046321 - De Kalverstraat kreeg in 1914 haar officiële benaming. Enkele decennia in het begin van de 20e eeuw droeg de straat de naam Julianastraat. In 1912 stichtte de vakbond een eigen bouwvereniging "St. Jan Baptist". Deze vereniging kocht in 1912 bouwgrond ter plaatse van de Kalverstraat, maar toen de gemeente geen medewerking wilde verlenen tot woningbouw, namen arbeiders als particuliere bouwers het initiatief over. Alle huizen aan deze straat werden in 1912 gebouwd volgens de "algemene plaatselijke bouwverordening der gemeente Goirle, vastgesteld op de vergadering van 24 januari 1905" De architecten van deze huizen zijn onbekend en ook de bouwvergunning van het laatste pand links is niet bewaard gebleven. De eerste vier huizen links werden gebouwd door aannemer Jan C.H. Vekemans, in opdracht van zijn broer Harrie (Henri) Vekemans. Het volgende blokje van twee huizen werd gebouwd in opdracht van C. van Boxtel, later wethouder van Goirle, en C. de Vries. Het volgende blokje van twee woningen (met dakkapel) werd gebouwd in opdracht van C. van de Lisdonk (later zat in dit pand bakker A. van de Lisdonk) en diens neef P. van Boxtel, fabrieksarbeider en later fotograaf. De eerste drie huizen rechts zijn gebouwd voor Petrus W.D.J. de Volder. De volgende rij van vijf huizen werd gebouwd door W. de Volder en H. van der Zande. Voor die tijd waren dit luxe arbeiderswoningen met een Franse kap. Men viel niet meer met de deur in huis, maar via een gang. De bedstee was in al deze huizen vervangen door een alkoof. Ook werd er veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de huizen: sierlijsten, dakkapellen, gekleurd glas enz. Volgens de overlevering zou de naam Kalverstraat ontleend zijn aan het feit dat de huiseigenaren, in de meeste gevallen fabrieksarbeider bij de firma Van Besouw, kalveren gingen houden om de bouw te financieren. Omdat de meeste bewoners lid waren van de geheelonthoudersvereniging Sobriëtas, werd de straat ook wel "chocoladestraatje" genoemd. - Foto's & Kaarten

De Kalverstraat kreeg in 1914 haar officiële benaming. Enkele decennia in het begin van de 20e eeuw droeg de straat de naam Julianastraat. In 1912 stichtte de vakbond een eigen bouwvereniging "St. Jan Baptist". Deze vereniging kocht in 1912 bouwgrond ter plaatse van de Kalverstraat, maar toen de gemeente geen medewerking wilde verlenen tot woningbouw, namen arbeiders als particuliere bouwers het initiatief over. Alle huizen aan deze straat werden in 1912 gebouwd volgens de "algemene plaatselijke bouwverordening der gemeente Goirle, vastgesteld op de vergadering van 24 januari 1905" De architecten van deze huizen zijn onbekend en ook de bouwvergunning van het laatste pand links is niet bewaard gebleven. De eerste vier huizen links werden gebouwd door aannemer Jan C.H. Vekemans, in opdracht van zijn broer Harrie (Henri) Vekemans. Het volgende blokje van twee huizen werd gebouwd in opdracht van C. van Boxtel, later wethouder van Goirle, en C. de Vries. Het volgende blokje van twee woningen (met dakkapel) werd gebouwd in opdracht van C. van de Lisdonk (later zat in dit pand bakker A. van de Lisdonk) en diens neef P. van Boxtel, fabrieksarbeider en later fotograaf. De eerste drie huizen rechts zijn gebouwd voor Petrus W.D.J. de Volder. De volgende rij van vijf huizen werd gebouwd door W. de Volder en H. van der Zande. Voor die tijd waren dit luxe arbeiderswoningen met een Franse kap. Men viel niet meer met de deur in huis, maar via een gang. De bedstee was in al deze huizen vervangen door een alkoof. Ook werd er veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de huizen: sierlijsten, dakkapellen, gekleurd glas enz. Volgens de overlevering zou de naam Kalverstraat ontleend zijn aan het feit dat de huiseigenaren, in de meeste gevallen fabrieksarbeider bij de firma Van Besouw, kalveren gingen houden om de bouw te financieren. Omdat de meeste bewoners lid waren van de geheelonthoudersvereniging Sobriëtas, werd de straat ook wel "chocoladestraatje" genoemd.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
AnnotatieSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

046321 - De Kalverstraat kreeg in 1914 haar officiële benaming. Enkele decennia in het begin van de 20e eeuw droeg de straat de naam Julianastraat. In 1912 stichtte de vakbond een eigen bouwvereniging "St. Jan Baptist". Deze vereniging kocht in 1912 bouwgrond ter plaatse van de Kalverstraat, maar toen de gemeente geen medewerking wilde verlenen tot woningbouw, namen arbeiders als particuliere bouwers het initiatief over. Alle huizen aan deze straat werden in 1912 gebouwd  volgens de "algemene plaatselijke bouwverordening der gemeente  Goirle, vastgesteld op de vergadering van 24 januari 1905" De architecten van deze huizen zijn onbekend en ook de bouwvergunning van het laatste pand links is niet bewaard gebleven. De eerste vier huizen links werden gebouwd door aannemer  Jan C.H. Vekemans, in opdracht van zijn broer Harrie (Henri) Vekemans. Het volgende blokje van twee huizen werd gebouwd in opdracht van C. van Boxtel, later wethouder van Goirle, en C. de Vries. Het volgende blokje van twee woningen (met dakkapel) werd gebouwd in opdracht van C. van de Lisdonk (later zat in dit pand bakker A. van de Lisdonk) en diens neef  P. van Boxtel, fabrieksarbeider en later fotograaf. De eerste drie huizen rechts zijn gebouwd voor Petrus W.D.J. de Volder. De volgende rij van vijf huizen werd gebouwd door W. de Volder en H. van der Zande. Voor die tijd waren dit luxe arbeiderswoningen met een Franse kap. Men viel niet meer met de deur in huis, maar via een gang. De bedstee was in al deze huizen vervangen door een alkoof. Ook werd er veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de huizen: sierlijsten, dakkapellen, gekleurd glas enz.  Volgens de overlevering zou de naam Kalverstraat ontleend zijn aan het feit dat de huiseigenaren, in de meeste gevallen fabrieksarbeider bij de firma Van Besouw, kalveren gingen houden om de bouw te financieren. Omdat de meeste bewoners lid waren van de geheelonthoudersvereniging Sobriëtas, werd de straat ook wel "chocoladestraatje" genoemd.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag