Youtube - publieksbereik voor een archiefdienst

0
27-11-2009
  • social media
  • Youtube
  • video's
  • Tilburg
  • films
  • filmpjes
Op 8 september 2008 startte het Regionaal Archief Tilburg met zijn eigen YouTubekanaal. Tijd om de daad bij het woord te voegen. De enorme bezoekcijfers aan YouTube, dat moest voor een archief als het onze toch ook een kans bieden om prachtig beeldmateriaal dat al jarenlang in de depots werkeloos op planken stond onder de aandacht van dat publiek te brengen.

De techniek stond dat nu toe op een manier dat op kinderspel leek. Natuurlijk had een en ander wel voeten in aarde want in een netwerkomgeving is de juiste software geïnstalleerd krijgen soms een moeizaam proces. Gelukkig is er "thuis", de werkomgeving die meer vrijheden toestaat en dus gingen de eerste films van daaruit online. Dat waren 3 films over het Carnaval in Tilburg rond 1970. Die zijn samen inmiddels meer dan 3000 keer bekeken. Voor 8 september 2008 had niemand daar naar gekeken behalve enkele medewerkers bij het archief die zich met "bewegend beeld" bezighielden.

Er staan ook filmpjes op van eigen makelij van activiteiten bij het Regionaal Archief Tilburg. Zo'n YouTubekanaal is een heel geschikte plaats om dat materiaal neer te zetten. De nieuwe introductiefilmpjes staan sinds 7 oktober 2009 online en zijn samen (het zijn er 5) 1350 keer bekeken.

YouTube biedt extra informatie over het gebruik van de films. Uiteraard cijfers die laten zien hoe vaak een filmpje bekeken is. Maar je kunt ook zien op welke websites het filmpje embedded is en hoe vaak het daar bekeken is en nog veel meer.

Het meest recente filmpje is online gegaan op 20 oktober en gaat over de bevrijding van Tilburg zoals gefilmd door een amateur filmer. Na ruim een maand is dat filmpje al 831 keer bekeken.

In totaal is het kanaal ruim 2600 keer bekeken. De 25 films zijn samen meer dan 9000 keer bekeken.

Deze cijfers zouden elke archiefdienst moeten overtuigen om onmiddellijk een YouTubekanaal te beginnen. Publiek binnen handbereik.

Is er dan helemaal niets negatiefs te vertellen over Youtube? Ja hoor. Op (inhoudelijke) reacties hoef je niet te rekenen. In ons geval hebben we op één film een reactie gekregen. Waardevolle aanvulling, dat wel.
Oh nee, en nog op eentje... Daarover blogde ik al eerder.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag