003962 - Huisarts en chirurg dr. Karel Allard Frederik DEELEN, geboren te Druten op 16 mei 1882 als zoon van een arts, overleden te Tilburg op 11 april 1943. Hij studeerde medicijnen in Leiden, waar hij slaagde met lof, en aan de Sorbonne in Parijs. Hij promoveerde in 1887, in welk jaar hij zich vestigde in Tilburg, waar hij door de gemeenteraad werd benoemd tot heel- en verloskundige voor de Armenpraktijk in het zuidelijk gedeelte van de stad. Tussen 1887 en 1929 was hij werkzaam in het St. Elisabeth Gasthuis. Zijn eigen artsenpraktijk had hij in de Fabriekstraat. Hij was ook zgn. half-chirurg. Samen met chirurg dr. J.E. Pastoors voerde hij operaties uit in het oude ziekenhuis op de Locht (nu: Gasthuisstraat). In 1904 werd hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Op het gebied der röntgenologie, die in 1895 zijn intrede deed, heeft hij in Tilburg pionierswerk verricht. Hij stichtte hiervoor in 1904 een afzonderlijk instituut in Tilburg aan de Fabrieksstraat, en werd voorzitter van de vereniging van Röntgen-specialisten. Tevens was hij oprichter en eerste voorzitter van de Vereniging tot Bestrijding van de Tuberculose. De zogenaamde "lighallen" voor tuberculose-patienten aan de Dongenseweg zijn op zijn intiatief tot stand gekomen. Hij was verder o.m. voorzitter van de sociëteit Philharmonie, oprichter en voorzitter van de afdeling Tilburg van de Nederlandse Heide Maatschappij, eerste voorzitter van het Natuur Historisch Museum en in 1907 een van de oprichters van de Wetenschappelijke Kring. In 1930 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Naar hem is de Dr. Deelenlaan genoemd, nabij het Tweesteden ziekenhuis. Hij was sinds 1893 gehuwd met de Tilburgse Agnes Hermine Sträter (1872-1949). Op het kerkhof Bredaseweg is hun grafmonument. - Foto's & Kaarten

Huisarts en chirurg dr. Karel Allard Frederik DEELEN, geboren te Druten op 16 mei 1882 als zoon van een arts, overleden te Tilburg op 11 april 1943. Hij studeerde medicijnen in Leiden, waar hij slaagde met lof, en aan de Sorbonne in Parijs. Hij promoveerde in 1887, in welk jaar hij zich vestigde in Tilburg, waar hij door de gemeenteraad werd benoemd tot heel- en verloskundige voor de Armenpraktijk in het zuidelijk gedeelte van de stad. Tussen 1887 en 1929 was hij werkzaam in het St. Elisabeth Gasthuis. Zijn eigen artsenpraktijk had hij in de Fabriekstraat. Hij was ook zgn. half-chirurg. Samen met chirurg dr. J.E. Pastoors voerde hij operaties uit in het oude ziekenhuis op de Locht (nu: Gasthuisstraat). In 1904 werd hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Op het gebied der röntgenologie, die in 1895 zijn intrede deed, heeft hij in Tilburg pionierswerk verricht. Hij stichtte hiervoor in 1904 een afzonderlijk instituut in Tilburg aan de Fabrieksstraat, en werd voorzitter van de vereniging van Röntgen-specialisten. Tevens was hij oprichter en eerste voorzitter van de Vereniging tot Bestrijding van de Tuberculose. De zogenaamde "lighallen" voor tuberculose-patienten aan de Dongenseweg zijn op zijn intiatief tot stand gekomen. Hij was verder o.m. voorzitter van de sociëteit Philharmonie, oprichter en voorzitter van de afdeling Tilburg van de Nederlandse Heide Maatschappij, eerste voorzitter van het Natuur Historisch Museum en in 1907 een van de oprichters van de Wetenschappelijke Kring. In 1930 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Naar hem is de Dr. Deelenlaan genoemd, nabij het Tweesteden ziekenhuis. Hij was sinds 1893 gehuwd met de Tilburgse Agnes Hermine Sträter (1872-1949). Op het kerkhof Bredaseweg is hun grafmonument.

DownloadbaarJa
Fotonummer["003962"]
Plaats(en)Tilburg
Datering vanaf1930
FotograafAdriaan van Beurden
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingHuisarts en chirurg dr. Karel Allard Frederik DEELEN, geboren te Druten op 16 mei 1882 als zoon van een arts, overleden te Tilburg op 11 april 1943. Hij studeerde medicijnen in Leiden, waar hij slaagde met lof, en aan de Sorbonne in Parijs. Hij promoveerde in 1887, in welk jaar hij zich vestigde in Tilburg, waar hij door de gemeenteraad werd benoemd tot heel- en verloskundige voor de Armenpraktijk in het zuidelijk gedeelte van de stad. Tussen 1887 en 1929 was hij werkzaam in het St. Elisabeth Gasthuis. Zijn eigen artsenpraktijk had hij in de Fabriekstraat. Hij was ook zgn. half-chirurg. Samen met chirurg dr. J.E. Pastoors voerde hij operaties uit in het oude ziekenhuis op de Locht (nu: Gasthuisstraat). In 1904 werd hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Op het gebied der röntgenologie, die in 1895 zijn intrede deed, heeft hij in Tilburg pionierswerk verricht. Hij stichtte hiervoor in 1904 een afzonderlijk instituut in Tilburg aan de Fabrieksstraat, en werd voorzitter van de vereniging van Röntgen-specialisten. Tevens was hij oprichter en eerste voorzitter van de Vereniging tot Bestrijding van de Tuberculose. De zogenaamde "lighallen" voor tuberculose-patienten aan de Dongenseweg zijn op zijn intiatief tot stand gekomen. Hij was verder o.m. voorzitter van de sociëteit Philharmonie, oprichter en voorzitter van de afdeling Tilburg van de Nederlandse Heide Maatschappij, eerste voorzitter van het Natuur Historisch Museum en in 1907 een van de oprichters van de Wetenschappelijke Kring. In 1930 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Naar hem is de Dr. Deelenlaan genoemd, nabij het Tweesteden ziekenhuis. Hij was sinds 1893 gehuwd met de Tilburgse Agnes Hermine Sträter (1872-1949). Op het kerkhof Bredaseweg is hun grafmonument.
AnnotatieRob Wolf, Rozen van Elisabeth: honderdvijfenzeventig jaar St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg. Amsterdam, SUN, 2002, p. 36-39. / Cees van Raak, In den schijff: begraafplaats binnenstad Tilburg. WLP/Vidya, Nijmegen 2002, p. 89 / Encyclopedie van Noord-Brabant, dl. 1, p. 308 / Ronald Peeters, De straten van Tilburg. Tilburg, Gianotten, 1987 , p. 36 /
Datum

003962 - Huisarts en chirurg dr. Karel Allard Frederik DEELEN, geboren te Druten op 16 mei 1882 als zoon van een arts, overleden te Tilburg op 11 april 1943. Hij studeerde medicijnen in Leiden, waar hij slaagde met lof, en aan de Sorbonne in Parijs. Hij promoveerde in 1887, in welk jaar hij zich vestigde in Tilburg, waar hij door de gemeenteraad werd benoemd tot heel- en verloskundige voor de Armenpraktijk in het zuidelijk gedeelte van de stad. Tussen 1887 en 1929 was hij werkzaam in het St. Elisabeth Gasthuis. Zijn eigen artsenpraktijk had hij in de Fabriekstraat. Hij was ook zgn. half-chirurg. Samen met chirurg dr. J.E. Pastoors voerde hij operaties uit in het oude ziekenhuis op de Locht (nu: Gasthuisstraat). In 1904 werd hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Op het gebied der röntgenologie, die in 1895 zijn intrede deed, heeft hij in Tilburg pionierswerk verricht. Hij stichtte hiervoor in 1904 een afzonderlijk instituut in Tilburg aan de Fabrieksstraat, en werd voorzitter van de vereniging van Röntgen-specialisten. Tevens was hij oprichter en eerste voorzitter van de Vereniging tot Bestrijding van de Tuberculose. De  zogenaamde "lighallen" voor tuberculose-patienten aan de Dongenseweg zijn op zijn intiatief tot stand gekomen. Hij was verder o.m. voorzitter van de sociëteit Philharmonie, oprichter en voorzitter van de afdeling Tilburg van de Nederlandse Heide Maatschappij, eerste voorzitter van het Natuur Historisch Museum en in 1907 een van de oprichters van de Wetenschappelijke Kring. In 1930 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Naar hem is de Dr. Deelenlaan genoemd, nabij het Tweesteden ziekenhuis. Hij was sinds 1893 gehuwd met de Tilburgse Agnes Hermine Sträter (1872-1949). Op het kerkhof Bredaseweg is hun grafmonument.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag