Beste genealogische internetpublicaties van 2009 gekozen

0
04-03-2010
  • stamboomonderzoek
  • verkiezing
  • internetpublicatie
  • genealogie
Afgelopen maandag zijn de winnaars in de Genealogisch Goed verkiezing bekend gemaakt. Het publiek vond Het Groene Graf van Eric van der Ent de beste genealogische internetpublicatie. Een deskundige jury verkoos uit alle genomineerde publicaties de website van Stichting Familiearchief De Clercq als beste.

Genealogisch Goed is een initiatief van Bob Coret van Genealogie Online, in samenwerking met het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Centraal Bureau voor Genealogie, HCC!Genealogie, het Nationaal Archief, de Nederlandse Genealogische Vereniging en het Regionaal Archief Tilburg. Over het doel van Genealogisch Goed zegt jurylid Albert Hoekstra: "Een goed voorbeeld doet hopelijk volgen. We zien graag genealogische publicaties van kwaliteit op Internet, met enige vorm van redactie, met de juiste context en gebruik van bronvermeldingen."

Via verkiezing.genealogieonline.nl werden 77 genealogische internetpublicaties genomineerd en gepresenteerd. Een aantal dat jurylid Cees Heystek niet verbaast: "De tijd van zelf moeilijk doen met HTML is voorbij, publiceren op Internet is heel laagdrempelig geworden, ook voor genealogen." Jurylid Isabelle Heyvaert vult aan: "Stamboomonderzoek eindigt niet bij een publicatie, vaak leidt het weer tot nieuw onderzoek, nieuwe inzichten en nieuwe contacten."

De jury heeft uit alle genomineerde internetpublicaties de website Stichting Familiearchief De Clercq gekozen als de beste van 2009. Jurylid Rob van Drie: "De diversiteit van genealogische publicaties was groot, de zes juryleden hadden dus geen makkelijke taak. De publicatie van De Clercq had veel aspecten die we graag zien: naast de genealogische gegevens ook biografische schetsen, verhalen over bewaard gebleven familiepapieren en afbeeldingen van personen."

Van de bijna 3 duizend publieksstemmen kreeg de publicatie Het Groene Graf van Eric van der Ent er het meest. Jurylid Yvette Hoitink: "Dat deze website in de smaak viel kan ik wel verklaren. Het heeft veel bronnen waar stamboomonderzoekers van smullen: oude portretfoto's van personen uit Baarn, een index van begraafplaatsen in het Eemland en gescande kranten." Jurylid Christian van der Ven over het grote aantal stemmen: "Genealogie is een populaire hobby. Je ziet dit bij archieven en genealogische verenigingen, maar ook in de bezoekers- en ledenaantallen van genealogische websites."

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag