Voorjaarsbijenmarkt

0
09-04-2010
  • Youtube
  • Tilburg
  • imkers
  • film
  • Diessen
  • bijenkorf
  • Baarle-Nassau
  • ambrosius
Het aardige van de collectie films van het Regionaal Archief Tilburg is dat er weer heel àndere informatie uit kan worden opgedoken dan uit de geschreven bronnen. Dat beelden soms meer vertellen dan geschreven stukken weten we natuurlijk allemaal. Zo trof ik een korte opname aan van de jaarlijkse voorjaars-bijenmarkt, gehouden op het terrein van het Gemeentelijk Sportpark aan de Goirleseweg te Tilburg op 26 maart 1930 en op 8 april 1931. Op het filmpje zien we overzichtsbeelden van de markt, beelden van het tonen van de bijenkorven, van bijenvolken (close-up)en natuurlijk van het loven en bieden.Het filmpje kunt u via het YouTube-kanaal  van het Regionaal Archief Tilburg bekijken. 

De bijen van de Ambrosiusgilden (de imkers) spelen al eeuwen een belangrijke rol: als producenten van de honing (een delicatesse en grondstof van vele producten) en natuurlijk voor het bestuiven van de planten: een heel vitale functie. Het mogelijk uitsterven van de bij leverde niet voor niets zo'n commotie op.

In het 'geschreven' archief  vinden we verschillende documenten terug: in het notulenboek van het Gilde St. Ambrosius te Tilburg, (1705-1820): de korven of stokken werden verpacht en uit de opbrengst werden uitkeringen gedaan aan gildebroeders of hun nabestaanden en vieringen (teerdagen) bekostigd (archiefnummer 212); in het archief van het bijenhoudersgilde St.Ambrosius te Baarle, (1712-1819) vinden we het “Manuaal van het Biegilde van Baarle” terug (archiefnummer 2216) en in het archief van het Bijengilde St. Ambrosius te Diessen (archiefnummer 825) zijn zelfs documenten bewaard gebleven over een periode van ruim 200 jaar: (1558)1682 - 1911: statuten, instructies rekeningen, maar ook enkele drukwerken over het houden van bijen zoals: 'Den Nederlantsen hovenier' van de hovenier van de prins van Oranje, uit 1721. In dit boek vinden we beschrijvingen van prinselijke en heerlijke lusthoven, hofsteden en in het bijzonder de tuinen met daarin de bomen, bloemen, kruiden.
En tenslotte: even verder zoeken leverde ook nog prachtige foto's op die u terug kunt vinden in Beeldonline

Wie nu denkt dat dit alles verleden tijd is: niets is minder waar. In het paasweekend zijn er net als in de jaren ´30, en al die jaren daarna, bijenmarkten geweest en er staan er nog heel wat op het programma. Weliswaar niet meer in het Gemeentelijk Sportpark aan de Goirleseweg, maar vast nog wel ergens in de buurt van waar u woont.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag