001666 - Nieuwlandstraat richting Stationstraat ongeveer op de hoek met de Zomerstraat. Het huis met puntgevel rechts werd o.a. bewoond door de drukkersfamilie Scholberg. Door de poort langs dit huis kwam men op nr. 56, de werkplaats van edelsmid Hamers, die zijn winkel aan de overkant van de straat had. Het pand rechts van de poort, nr. 58, was de broodbakkerij van A.J. van Dooremaal, overleden op 27 april 1916, Daarna van zijn weduwe, Josina Berkelmans. Zij bewoonde dit pand met haar drie kinderen Maria Anna, geboren in 1864, Antonius Stephanus, broodbakker van beroep, geboren in 1866 en Adrianus Jac. Jos. geboren in 1874, hoofd van een lagere school. In 1929 verhuisde de familie Van Dooremaal naar de Telefoonstraat. Het oude pand is toen afgebroken en in de jaren 1929/1930, de periode van 'de nieuwe zakelijkheid' en 'de Stijl' vervangen door een modern winkelpand, gebouwd onder architectuur van J. Wielders uit Sittard. Het nieuwe pand was onder de naam 'De Kempen' bekend als boekhandel, kantoorboekhandel, uitgeverij en leesbibliotheek. De zaak werd gedreven door uitgever Flip van der Lely en Janus Pillot. De firmanten van 'De Kempen' gingen in 1934 uit elkaar. Vanaf 1937 woonde er de uit Groningen afkomstige winkelier Theodorus J. de Nijs-van Beuzekom. Vervolgens op nr. 60 woonhuis en winkelpand van meubelmaker Jacobus Hubertus Sonnemans. Hij overleed er op 15 mei 1930. Momenteel zijn er in dit pand twee winkels gehuisvest, waaronder snoepwinkel 'de soete inval'. Tenslotte het grote pand nr. 62. Hier woonde kleermaker Johannes Cornelis van den Brekel met zijn vrouw Maria R.H. Scholberg. Van den Brekel overleed op 30 april 1931. Zijn weduwe verliet dit pand in 1934. Nog lang stond op de zijgevel, bijna in de nok de reclame 'magazijn voor heerenkleding J.C. van den Brekel'. Na Van den Brekel was het pand even winkelhuis van de firma Teeuwen-Wagemakers, bloemisten, en daarna werd het eigendom van J.C. Simons-van den Brink, koopman in serviezen, glas, bestek, aardewerk enz. - Foto's & Kaarten

Nieuwlandstraat richting Stationstraat ongeveer op de hoek met de Zomerstraat. Het huis met puntgevel rechts werd o.a. bewoond door de drukkersfamilie Scholberg. Door de poort langs dit huis kwam men op nr. 56, de werkplaats van edelsmid Hamers, die zijn winkel aan de overkant van de straat had. Het pand rechts van de poort, nr. 58, was de broodbakkerij van A.J. van Dooremaal, overleden op 27 april 1916, Daarna van zijn weduwe, Josina Berkelmans. Zij bewoonde dit pand met haar drie kinderen Maria Anna, geboren in 1864, Antonius Stephanus, broodbakker van beroep, geboren in 1866 en Adrianus Jac. Jos. geboren in 1874, hoofd van een lagere school. In 1929 verhuisde de familie Van Dooremaal naar de Telefoonstraat. Het oude pand is toen afgebroken en in de jaren 1929/1930, de periode van 'de nieuwe zakelijkheid' en 'de Stijl' vervangen door een modern winkelpand, gebouwd onder architectuur van J. Wielders uit Sittard. Het nieuwe pand was onder de naam 'De Kempen' bekend als boekhandel, kantoorboekhandel, uitgeverij en leesbibliotheek. De zaak werd gedreven door uitgever Flip van der Lely en Janus Pillot. De firmanten van 'De Kempen' gingen in 1934 uit elkaar. Vanaf 1937 woonde er de uit Groningen afkomstige winkelier Theodorus J. de Nijs-van Beuzekom. Vervolgens op nr. 60 woonhuis en winkelpand van meubelmaker Jacobus Hubertus Sonnemans. Hij overleed er op 15 mei 1930. Momenteel zijn er in dit pand twee winkels gehuisvest, waaronder snoepwinkel 'de soete inval'. Tenslotte het grote pand nr. 62. Hier woonde kleermaker Johannes Cornelis van den Brekel met zijn vrouw Maria R.H. Scholberg. Van den Brekel overleed op 30 april 1931. Zijn weduwe verliet dit pand in 1934. Nog lang stond op de zijgevel, bijna in de nok de reclame 'magazijn voor heerenkleding J.C. van den Brekel'. Na Van den Brekel was het pand even winkelhuis van de firma Teeuwen-Wagemakers, bloemisten, en daarna werd het eigendom van J.C. Simons-van den Brink, koopman in serviezen, glas, bestek, aardewerk enz.

DownloadbaarJa
Fotonummer["001666"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Nieuwlandstraat"]
WijkCentrum
Datering vanaf1900
Uiterlijke vormansichtkaart
Uitgebreide omschrijvingNieuwlandstraat richting Stationstraat ongeveer op de hoek met de Zomerstraat. Het huis met puntgevel rechts werd o.a. bewoond door de drukkersfamilie Scholberg. Door de poort langs dit huis kwam men op nr. 56, de werkplaats van edelsmid Hamers, die zijn winkel aan de overkant van de straat had. Het pand rechts van de poort, nr. 58, was de broodbakkerij van A.J. van Dooremaal, overleden op 27 april 1916, Daarna van zijn weduwe, Josina Berkelmans. Zij bewoonde dit pand met haar drie kinderen Maria Anna, geboren in 1864, Antonius Stephanus, broodbakker van beroep, geboren in 1866 en Adrianus Jac. Jos. geboren in 1874, hoofd van een lagere school. In 1929 verhuisde de familie Van Dooremaal naar de Telefoonstraat. Het oude pand is toen afgebroken en in de jaren 1929/1930, de periode van 'de nieuwe zakelijkheid' en 'de Stijl' vervangen door een modern winkelpand, gebouwd onder architectuur van J. Wielders uit Sittard. Het nieuwe pand was onder de naam 'De Kempen' bekend als boekhandel, kantoorboekhandel, uitgeverij en leesbibliotheek. De zaak werd gedreven door uitgever Flip van der Lely en Janus Pillot. De firmanten van 'De Kempen' gingen in 1934 uit elkaar. Vanaf 1937 woonde er de uit Groningen afkomstige winkelier Theodorus J. de Nijs-van Beuzekom. Vervolgens op nr. 60 woonhuis en winkelpand van meubelmaker Jacobus Hubertus Sonnemans. Hij overleed er op 15 mei 1930. Momenteel zijn er in dit pand twee winkels gehuisvest, waaronder snoepwinkel 'de soete inval'. Tenslotte het grote pand nr. 62. Hier woonde kleermaker Johannes Cornelis van den Brekel met zijn vrouw Maria R.H. Scholberg. Van den Brekel overleed op 30 april 1931. Zijn weduwe verliet dit pand in 1934. Nog lang stond op de zijgevel, bijna in de nok de reclame 'magazijn voor heerenkleding J.C. van den Brekel'. Na Van den Brekel was het pand even winkelhuis van de firma Teeuwen-Wagemakers, bloemisten, en daarna werd het eigendom van J.C. Simons-van den Brink, koopman in serviezen, glas, bestek, aardewerk enz.
AnnotatieB.R. 1910-1920 34/142, 34/144, 34/145 B.R. 1921-1939 91/920, 64/1, 58/79, 66/728 De paap van gramschap, p. 129.
Datum

001666 - Nieuwlandstraat richting Stationstraat ongeveer op de hoek met de Zomerstraat. Het huis met puntgevel rechts werd o.a. bewoond door de drukkersfamilie Scholberg. Door de poort langs dit huis kwam men op nr. 56, de werkplaats van edelsmid Hamers, die zijn winkel aan de overkant van de straat had. Het pand rechts van de poort, nr. 58, was de broodbakkerij van A.J. van Dooremaal, overleden op 27 april 1916, Daarna van zijn weduwe, Josina Berkelmans. Zij bewoonde dit pand met haar drie kinderen Maria Anna, geboren in 1864, Antonius Stephanus, broodbakker van beroep, geboren in 1866 en Adrianus Jac. Jos. geboren in 1874, hoofd van een lagere school. In 1929 verhuisde de familie Van Dooremaal naar de Telefoonstraat. Het oude pand is toen afgebroken en in de jaren 1929/1930, de periode van 'de nieuwe zakelijkheid' en 'de Stijl' vervangen door een modern winkelpand, gebouwd  onder architectuur van J. Wielders uit Sittard. Het nieuwe pand was onder de naam 'De Kempen' bekend als boekhandel, kantoorboekhandel, uitgeverij en leesbibliotheek. De zaak werd gedreven door uitgever Flip van der Lely en Janus Pillot. De firmanten van 'De Kempen' gingen in 1934 uit elkaar. Vanaf 1937 woonde er de uit Groningen afkomstige winkelier Theodorus J. de Nijs-van Beuzekom. Vervolgens op nr. 60 woonhuis en winkelpand van meubelmaker Jacobus Hubertus Sonnemans. Hij overleed er op 15 mei 1930. Momenteel zijn er in dit pand twee winkels gehuisvest, waaronder snoepwinkel 'de soete inval'. Tenslotte het grote pand nr. 62. Hier woonde kleermaker Johannes Cornelis van den Brekel met zijn vrouw Maria R.H. Scholberg. Van den Brekel overleed op 30 april 1931. Zijn weduwe verliet dit pand in 1934. Nog lang stond op de zijgevel, bijna in de nok de reclame 'magazijn voor heerenkleding J.C. van den Brekel'. Na Van den Brekel was het pand even winkelhuis van de firma Teeuwen-Wagemakers, bloemisten, en daarna werd het eigendom van J.C. Simons-van den Brink, koopman in serviezen, glas, bestek, aardewerk enz.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag