046569 - Villa Blanca werd gebouwd in 1915 onder architectuur van W. Bouman uit Tilburg. Opdrachtgeven was de familie Mutsaerts-van Waesberghe, die in Tilburg aan de Spoorlaan woonde en het pand liet bouwen als buitenverblijf. Aannemers waren J. Vekemans uit Goirle en J. van der Weegen uit Tilburg. De tuin werd aangelegd door Albert Lejeune uit Tilburg. Op de topgevel het beeld van de Griekse god Helios met vierspan en zonnewagen. Dit beeld was nog aanwezig in 1948, maar is later door verwaarlozing verdwenen. Het imposant ogende pand telde ralatief weinig vertrekken. Links van de voordeur alleen een zitkamer, rechts een kinderkamer en de keuken. Aan de achterzijde van de villa liep de Oude Baan, die ondanks protest van de bewoners van de buurtschappen Ven en Brem, werd agesloten. Burgemeester Rens steunde daarbij Mutsaers, omdat hij hoopte dat door de villabouw de grondprijzen langs de Tilburgseweg flink zouden oplopen. In 1933 werd het pand met 14 ha. grond verkocht aan de fraters van Tilburg. - Foto's & Kaarten

Villa Blanca werd gebouwd in 1915 onder architectuur van W. Bouman uit Tilburg. Opdrachtgeven was de familie Mutsaerts-van Waesberghe, die in Tilburg aan de Spoorlaan woonde en het pand liet bouwen als buitenverblijf. Aannemers waren J. Vekemans uit Goirle en J. van der Weegen uit Tilburg. De tuin werd aangelegd door Albert Lejeune uit Tilburg. Op de topgevel het beeld van de Griekse god Helios met vierspan en zonnewagen. Dit beeld was nog aanwezig in 1948, maar is later door verwaarlozing verdwenen. Het imposant ogende pand telde ralatief weinig vertrekken. Links van de voordeur alleen een zitkamer, rechts een kinderkamer en de keuken. Aan de achterzijde van de villa liep de Oude Baan, die ondanks protest van de bewoners van de buurtschappen Ven en Brem, werd agesloten. Burgemeester Rens steunde daarbij Mutsaers, omdat hij hoopte dat door de villabouw de grondprijzen langs de Tilburgseweg flink zouden oplopen. In 1933 werd het pand met 14 ha. grond verkocht aan de fraters van Tilburg.

DownloadbaarJa
Fotonummer["046569"]
Plaats(en)Goirle
Straat["Tilburgseweg"]
Datering vanaf1935
Uiterlijke vormansichtkaart
Uitgebreide omschrijvingVilla Blanca werd gebouwd in 1915 onder architectuur van W. Bouman uit Tilburg. Opdrachtgeven was de familie Mutsaerts-van Waesberghe, die in Tilburg aan de Spoorlaan woonde en het pand liet bouwen als buitenverblijf. Aannemers waren J. Vekemans uit Goirle en J. van der Weegen uit Tilburg. De tuin werd aangelegd door Albert Lejeune uit Tilburg. Op de topgevel het beeld van de Griekse god Helios met vierspan en zonnewagen. Dit beeld was nog aanwezig in 1948, maar is later door verwaarlozing verdwenen. Het imposant ogende pand telde ralatief weinig vertrekken. Links van de voordeur alleen een zitkamer, rechts een kinderkamer en de keuken. Aan de achterzijde van de villa liep de Oude Baan, die ondanks protest van de bewoners van de buurtschappen Ven en Brem, werd agesloten. Burgemeester Rens steunde daarbij Mutsaers, omdat hij hoopte dat door de villabouw de grondprijzen langs de Tilburgseweg flink zouden oplopen. In 1933 werd het pand met 14 ha. grond verkocht aan de fraters van Tilburg.
AnnotatieEen eeuw Goirle 1870-1970, p. 39. Bouwvergunningen gemeente Goirle 1905-1947, nr. 708.
Datum

046569 - Villa Blanca werd gebouwd in 1915 onder architectuur van W. Bouman uit Tilburg. Opdrachtgeven was de familie Mutsaerts-van Waesberghe, die in Tilburg aan de Spoorlaan woonde en het pand liet bouwen als buitenverblijf. Aannemers waren J. Vekemans uit Goirle en J. van der Weegen uit Tilburg. De tuin werd aangelegd door Albert Lejeune uit Tilburg. Op de topgevel het beeld van de Griekse god Helios met vierspan en zonnewagen. Dit beeld was nog aanwezig in 1948, maar is later door verwaarlozing verdwenen. Het imposant ogende pand telde ralatief weinig vertrekken. Links van de voordeur alleen een zitkamer, rechts een kinderkamer en de keuken. Aan de achterzijde van de villa liep de Oude Baan, die ondanks protest van de bewoners van de buurtschappen Ven en Brem, werd agesloten. Burgemeester Rens steunde daarbij Mutsaers, omdat hij hoopte dat door de villabouw de grondprijzen langs de Tilburgseweg flink zouden oplopen. In 1933 werd het pand met 14 ha. grond verkocht aan de fraters van Tilburg.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag