Dorpsfilms !

4
04-03-2010
  • Loon op Zand
  • Youtube
  • Gilze
  • Film- en fotobank Noord Brabant
  • film
  • dorpen
  • Diessen
  • De Moer
  • Brabant
  • Alphen
Dat het Regionaal Archief Tilburg niet alleen maar papier bewaart, mag inmiddels duidelijk zijn. Het bewegend beeld is ook in dit weblog regelmatig een punt van aandacht. De mooie films en filmpjes die op een onnavolgbare manier het leven van vroeger illustreren en toegankelijk maken. Ons doel is uiteraard zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze prachtige beelden. Dat doen we op de eerste plaats door de kortere items op YouTube te zetten: dat succes gaan we voortzetten. Let dus op: regelmatig wordt dit kanaal aangevuld met nieuwe films.
Voor de langere films is YouTube niet toereikend (en het publiek mogelijk te onrustig!). Daar gebruiken we dan ook een ander internet-'kanaal' voor. De Film- en Fotobank Noord-Brabant biedt Brabantse instellingen en verenigingen de mogelijkheid hun films (en foto's) te tonen aan een groot publiek. Ook het Regionaal Archief Tilburg heeft hier enkele films staan.
Juweeltjes!

Bijvoorbeeld de film waarop we de inwoners van Alphen zien in 1968. In datzelfde jaar werden ook de inwoners van Kaatsheuvel op de film gezet. De inwoners van De Moer en Diessen werden twee jaar later in beeld gebracht: dezelfde beelden van spelende kinderen, een harmonie, de wandelclub, en heel veel vrouwen (moeders) in deuropeningen.... Het leven zoals het was in die jaren in de dorpen, met bakkers en slagers en spelende kinderen.  En het kijkplezier wordt nog groter:  vergelijkbare beelden werden ook vele jaren daarvoor gemaakt: Ulicoten in 1959, Diessen in 1956 en Geertruidenberg zelfs al in 1950!!


Al deze (en nog veel meer) films werden vervaardigd door J.W.L. Adolfs (1917-1977). Deze Enschedese zakenman begon in 1950 met zijn project: "Heel Nederland op de film". Zijn streven was elke inwoner van plaatsen beneden de 20.000 inwoners de kans te geven zichzelf als eens een filmster op het witte doek te kunnen zien. Iedereen dus zijn eigen 'minute of fame'. Dit nobele doel stond niet alleen: het was ook een manier om reclame te maken voor de plaatselijke verenigingen. De verenigingen (vaak de harmonie of een andere muziekvereniging) waren de opdrachtgevers en zij konden met de vertoning de kas spekken!
De films bleven eigendom van de verenigingen, in de dorpen. De huidige verblijfplaats van de films is niet altijd meer te traceren: soms zullen ze nog op een zolder liggen, soms zullen ze gewoon verdwenen zijn doordat zolders van (voormalige) bestuursleden werden opgeruimd. Gelukkig zijn er ook films 'teruggevonden'. Een aantal daarvan zijn via de Film- en Fotobank Noord-Brabant (FFNB) te bekijken. De films werden geconserveerd, zodat het oorspronkelijk materiaal goed bewaard blijft (in speciaal geklimatiseerde depots). Digitalisering zorgt er weer voor dat u de films thuis op uw gemak kunt bekijken. Liefst met bevriende dorpsgenoten: gegarandeerd een geweldige avond.
We missen nog een paar van deze juweeltjes. De film van Rijen, Raamsdonk, Loon op Zand, Gilze, Dongen, Den Hout, Molenschot...  Misschien liggen ze wel bij u op zolder!
Laat het me weten.

nb: Als u hier klikt, komt u op het deel dat het Regionaal Archief Tilburg bij de FFNB beheert. Via de knop 'zoeken' kunt u 'adolfs' intikken,'zoeken' en het tabblad 'films' nog een keer activeren. Wilt u meer films zien? Ga dan eens op avontuur via de 'home'-knop.
Veel kijkplezier.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag