604331 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Andreas Johannes Maria van Bebber (Tilburg 19 maart 1908 - Vught 11 augustus 1944). Jef van Bebber hield zich sinds november 1942 bezig met het verlenen van onderdak, in zijn ouderlijk huis, aan joden en het geven van hulp bij het zoeken naar onderduikadressen. Tijdens de registratie van de joodse inwoners van Tilburg bij toeval in terechtkwam. Een van zijn joodse vrienden, Ernst Elzas, liet hij als eerste in zijn huis in de Korenbloemstraat onderduiken. Daarna zouden er nog tientallen onderduikers volgen. Verder werkte hij voor illegale kranten en verstrekte hij voedselbonnen. In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 deed de Tilburgse Preventieve politie een inval in zijn ouderlijke woning en trof daar acht joodse onderduikers aan. Hij werd op 11 augustus in het kamp Vught gefusilleerd. Anita Roos, een van de onderduikers die de oorlog overleefde, heeft er voor gezorgd dat aan Jef van Bebber postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden werd toegekend en Ernst Elzas nam het initiatief om een straat in Tilburg naar Jef van Bebber te laten noemen. - Foto's & Kaarten

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Andreas Johannes Maria van Bebber (Tilburg 19 maart 1908 - Vught 11 augustus 1944). Jef van Bebber hield zich sinds november 1942 bezig met het verlenen van onderdak, in zijn ouderlijk huis, aan joden en het geven van hulp bij het zoeken naar onderduikadressen. Tijdens de registratie van de joodse inwoners van Tilburg bij toeval in terechtkwam. Een van zijn joodse vrienden, Ernst Elzas, liet hij als eerste in zijn huis in de Korenbloemstraat onderduiken. Daarna zouden er nog tientallen onderduikers volgen. Verder werkte hij voor illegale kranten en verstrekte hij voedselbonnen. In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 deed de Tilburgse Preventieve politie een inval in zijn ouderlijke woning en trof daar acht joodse onderduikers aan. Hij werd op 11 augustus in het kamp Vught gefusilleerd. Anita Roos, een van de onderduikers die de oorlog overleefde, heeft er voor gezorgd dat aan Jef van Bebber postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden werd toegekend en Ernst Elzas nam het initiatief om een straat in Tilburg naar Jef van Bebber te laten noemen.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["604331"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Korenbloemstraat 137"]
Datering vanaf1945
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingTweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Andreas Johannes Maria van Bebber (Tilburg 19 maart 1908 - Vught 11 augustus 1944). Jef van Bebber hield zich sinds november 1942 bezig met het verlenen van onderdak, in zijn ouderlijk huis, aan joden en het geven van hulp bij het zoeken naar onderduikadressen. Tijdens de registratie van de joodse inwoners van Tilburg bij toeval in terechtkwam. Een van zijn joodse vrienden, Ernst Elzas, liet hij als eerste in zijn huis in de Korenbloemstraat onderduiken. Daarna zouden er nog tientallen onderduikers volgen. Verder werkte hij voor illegale kranten en verstrekte hij voedselbonnen. In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 deed de Tilburgse Preventieve politie een inval in zijn ouderlijke woning en trof daar acht joodse onderduikers aan. Hij werd op 11 augustus in het kamp Vught gefusilleerd. Anita Roos, een van de onderduikers die de oorlog overleefde, heeft er voor gezorgd dat aan Jef van Bebber postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden werd toegekend en Ernst Elzas nam het initiatief om een straat in Tilburg naar Jef van Bebber te laten noemen.
Datum

604331 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Andreas Johannes Maria van Bebber (Tilburg 19 maart 1908 - Vught 11 augustus 1944).

Jef van Bebber hield zich sinds november 1942 bezig met het verlenen van onderdak, in zijn ouderlijk huis, aan joden en het geven van hulp bij het zoeken naar onderduikadressen. Tijdens de registratie van de joodse inwoners van Tilburg bij toeval in terechtkwam. Een van zijn joodse vrienden, Ernst Elzas, liet hij als eerste in zijn huis in de Korenbloemstraat onderduiken. Daarna zouden er nog tientallen onderduikers volgen. Verder werkte hij voor illegale kranten en verstrekte hij voedselbonnen. In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 deed de Tilburgse Preventieve politie een inval in zijn ouderlijke woning en trof daar acht joodse onderduikers aan. Hij werd op 11 augustus in het kamp Vught gefusilleerd. Anita Roos, een van de onderduikers die de oorlog overleefde, heeft er voor gezorgd dat aan Jef van Bebber postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden werd toegekend en Ernst Elzas nam het initiatief om een straat in Tilburg naar Jef van Bebber te laten noemen.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag