Successtory: Van smid tot staal in Tilburg

2
13-01-2010
  • stalen meubelen
  • Van-Blerk
  • Tilburg
  • Staal
  • smid
  • Samas
  • industrie
  • brandkasten
  • Assenburg
  • ASPA
Het was in het jaar 1864 van de negentiende eeuw dat de grondlegger van het bedrijf, Nicolaas van Blerk (1863-1899), de bestaande smederij aan het Smidspad omvormde tot een ijzerhandel, waarbij tevens meer fabrieksmatig werd geproduceerd. De vader van Nicolaas, Gerard van Blerk vestigde zich vanuit Waalwijk als smid in Tilburg op de Veldhoven. Wanneer Nicolaas overlijdt zetten zijn drie zonen Wilhelmus, Johannes en Marinus het bedrijf voort. In 1904 wordt gestart met de productie van de vermaarde brandkasten, in dat jaar wordt ook de latere industrieel en opvolger Nico van Blerk geboren.

Naast brandkasten worden er vanaf 1928 ook andere stalen producten gemaakt, het is het begin van de stalenmeubelenfabriek. Een succes, Grijpink uit Den Haag wordt de eerste Van Blerk dealer in Nederland. De nieuwe generatie Blerk's treedt aan, de broers Nico en Jan van Blerk nemen het familiebedrijf over van de ooms Martinus en Ludovicus. Tegen het einde van de oorlog in 1943 verlaat de oudste brier Jan de zaak en er wordt gestopt met het produceren van brandkasten. De bezetter had verboden om staal te verwerken. Na de oorlog gaat Nico intensief samenwerken met het bedrijf Kentie en de rijksoverheid wordt een van zijn grootste afnemers van de stalen meubelen. In het nabijgelegen Kaatsheuvel wordt een kastenfabriek gebouwd.
De uitbreiding gaat verder, aan de Zevenheuvelenweg nummer 15 op het industrieterrein het Kraaiven wordt een nieuwe fabriek gebouwd en tijdens het jubileumjaar in 1964 in gebruik genomen. Toen de industrieel Nico van Blerk in 1972 overleed waren er 225 werknemers in dienst bij dit bloeiende bedrijf.

Drie jaar na zijn dood in 1975 volgen er diverse fusies tot de Aspa-Groep (1976), Samas-Groep (1977), Assenburg (1980), Asmeta Assendelft (1995), Samas Nederland (2003) tot het bedrijf Aspa Kantoorinrichting.

Hein Kanters stelde in 2004 het boek samen over de geschiedenis van Van Blerk, Assenburg, Samas Nederland 140 jaar staal (1864-2004). Als communicatieadviseur bij het bedrijf wist hij veel historisch materiaal te redden en deze collectie heeft hij onlangs aan de gemeentearchivaris geschonken. Het archief kan vanaf heden geraadpleegd worden en de bijbehorende foto's zullen na digitalisering beschikbaar komen.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag