Dom dialect?

0
24-04-2010
  • cursussen
  • Tilburg
  • Tilburgse Taol
  • dialecten
  • cursus
In dit weblog is al vaker gesproken over de hernieuwde belangstelling voor dialecten. Onlangs begon de Stichting Tilburgse Taol eveneens met een cursus Tilburgs. De aanleiding daarvoor was dat ondergetekende de afgelopen drie jaar het Tilburgs Grôot Dikteej driemaal gewonnen had. Een vierde keer meedoen, mag niet meer en is ook niet meer leuk. 'Als je het kunstje kent, dan is er eigenlijk niks aan!' zo zei ik steeds tegen de mensen. 'Ik kan het je zo leren.'

Die belofte zijn we nagekomen en begin april hielden Gerad Steijns, Wil Sterenborg en ik een eerste lesavond. De belangstelling was groot. Zo waren er ruim twintig aanmeldingen en enkele journalisten belden me voor een interview op radio en krant. Zo kwam journaliste Kristel van Teefelen zelfs helemaal uit Amsterdam om een artikel te schijven over o.a. 'onze' Tilburgse cursus. Hier bijgevoegd het artikel in Trouw van zaterdag 24 april 2010.

De cursus is nu twee lesavonden verder.De cursisten hebben de klinker 'e' en 'o' al gehad. Geoefend met woorden, zinnen en vertalingen. Het verklanken van de klinkers is niet om aan te horen: van 'gekwèèk' tot 'gewôon' woordjes oefenen en flink 'aawhoere'. Aan het einde van de avond een klein oefendictee. Er zijn al enkele cursisten die dat foutloos doen! Dat belooft wat!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag