Release: Filmbank Regionaal Archief Tilburg

info video icon ×
6
04-10-2022
 • filmcollectie
 • uit de beeldcollectie
 • film
 • BrabantinBeelden

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar de geschiedenis wordt pas echt sprekend in film. Bewegend beeld gunt de kijker een korte blik in vervlogen tijden. Straatbeelden komen letterlijk in beweging en mensen komen weer even tot leven. Kortom, film ademt een bepaalde magie.

Eindeloos historische films kijken 

In het depot van Regionaal Archief Tilburg liggen tientallen films. Ze zijn verpakt in speciale ronde dozen en worden bewaard in een koelcel. Om zo de beelden voor de toekomst veilig te stellen. Maar, de magie van film moet vooral getoond worden. Met trots presenteert Regionaal Archief Tilburg de online filmbank

Vanaf 4 oktober is de filmcollectie in de beeldbank van het archief te bekijken. Door met de filter 'uiterlijke vorm' voor 'films' te kiezen, zie je de hele gedigitaliseerde collectie. Van historische treinen die Tilburg doorkruisen tot het weldadige leven van de bewoners van het witte kasteel in Loon op Zand, en van de bevrijding van Oisterwijk tot de legendarische Bikse Fiste in Hilvarenbeek. Er is genoeg materiaal voor uren kijkplezier.  

Met de digitalisering van oude films en de verwerving van nieuwe aanwinsten zal de collectie in de toekomst alleen maar groeien. Daarnaast zijn alle films voorzien van nieuwe beschrijvingen, waardoor er niet alleen meer achtergrondinformatie beschikbaar is, maar fragmenten met de juiste zoektermen ook makkelijker te vinden zijn. Voorheen waren de films alleen beperkt beschikbaar op YouTube

Aansluiting bij BrabantinBeelden 

Als bonus is de release van de filmbank de perfecte gelegenheid om aan te sluiten bij BrabantinBeelden, het filmgeheugen van onze provincie. Dankzij deze provincie-brede samenwerking wordt het nog makkelijker om de prachtige Brabantse beeldcollecties te raadplegen en gebruiken.

Iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis kan naar hartenlust grasduinen in de collectie. Onderzoekers, geschiedenisliefhebbers, filmmakers en journalisten worden uitgenodigd om de beelden te gebruiken. Veel van de films kun je gratis downloaden en - onder voorwaarden - gebruiken. Bij iedere film staat, voor zover bekend, de auteursrechthouder en/of maker genoemd. Oftewel, gaat dat zien! 

3 reacties

Reageren
 1. Regionaal Archief Tilburg | Oct 11, 2022
  Bedankt voor jullie positieve reacties Wijnand en Rob! Er komen steeds meer films online, dus onbeperkt historisch kijkplezier. ^Teuntje (Regionaal Archief Tilburg)
 2. Wijnand | Oct 05, 2022
  Wat een enorme aanwinst voor het regionaalarchief Tilburg. Je kunt er heerlijk doorheen struinen. Fantastisch, heb er van genoten.
 3. Rob | Oct 04, 2022
  Voor mij heel veel jeugdsentiment!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag