Van Aa naar Be, wat een rendier teweeg kan brengen

0
04-02-2010
  • rendier
  • educatie
  • AaBe
In een vorig blog schreef ik over de Jan Ligthartschool Rendierhof, die een project gaat doen rondom Tilburg Textiel. Door het gesprek met een van de leerkrachten kwamen we op een spoor waarbij de naam van de school verband moest houden met het logo van AaBe, de rendieren. De school zou beschikken over één van de eerste geschriften: een gewolkt schrift met harde kaft, waarin het verhaal over de oprichting zou staan.

'Het schrift is kwijt',zo mailde me een andere leerkracht. Maar de school zou begonnen zijn in de St.Josephstraat, vlakbij het Regionaal Archief. Het zou bij de fabrikantenwoning van Van den Bergh zijn, de toenmalige directeur van AaBe.

Dit verhaal vertelde ik aan een collega die de cursus Huizenonderzoek verzorgt in ons archief. 'Oh, maar dan heb je het over het Rendierhuis, dat is hier tegenover!!' Met hem ben ik naar buiten gegaan om dat pand persoonlijk te aanschouwen en inderdaad, het koetshuis van de fabrikantenwoning draagt nog steeds de naam Rendierhuis. Dus daar moet die school gestart zijn en daar hing die bewuste kop, die later de kleuters aan het schrikken zou maken. Op bijgevoegde foto ziet u het Rendierhuis en als u inzoomt, kunt u die kop zien.

Terug in het archief ging collega Huizenonderzoek eens kijken in de (digitale) adresboeken die we er hebben. Ja hoor, op het adres St. Josephstraat was eerst een Montessorikleuterschool 'Kastanjehof' gevestigd. Deze school verhuisde in de jaren '60 naar de Meerkoldreef, alwaar de naam veranderd moet zijn in JLS Rendierhof.

Het bewuste schriftje is nog steeds niet boven water, maar een eenvoudige zoektocht in eigen archief, leverde al heel wat aardigs op. Van Aa naar Be, en dat allemaal door een rendierkop!

Wordt vervolgd!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag