  • Berkel-Enschot
  • Torenhoekske
Op zaterdag 12 juni as is er een reünie in Berkel-Enschot van voormalige bezoekers van 't Torenhoekske. Het jeugd- en jongerencentrum 't Torenhoekske werd op 30 april 1973 geopend in Enschot. Maar het bleek niet het begin van het jongerenwerk in Berkel-Enschot. De volgende tekst is namelijk een gedeelte uit een krantenbericht van maart 1986: "In 1970 begon een aantal jongeren bij elkaar te komen in de kelder van café Concordia en stichtte daar de sociëteit "Ma Cave". Toen dat een beetje gestructureerd ging lopen, ontstond al snel de behoefte aan een "eigen home", zoals dat in het toenmalige jeugdjargon heette. De jeugd liet het oog vallen op het oude woonhuis van de bovenmeester en het daarbij behorende gymnastieklokaal. Dit plan viel in goede aarde bij het gemeentebestuur en niet veel later was 't Torenhoekske een feit." Eind zeventiger jaren was al duidelijk dat het gebouw hard aan renovatie toe was. Dat was echter niet wat de gemeente wilde. Rond 1980 werd duidelijk dat de gemeente het pand liever plat wilde gooien en nieuwbouw wilde bij het gemeenschapshuis De Schalm. Op 2 juli 1982 werd het afsluitingsfeest voor 't Torenhoekske gevierd.

Pim van Riel en Jacqueline Bankers namen het initiatief voor deze reunie. Zij maakten een website met foto's, geschiedenis en krantenknipsels als archief. In Regionaal Archief Tilburg vinden we in de collectie Beeldonline een vijftal (keurige) foto's van de voormalige school en het latere 'jeugdhuis'. In het archievenoverzicht vinden we twee keer de naam van 't Torenhoekske vermeld.
 
De bezoekersgroep was destijds zeker niet geinteresseerd in de historie van 't Torenhoekske. Wellicht nu we dertig jaar verder zijn, dat de een of ander ook de cultuurhistorische waarde van het jeugdhuis interessant vindt om eens nader te onderzoeken. Het Torenhoekske was één van de symbolen van jeugd en vrijheid. Typisch voor de jaren zeventig van de 20e eeuw!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag