002535 - De voormalige intendantswoning bij het paleis van koning Willem II aan de Paleisstraat nr. 20. In 1859 werd het intendantshuis bij notariële akte voor niets geschonken aan de familie Frankenhoff. Vermoedelijk in 1872 werd het gebouw de dokterswoning van Frans Kieckens, heel- en vroedmeester. Hij werd opgevolgd door zijn broer Charles Kieckens, gepensioneerd officier van gezondheid. Vanaf 1892 tot september 1932 was het pand in gebruik als kantoor en woning van notaris P.W. Maas. In 1935 werd het samengetrokken met de laagbouw links, Paleisstraat 18 tot 1933 kantoor van het burgerlijk armbestuur. De benedenverdieping bood vanaf 1935 onderdak aan het Natuurhistorisch Museum. Op de bovenverdieping werd een jaar later het Nederlands Volkenkundig Missie-museum geopend. In 1963 werd het gebouw Paleisstraat 18/20 gesloopt. De musea moesten een nieuw onderkomen zoeken. Na een verbouwing verhuisde het Natuurhistorisch Museum eind 1963 naar een leegstaande fabriekshal van de voormalige wollenstoffenfabriek Sträter aan de Kloosterstraat. Met de tentoonstelling 'Mens tegen insekt' nam het museum afscheid van de voormalige intendantswoning. Door ziekte van conservator pater Wittenburg van het Nederlands Volkenkundig Missie-museum werden er na het vertrek uit de voormalige intendantswoning in 1963 twee jaar lang geen tentoonstellingen meer gehouden. De nieuw conservator werd pater Pubben, geboren te Reuver op 17 januari 1909, lid van de congregatie van de paters van de heilige geest te Gemert en missionaris in Angola. Sinds 1959 was hij conservator van het Afrika-museum in Berg en Dal en studeerde hij antropologie aan de universiteit van Nijmegen. Onder de nieuwe conservator werd voormalige fabrieksruimte aan de Kloosterstraat nr. 24 in gebruik genomen. Het museum werd heropend op zaterdag 19 maart 1966 door mgr. Alfrink, die constateerde dat het museum niet gezien mocht worden als een rariteitenkabinet, maar als een middel om de cultuur en de historie van de volkeren in de missiegebieden te kunnen bestuderen. - Foto's & Kaarten

De voormalige intendantswoning bij het paleis van koning Willem II aan de Paleisstraat nr. 20. In 1859 werd het intendantshuis bij notariële akte voor niets geschonken aan de familie Frankenhoff. Vermoedelijk in 1872 werd het gebouw de dokterswoning van Frans Kieckens, heel- en vroedmeester. Hij werd opgevolgd door zijn broer Charles Kieckens, gepensioneerd officier van gezondheid. Vanaf 1892 tot september 1932 was het pand in gebruik als kantoor en woning van notaris P.W. Maas. In 1935 werd het samengetrokken met de laagbouw links, Paleisstraat 18 tot 1933 kantoor van het burgerlijk armbestuur. De benedenverdieping bood vanaf 1935 onderdak aan het Natuurhistorisch Museum. Op de bovenverdieping werd een jaar later het Nederlands Volkenkundig Missie-museum geopend. In 1963 werd het gebouw Paleisstraat 18/20 gesloopt. De musea moesten een nieuw onderkomen zoeken. Na een verbouwing verhuisde het Natuurhistorisch Museum eind 1963 naar een leegstaande fabriekshal van de voormalige wollenstoffenfabriek Sträter aan de Kloosterstraat. Met de tentoonstelling 'Mens tegen insekt' nam het museum afscheid van de voormalige intendantswoning. Door ziekte van conservator pater Wittenburg van het Nederlands Volkenkundig Missie-museum werden er na het vertrek uit de voormalige intendantswoning in 1963 twee jaar lang geen tentoonstellingen meer gehouden. De nieuw conservator werd pater Pubben, geboren te Reuver op 17 januari 1909, lid van de congregatie van de paters van de heilige geest te Gemert en missionaris in Angola. Sinds 1959 was hij conservator van het Afrika-museum in Berg en Dal en studeerde hij antropologie aan de universiteit van Nijmegen. Onder de nieuwe conservator werd voormalige fabrieksruimte aan de Kloosterstraat nr. 24 in gebruik genomen. Het museum werd heropend op zaterdag 19 maart 1966 door mgr. Alfrink, die constateerde dat het museum niet gezien mocht worden als een rariteitenkabinet, maar als een middel om de cultuur en de historie van de volkeren in de missiegebieden te kunnen bestuderen.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
WijkSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotograafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
AnnotatieSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
HuisnummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

002535 - De voormalige intendantswoning bij het paleis van koning Willem II aan de Paleisstraat nr. 20. In 1859 werd het intendantshuis bij notariële akte voor niets geschonken aan de familie Frankenhoff. Vermoedelijk in 1872 werd het gebouw de dokterswoning van Frans Kieckens, heel- en vroedmeester. Hij werd opgevolgd door zijn broer Charles Kieckens, gepensioneerd officier van gezondheid. Vanaf 1892 tot september 1932 was het pand in gebruik als kantoor en woning van notaris P.W. Maas. In 1935 werd het samengetrokken met de laagbouw links, Paleisstraat 18 tot 1933 kantoor van het burgerlijk armbestuur. De benedenverdieping bood vanaf 1935 onderdak aan het Natuurhistorisch Museum. Op de bovenverdieping werd een jaar later het Nederlands Volkenkundig Missie-museum geopend. In 1963 werd het gebouw Paleisstraat 18/20 gesloopt. De musea moesten een nieuw onderkomen zoeken. Na een verbouwing verhuisde het Natuurhistorisch Museum eind 1963 naar een leegstaande fabriekshal van de voormalige wollenstoffenfabriek Sträter aan de Kloosterstraat. Met de tentoonstelling 'Mens tegen insekt' nam het museum afscheid van de voormalige intendantswoning. Door ziekte van conservator pater Wittenburg van het Nederlands Volkenkundig Missie-museum werden er na het vertrek uit de voormalige intendantswoning in 1963 twee jaar lang geen tentoonstellingen meer gehouden. De nieuw conservator werd pater  Pubben, geboren te Reuver op 17 januari 1909, lid van de congregatie van de paters van de heilige geest te Gemert en missionaris in Angola. Sinds 1959 was hij conservator van het Afrika-museum in Berg en Dal en studeerde hij antropologie aan de universiteit van Nijmegen. Onder de nieuwe conservator werd voormalige fabrieksruimte aan de Kloosterstraat nr. 24 in gebruik genomen. Het museum werd heropend op zaterdag 19 maart 1966 door mgr. Alfrink, die constateerde dat het museum niet gezien mocht worden als een rariteitenkabinet, maar als een middel om de cultuur en de historie van de volkeren in de missiegebieden te kunnen bestuderen.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag