Vernieuwde digitale Tijdmachine

1
25-02-2010
  • websites
  • Tilburg
  • tijdmachine
  • Oosterhout
Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg lanceren op 25 februari de compleet nieuwe Oosterhoutse Tijdmachine. De al bestaande Tilburgse Tijdmachine is in een geheel nieuw jasje gestoken.
Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs gebruiken in de geschiedenislessen tien tijdvakken zoals de Oudheid, de Vroege Middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Deze vormen als het ware een kapstok om feiten en jaartallen in een context te plaatsen. Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg sluiten hierbij aan door de geschiedenis van Tilburg en Oosterhout op een digitale tijdlijn te plaatsen. In 2004 werd al begonnen met een Tilburgse Tijdmachine, maar deze is nu geheel vernieuwd. De inhoud is aangevuld en nieuwe digitale technieken zijn ingebouwd. Frisse, heldere kleuren, nieuwe zoekstrategieën en de toevoeging van de tien tijdvakken zijn een grote verbetering.

Omdat Regionaal Archief Tilburg ook werkt voor andere gemeenten, is er een Oosterhoutse Tijdmachine ontwikkeld. Deze tijdmachine heeft dezelfde lay-out als die van Tilburg, maar de inhoud is uiteraard geheel toegespitst op de Oosterhoutse geschiedenis. Beide Tijdmachines bevatten een schat aan informatie en historisch beeldmateriaal. Duizenden jaren zijn erin gevat, te beginnen ruim vóór Christus. Eindigend? Nog niet, want zo lang we hier wonen, leven en werken, is de geschiedenis een ‘never-ending-story’.

De Tijdmachines zijn niet alleen voor leerlingen geschikt, ook voor volwassenen bieden ze een schat aan informatie. Zoeken in deze digitale tijdlijn is heel gemakkelijk. Je kunt zoeken op de tien tijdvakken zoals die ook op de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs worden gebruikt. Of je kunt zoeken op thema’s zoals het Tilburgse verhaal van Marietje Kessels of het Oosterhoutse verhaal over Mooie Keetje (zie foto). Ook kun je zoeken op jaartal of trefwoord. De tijdlijn wordt steeds bijgewerkt. De laatste toevoegingen zijn van 2009.

Beide sites zijn te bekijken op www.tijdmachinetilburg.nl en www.tijdmachineoosterhout.nl. Neem eens een kijkje in de geschiedenis!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag