008442 - Schilderij. Adriaan van der WILLIGEN, literator en patriot (Rotterdam 1766 - Haarlem 1841). Zoon van streng gereformeerde, oranjegezinde koopman-theehandelaar. Volgde onderwijs in Haarlem en Rotterdam. Nam in 1785 dienst in het leger van de Republiek, maar werd er in 1789 uit ontslagen vanwege zijn groeiende sympathie voor de patriotten. Woonde eerst in Oss en sinds 1792 in Tilburg, in die tijd een wijkplaats voor patriotten. Met Pieter Vreede en andere patriotten bereidde hij de Franse invasie in Brabant voor. De bevolking kreeg het echter zwaar te verduren onder de Fransen. Van der Willigen probeerde de onrechtmatige vorderingen aan Tilburg tegen te gaan. Zo wierf hij all snel het respect van de overwegend katholieke Tilburgse bevolking. Hij werd in 1795 tot schepen gekozen, en kort daarna werd hij de eerste gekozen drossaard van Tilburg. Eveneens in 1795 werd hij, samen met Anthoni Verbunt, als gecommiteerde van Bataafs Brabant naar Den Haag gestuurd, waar de Nationale Vergadering werd geproclameerd. Hij heeft, samen met anderen, in Den Haag krachtig en met succes gepleit voor een gelijkwaardige positie van het Generaliteitsland Brabant. In Tilburg was hij ook cultureel actief, o.a. door de oprichting van `liefhebberij/komedie`. Hij schreef o.a. toneelstukken en pamfletten. Teleurgesteld in de politiek ontwikkelingen legde hij in 1801 de functie van drossaard van Tilburg neer, en nam afscheid van Brabant . Van 1802 tot 1805 verbleef hij in Parijs, en vestigde zich daarna in Haarlem, waar hij een belangrijke rol in het culturele leven ging spelen en vele (kunst) reizen ondernam. Hij werd bekend door zijn 3-delige geschiedenis van de vaderlandse schilderkunst. Hij stierf ongehuwd en kinderloos. - Foto's & Kaarten

Schilderij. Adriaan van der WILLIGEN, literator en patriot (Rotterdam 1766 - Haarlem 1841). Zoon van streng gereformeerde, oranjegezinde koopman-theehandelaar. Volgde onderwijs in Haarlem en Rotterdam. Nam in 1785 dienst in het leger van de Republiek, maar werd er in 1789 uit ontslagen vanwege zijn groeiende sympathie voor de patriotten. Woonde eerst in Oss en sinds 1792 in Tilburg, in die tijd een wijkplaats voor patriotten. Met Pieter Vreede en andere patriotten bereidde hij de Franse invasie in Brabant voor. De bevolking kreeg het echter zwaar te verduren onder de Fransen. Van der Willigen probeerde de onrechtmatige vorderingen aan Tilburg tegen te gaan. Zo wierf hij all snel het respect van de overwegend katholieke Tilburgse bevolking. Hij werd in 1795 tot schepen gekozen, en kort daarna werd hij de eerste gekozen drossaard van Tilburg. Eveneens in 1795 werd hij, samen met Anthoni Verbunt, als gecommiteerde van Bataafs Brabant naar Den Haag gestuurd, waar de Nationale Vergadering werd geproclameerd. Hij heeft, samen met anderen, in Den Haag krachtig en met succes gepleit voor een gelijkwaardige positie van het Generaliteitsland Brabant. In Tilburg was hij ook cultureel actief, o.a. door de oprichting van `liefhebberij/komedie`. Hij schreef o.a. toneelstukken en pamfletten. Teleurgesteld in de politiek ontwikkelingen legde hij in 1801 de functie van drossaard van Tilburg neer, en nam afscheid van Brabant . Van 1802 tot 1805 verbleef hij in Parijs, en vestigde zich daarna in Haarlem, waar hij een belangrijke rol in het culturele leven ging spelen en vele (kunst) reizen ondernam. Hij werd bekend door zijn 3-delige geschiedenis van de vaderlandse schilderkunst. Hij stierf ongehuwd en kinderloos.

DownloadbaarJa
Fotonummer["008442"]
Datering vanaf1811
HerkomstCollectie Frans Halsmuseum, Haarlem
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingSchilderij. Adriaan van der WILLIGEN, literator en patriot (Rotterdam 1766 - Haarlem 1841). Zoon van streng gereformeerde, oranjegezinde koopman-theehandelaar. Volgde onderwijs in Haarlem en Rotterdam. Nam in 1785 dienst in het leger van de Republiek, maar werd er in 1789 uit ontslagen vanwege zijn groeiende sympathie voor de patriotten. Woonde eerst in Oss en sinds 1792 in Tilburg, in die tijd een wijkplaats voor patriotten. Met Pieter Vreede en andere patriotten bereidde hij de Franse invasie in Brabant voor. De bevolking kreeg het echter zwaar te verduren onder de Fransen. Van der Willigen probeerde de onrechtmatige vorderingen aan Tilburg tegen te gaan. Zo wierf hij all snel het respect van de overwegend katholieke Tilburgse bevolking. Hij werd in 1795 tot schepen gekozen, en kort daarna werd hij de eerste gekozen drossaard van Tilburg. Eveneens in 1795 werd hij, samen met Anthoni Verbunt, als gecommiteerde van Bataafs Brabant naar Den Haag gestuurd, waar de Nationale Vergadering werd geproclameerd. Hij heeft, samen met anderen, in Den Haag krachtig en met succes gepleit voor een gelijkwaardige positie van het Generaliteitsland Brabant. In Tilburg was hij ook cultureel actief, o.a. door de oprichting van `liefhebberij/komedie`. Hij schreef o.a. toneelstukken en pamfletten. Teleurgesteld in de politiek ontwikkelingen legde hij in 1801 de functie van drossaard van Tilburg neer, en nam afscheid van Brabant . Van 1802 tot 1805 verbleef hij in Parijs, en vestigde zich daarna in Haarlem, waar hij een belangrijke rol in het culturele leven ging spelen en vele (kunst) reizen ondernam. Hij werd bekend door zijn 3-delige geschiedenis van de vaderlandse schilderkunst. Hij stierf ongehuwd en kinderloos.
AnnotatieLia van der Heijden, Adriaan van der Willigen(1766-1841), Literator en patriot. In: http://www.thuisinbrabant.nl/biografieen. Eerder verschenen in: P. Timmermans e.a. (red.), Brabantse biografieën. Deel 5, 1999. / Ronald Peeters, De paap van gramschap. 1988, p. 174 e.v. / Ach Lieve Tijd, p. 272 / J.A.A.M. Pieterse, 'Adriaan van der Willigen 1766-1841', in: De Lindeboom IX-X, Tilburg, 1986, p. 119-165./ Schilderij door Wybrand Hendriks (Amsterdam 1744-1831). Olieverf op doek, 31 x 25,5 cm.
Datum

008442 - Schilderij. Adriaan van der WILLIGEN, literator en patriot (Rotterdam 1766 - Haarlem 1841). Zoon van streng gereformeerde, oranjegezinde koopman-theehandelaar. Volgde onderwijs in Haarlem en Rotterdam. Nam in 1785 dienst in het leger van de Republiek, maar werd er in 1789 uit ontslagen vanwege zijn groeiende sympathie voor de patriotten. Woonde eerst in Oss en sinds 1792 in Tilburg, in die tijd een wijkplaats voor patriotten. Met Pieter Vreede en andere patriotten bereidde hij de Franse invasie in Brabant voor. De bevolking kreeg het echter zwaar te verduren onder de Fransen. Van der Willigen probeerde de onrechtmatige vorderingen aan Tilburg tegen te gaan. Zo wierf hij all snel het respect van de overwegend katholieke Tilburgse bevolking. Hij werd in 1795 tot schepen gekozen, en kort daarna werd hij de eerste gekozen drossaard van Tilburg. Eveneens in 1795 werd hij, samen met Anthoni Verbunt, als gecommiteerde van Bataafs Brabant naar Den Haag gestuurd, waar de Nationale Vergadering werd geproclameerd. Hij heeft, samen met anderen, in  Den Haag krachtig en met succes gepleit voor een gelijkwaardige positie van het Generaliteitsland Brabant. In Tilburg was hij ook cultureel actief, o.a. door de oprichting van `liefhebberij/komedie`. Hij schreef o.a. toneelstukken en pamfletten. Teleurgesteld in de politiek ontwikkelingen legde hij in 1801 de functie van drossaard van Tilburg neer, en nam afscheid van Brabant . Van 1802 tot 1805 verbleef hij in Parijs, en vestigde zich daarna in Haarlem, waar hij een belangrijke rol in het culturele leven ging spelen en vele (kunst) reizen ondernam. Hij werd bekend door zijn 3-delige geschiedenis van de vaderlandse schilderkunst. Hij stierf ongehuwd en kinderloos.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag