Ambtenaren uit Kandi (Benin) bezoeken Regionaal Archief Tilburg

0
15-10-2009
  • bezoek
  • Kandi
  • burgerlijke stand
  • Benin
  • Alphen-Chaam
Alweer enkele jaren werken de gemeenten Alphen-Chaam en Bergambacht samen met partnergemeente Kandi in het West-Afrikaanse land Benin. Deze samenwerking staat bekend onder het programma LOGO (LOcal GOvernment) South en is gericht op het verbeteren van de burgerlijke stand, kennisoverdracht en communicatie. LOGO maakt deel uit van een bredere, internationale gemeentelijke samenwerking.

Vandaag brachten drie ambtenaren van de gemeente Kandi een bezoek aan het Regionaal Archief Tilburg om te horen en vooral te zien hoe wij met de archieven van o.a. de burgelijke stand en bevolkingsadministratie omgaan. De gedigitaliseerde registers die inmiddels van een persoonsnamenindex voorzien zijn en online staan kregen aandacht. Een rondleiding in het depot waar enkele stukken van Alphen-Chaam uitgestald lagen maakte ook onderdeel van het bezoek uit. Daarna nog een kijkje in het Onderzoekerscentrum waar een bewoner van Alphen-Chaam bezig bleek te zijn met een onderzoek naar de geschiedenis van boerderijen.

De situatie in Benin is van een andere orde. Daar sterven 200 van elke 1000 kinderen voor hun 5de levensjaar. De gemiddelde leeftijd is 50 jaar en daarmee is de bevolkingssituatie heel anders. Polygamie komt ook voor wat extra complicaties voor de bevolkingsadministratie met zich mee brengt. Hun administratie gaat niet verder terug dan 1960 toen ze onafhankelijk werden van Frankrijk.
Veel inwoners van Benin zien het belang van een bevolkingsadministratie (nog) niet in. De gebrekkige infrastructuur en een overheid die niet zo'n greep heeft op de samenleving als hier in het westen, maken dit soort van bureaucratie minder vanzelfsprekend.

Desondanks proberen ambtenaren van de gemeenten Alphen-Chaam en Bergambacht de ambtenaren van de gemeente Kandi bewust te maken van de mogelijkheden en ze te helpen als ze verbeteringen willen doorvoeren.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag