Sterven dialecten uit?

1
23-03-2010
  • tom america
  • jos swanenberg
  • immaterieel erfgoed
  • dialecten
Enige tijd geleden schreef ik al naar aanleiding van de blog "Soudbites- dialect horen spreken" over 'onze' nieuwe hoogleraar (want Brabander aan de UvT) Jos Swanenberg die in zijn inaugurele reden o.a. sprak over de Tilburgse "Tussentaal": ‘Als je een jongere in Tilburg vraagt of hij nog dialect spreekt, zal hij in negen van de tien gevallen met ‘nee’ antwoorden. Om vervolgens een variant van het Nederlands te laten horen, die doorspekt is met Tilburgse woorden als zat (‘genoeg) of bekant (‘bijna’). 

Als dat u, net als mij, nieuwsgierig maakte, kunt u zaterdag 10 april a.s. vanaf 10.00 uur Prof. Dr. Jos Swanenberg zelf beluisteren en bevragen: de Historische Vereniging Brabant organiseert dan in samenwerking met Brabants Heem, enkele Heemkundekringen en de KBO Goirle een dialecten ochtend. De lezing van Jos Swanenberg zal worden 'opgeluisterd' door een al even spannend en interessant optreden van Tom America.


Groeseindstraat from Tom America on Vimeo.

Jos Swanenberg houdt zich vooral bezig met levende taal. Hij is – officieel – “Hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur” aan de Universiteit van Tilburg. In levende taal is dat:  hoogleraar Brabants. Hij zal op onderhoudende wijze ingaan op Brabantse dialecten zoals ze in het verleden werden gesproken, maar ook op de hedendaagse situatie. Sterven dialecten, onderdeel van het lokale erfgoed, uit? Hoe spreken de jongste Brabanders dan als ze onder elkaar zijn? Tom America heeft een indrukwekkende compositie gemaakt van gesproken tekstfragmenten in het Tilburgs dialect, die hij ten gehore brengt d.m.v. een keyboard, onder begeleiding van een accordeonist.

De ochtend vindt plaats in het
Cultureel Centrum Jan van Besouw,
Diessenstraat 1,
5051 RJ Goirle.
10.00 -13.30 uur

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan aanmelding@hvbrabant.nl 
of te bellen met 073-6421419 (tot 2 april) en € 9,50 p.p over te maken op rekeningnummer 4776738 t.n.v. Historische Vereniging Brabant o.v.v. ¨Dialecten ochtend¨.

Voor het volledige programma en actuele informatie kunt u ook terecht op de website van de Historische Vereniging Brabant.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag