Ivoren torens versus wiki ´1809´

0
15-10-2009
  • symposium
  • wiki
  • vrouwenlexicon
  • geboren in 1809
  • digitaal
  • biografieën
Vrijdag 27 maart 2009 ben ik (Astrid de Beer) samen met Luud de Brouwer naar een symposium over het Biografisch Portaal Nederland geweest. Voor mij was het erg interessant omdat ik al enkele jaren meeschrijf aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland dat zich -heel ambitieus- tot doel heeft gesteld alle meer en minder bekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis te onttrekken aan de vergetelheid. En dat lukt heel aardig.... Los daarvan vind ik biografische woordenboeken ontzettend interessant lees- en onderzoeksmateriaal: ze geven een prachtig tijdsbeeld! Natuurlijk is het nodig om in je achterhoofd te houden wie de personen zijn die beslissen wie er wel en wie er niet belangrijk genoeg is om opgenomen te worden in het woordenboek. En dat niet alleen: zij beslissen ook hoeveel woorden iemand ´waard´ is. Deze ´ivoren-toren-houding´, waar Luud al over blogde, was soms duidelijk merkbaar gedurende het symposium. Maar, ik geef het eerlijk toe, dat is iets waar ik zelf ook wel eens last van heb.......

Een andere reden dat ik naar het symposium wilde was vanwege project `geboren in 1809´, dat ook een soort biografisch woordenboek is, en dan wel op democratische leest geschoeid! Alle 338 kinderen die in 1809 in Tilburg geboren zijn krijgen een eigen pagina in een wiki met daarin een levensbeschrijving, ook al zijn ze dood geboren of hebben ze -zoals Laurentius Smulders- slechts ´een moment´ geleefd. Arm of rijk, belangrijk of niet, jong of oud overleden....het maakt niet uit. Het enige selectiecriterium dat we hanteren is dat het kind geboren moet zijn in Tilburg tussen 1 januari en 31 december van het jaar 1809. En ook wat betreft de lengte van de levensbeschrijving is er geen limiet!

Tijdens het symposium was er inderdaad enige academische minachting merkbaar jegens wiki´s en wikipedia in het bijzonder! Het zou niet ´wetenschappelijk´ genoeg zijn, was het argument. Misschien niet, maar is de geloofwaardigheid daarom minder? Het mooie van Wikipedia is juist dat iedereen een account kan aanmaken en kan schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. En ja, natuurlijk is enige voorzichtigheid geboden met betrekking tot de juistheid van de tekst, maar dat is niet specifiek voor Wikipedia. De deelnemers van ´1809´ zijn ook zeer divers: oud en jong, ervaren en onervaren onderzoekers. Naar enige ´wetenschappelijkheid´ hebben we niet gevraagd, wat telt is een band met Tilburg en veel enthousiasme. En dat hebben ze!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag