067921 - Detail. Voorgevel van het zgn. Norbertijnen- of Norbertuspoortje, met het beeld van de H. DIONYSIUS. Deze heilige uit de 3e eeuw was de patroonheilige van de ene parochie Tilburg; na 1797 werd hij de patroonheilige van twee parochies: van 't Heike en van 't Goirke. In 285 stierf hij door onthoofding de marteldood in Parijs, Montmartre. Volgens de legende nam hij het afgehouwen hoofd in zijn handen en wandelde ermee van Montmartre naar de plek waar hij begraven wilde worden. Het poortje is het enige restant van de eerste pastorie van t Goirke (1718) en dateert uit 1724. De parochie werd toen bediend door de Norbertijnen of Witheren uit Tongerlo. In 1927 werd de oude pastorie gesloopt, alleen het poortje werd (gedeeltelijk) gespaard, en in 1988 herondekt en gerestaureerd. Trefwoorden: Kerkelijke kunst, openbare ruimte. - Foto's & Kaarten

Detail. Voorgevel van het zgn. Norbertijnen- of Norbertuspoortje, met het beeld van de H. DIONYSIUS. Deze heilige uit de 3e eeuw was de patroonheilige van de ene parochie Tilburg; na 1797 werd hij de patroonheilige van twee parochies: van 't Heike en van 't Goirke. In 285 stierf hij door onthoofding de marteldood in Parijs, Montmartre. Volgens de legende nam hij het afgehouwen hoofd in zijn handen en wandelde ermee van Montmartre naar de plek waar hij begraven wilde worden. Het poortje is het enige restant van de eerste pastorie van t Goirke (1718) en dateert uit 1724. De parochie werd toen bediend door de Norbertijnen of Witheren uit Tongerlo. In 1927 werd de oude pastorie gesloopt, alleen het poortje werd (gedeeltelijk) gespaard, en in 1988 herondekt en gerestaureerd. Trefwoorden: Kerkelijke kunst, openbare ruimte.

DownloadbaarJa
Fotonummer["067921"]
PlaatsTilburg
Straat["Goirkestraat"]
Datering vanaf1724
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingDetail. Voorgevel van het zgn. Norbertijnen- of Norbertuspoortje, met het beeld van de H. DIONYSIUS. Deze heilige uit de 3e eeuw was de patroonheilige van de ene parochie Tilburg; na 1797 werd hij de patroonheilige van twee parochies: van 't Heike en van 't Goirke. In 285 stierf hij door onthoofding de marteldood in Parijs, Montmartre. Volgens de legende nam hij het afgehouwen hoofd in zijn handen en wandelde ermee van Montmartre naar de plek waar hij begraven wilde worden. Het poortje is het enige restant van de eerste pastorie van t Goirke (1718) en dateert uit 1724. De parochie werd toen bediend door de Norbertijnen of Witheren uit Tongerlo. In 1927 werd de oude pastorie gesloopt, alleen het poortje werd (gedeeltelijk) gespaard, en in 1988 herondekt en gerestaureerd. Trefwoorden: Kerkelijke kunst, openbare ruimte.
AnnotatiePaul van de Sande, Kunst onderweg. 166 kunstwerken in Tilburg. 1e druk 1986, nr. 141 / Ronald Peeters en Ed Schilders, Katholiek Tilburg in beeld.1990, pp. 10 en 133.
Huisnummer72a
Datum

067921 - Detail. Voorgevel van het zgn. Norbertijnen- of Norbertuspoortje, met het beeld van de H. DIONYSIUS. Deze heilige uit de 3e eeuw was de patroonheilige van de ene parochie Tilburg; na 1797 werd hij de patroonheilige van twee parochies: van 't Heike en van 't Goirke. In 285 stierf hij door onthoofding de  marteldood in Parijs, Montmartre. Volgens de legende nam hij het afgehouwen hoofd in zijn handen en wandelde ermee van Montmartre naar de plek waar hij begraven wilde worden. Het poortje is het enige restant van de eerste pastorie van t Goirke (1718) en dateert uit 1724. De parochie werd toen bediend door de Norbertijnen of Witheren uit Tongerlo. In 1927 werd de oude pastorie gesloopt, alleen het poortje werd (gedeeltelijk) gespaard, en in 1988 herondekt en gerestaureerd. 
Trefwoorden: Kerkelijke kunst,  openbare ruimte.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag