002685 - Het hoofdgebouw van de R. K. Gildenbond aan de Tuinstraat M1277, vanaf 1910 nr. 68. Op dit nummer vonden we het koffiehuis met zaal en beheerderswoning van de R.K. Gildenbond, later de R.K. Werkliedenvereniging en weer later de Katholieke Arbeidersbeweging (K.A.B.) De aanbesteding van het gebouw vond plaats in maart 1898. Het metselwerk werd gegund aan M. Kuijpers en het timmerwerk aan de gebroeders Hovers. De grond voor de bouw werd afgestaan door drie kerkbesturen met goedkeuring van mgr. Van de Ven, bisschop van 's-Hertogenbosch. De eerste steen werd gelegd op 30 april 1898 door deken A.D. Smits. Op zondag 8 januari 1899 werd het bondsgebouw ingewijd. Dit ging gepaard met een grote optocht vanaf het oude vergaderlokaal, koffiehuis Oppermans aan de Heuvel, naar de Tuinstraat. De Gildenbond bestond toen uit zes gilden; St. Severus van de wevers, St. Jozef van de timmerlieden, St. Lucas van de schilders, St. Martinus van de metselaars, St. Crispinus en Crispinianus van de leerbewerkers en de organisatie van de fabrieksarbeiders St. Paulus. In de optocht liep ook harmonie Orpheus mee. De eerste conciërge annex beheerder/koffiehuishouder was Ant. Beks, vervolgens J. van Dommelen. Hij werd opgevolgd door Fons Smits. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ook de katholieke, in Tilburg ingekwartierde militairen welkom in het gebouw van de Gildebond gezien het opschrift boven de ingang; 'Welkom, alle militairen vinden terstond een thuis in de R.K. Gildenbond, goede consumptie, billijke prijzen'. Het bondsgebouw deed dienst tot 1958. De plaatselijke afdeling van de K.A.B. verhuisde toen naar een kleiner pand aan de Nazarethstraat, de afzonderlijke bonden vertrokken naar eigen panden. Het gebouw aan de Tuinstraat huisvestte nadien dancing de 'Scala'. De woningen links en rechts van het hoofdgebouw, M1276 en M1278, vanaf 1910 Tuinstraat 66 en 70, werden aanvankelijk verhuurd. Rond 1900 was assurandeur Laurent C.L. van Dun huurder van nr. 66 en manufacturier G. van Velthoven huurder van nr. 70. Even later werden deze woningen in gebruik genomen als kantoren van de R.K. Werkliedenvereniging c.q. K.A.B. - Foto's & Kaarten

Het hoofdgebouw van de R. K. Gildenbond aan de Tuinstraat M1277, vanaf 1910 nr. 68. Op dit nummer vonden we het koffiehuis met zaal en beheerderswoning van de R.K. Gildenbond, later de R.K. Werkliedenvereniging en weer later de Katholieke Arbeidersbeweging (K.A.B.) De aanbesteding van het gebouw vond plaats in maart 1898. Het metselwerk werd gegund aan M. Kuijpers en het timmerwerk aan de gebroeders Hovers. De grond voor de bouw werd afgestaan door drie kerkbesturen met goedkeuring van mgr. Van de Ven, bisschop van 's-Hertogenbosch. De eerste steen werd gelegd op 30 april 1898 door deken A.D. Smits. Op zondag 8 januari 1899 werd het bondsgebouw ingewijd. Dit ging gepaard met een grote optocht vanaf het oude vergaderlokaal, koffiehuis Oppermans aan de Heuvel, naar de Tuinstraat. De Gildenbond bestond toen uit zes gilden; St. Severus van de wevers, St. Jozef van de timmerlieden, St. Lucas van de schilders, St. Martinus van de metselaars, St. Crispinus en Crispinianus van de leerbewerkers en de organisatie van de fabrieksarbeiders St. Paulus. In de optocht liep ook harmonie Orpheus mee. De eerste conciërge annex beheerder/koffiehuishouder was Ant. Beks, vervolgens J. van Dommelen. Hij werd opgevolgd door Fons Smits. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ook de katholieke, in Tilburg ingekwartierde militairen welkom in het gebouw van de Gildebond gezien het opschrift boven de ingang; 'Welkom, alle militairen vinden terstond een thuis in de R.K. Gildenbond, goede consumptie, billijke prijzen'. Het bondsgebouw deed dienst tot 1958. De plaatselijke afdeling van de K.A.B. verhuisde toen naar een kleiner pand aan de Nazarethstraat, de afzonderlijke bonden vertrokken naar eigen panden. Het gebouw aan de Tuinstraat huisvestte nadien dancing de 'Scala'. De woningen links en rechts van het hoofdgebouw, M1276 en M1278, vanaf 1910 Tuinstraat 66 en 70, werden aanvankelijk verhuurd. Rond 1900 was assurandeur Laurent C.L. van Dun huurder van nr. 66 en manufacturier G. van Velthoven huurder van nr. 70. Even later werden deze woningen in gebruik genomen als kantoren van de R.K. Werkliedenvereniging c.q. K.A.B.

DownloadbaarJa
Fotonummer["002685"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Tuinstraat"]
WijkCentrum
Datering vanaf1915
Uiterlijke vormansichtkaart
Uitgebreide omschrijvingHet hoofdgebouw van de R. K. Gildenbond aan de Tuinstraat M1277, vanaf 1910 nr. 68. Op dit nummer vonden we het koffiehuis met zaal en beheerderswoning van de R.K. Gildenbond, later de R.K. Werkliedenvereniging en weer later de Katholieke Arbeidersbeweging (K.A.B.) De aanbesteding van het gebouw vond plaats in maart 1898. Het metselwerk werd gegund aan M. Kuijpers en het timmerwerk aan de gebroeders Hovers. De grond voor de bouw werd afgestaan door drie kerkbesturen met goedkeuring van mgr. Van de Ven, bisschop van 's-Hertogenbosch. De eerste steen werd gelegd op 30 april 1898 door deken A.D. Smits. Op zondag 8 januari 1899 werd het bondsgebouw ingewijd. Dit ging gepaard met een grote optocht vanaf het oude vergaderlokaal, koffiehuis Oppermans aan de Heuvel, naar de Tuinstraat. De Gildenbond bestond toen uit zes gilden; St. Severus van de wevers, St. Jozef van de timmerlieden, St. Lucas van de schilders, St. Martinus van de metselaars, St. Crispinus en Crispinianus van de leerbewerkers en de organisatie van de fabrieksarbeiders St. Paulus. In de optocht liep ook harmonie Orpheus mee. De eerste conciërge annex beheerder/koffiehuishouder was Ant. Beks, vervolgens J. van Dommelen. Hij werd opgevolgd door Fons Smits. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ook de katholieke, in Tilburg ingekwartierde militairen welkom in het gebouw van de Gildebond gezien het opschrift boven de ingang; 'Welkom, alle militairen vinden terstond een thuis in de R.K. Gildenbond, goede consumptie, billijke prijzen'. Het bondsgebouw deed dienst tot 1958. De plaatselijke afdeling van de K.A.B. verhuisde toen naar een kleiner pand aan de Nazarethstraat, de afzonderlijke bonden vertrokken naar eigen panden. Het gebouw aan de Tuinstraat huisvestte nadien dancing de 'Scala'. De woningen links en rechts van het hoofdgebouw, M1276 en M1278, vanaf 1910 Tuinstraat 66 en 70, werden aanvankelijk verhuurd. Rond 1900 was assurandeur Laurent C.L. van Dun huurder van nr. 66 en manufacturier G. van Velthoven huurder van nr. 70. Even later werden deze woningen in gebruik genomen als kantoren van de R.K. Werkliedenvereniging c.q. K.A.B.
Annotatie"Tilburg" (1986) p. 3, 5. De Lindeboom IX-X, p. 265. De handen ineen, p. 40-42 en 145.
Huisnummer68 (VANAF 1910)
Datum

002685 - Het hoofdgebouw van de R. K. Gildenbond aan de Tuinstraat M1277, vanaf 1910 nr. 68. Op dit nummer vonden we het koffiehuis met zaal en beheerderswoning van de R.K. Gildenbond, later de R.K. Werkliedenvereniging en weer later de Katholieke Arbeidersbeweging (K.A.B.) De aanbesteding van het gebouw vond plaats in maart 1898. Het metselwerk werd gegund aan M. Kuijpers en het timmerwerk aan de gebroeders Hovers. De grond voor de bouw werd afgestaan door drie kerkbesturen met goedkeuring van mgr. Van de Ven, bisschop van 's-Hertogenbosch. De eerste steen werd gelegd op 30 april 1898 door deken A.D. Smits. Op zondag 8 januari 1899 werd het bondsgebouw ingewijd. Dit ging gepaard met een grote optocht vanaf het oude vergaderlokaal, koffiehuis Oppermans aan de Heuvel, naar de Tuinstraat. De Gildenbond bestond toen uit zes gilden; St. Severus van de wevers, St. Jozef van de timmerlieden, St. Lucas van de schilders, St. Martinus van de metselaars, St. Crispinus en Crispinianus van de leerbewerkers en de organisatie van de fabrieksarbeiders St. Paulus. In de optocht liep ook harmonie Orpheus mee.  De eerste conciërge annex beheerder/koffiehuishouder was Ant. Beks, vervolgens J. van Dommelen. Hij werd opgevolgd door Fons Smits. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ook de katholieke, in Tilburg ingekwartierde militairen welkom in het gebouw van de Gildebond gezien het opschrift boven de ingang; 'Welkom, alle militairen vinden terstond een thuis in de R.K. Gildenbond, goede consumptie, billijke prijzen'. Het bondsgebouw deed dienst tot 1958. De plaatselijke afdeling van de K.A.B. verhuisde toen naar een kleiner pand aan de Nazarethstraat, de afzonderlijke bonden vertrokken naar eigen panden. Het gebouw aan de Tuinstraat huisvestte nadien dancing de 'Scala'. 
De woningen links en rechts van het hoofdgebouw, M1276 en M1278, vanaf 1910 Tuinstraat 66 en 70, werden aanvankelijk verhuurd. Rond 1900 was assurandeur Laurent C.L. van Dun huurder van nr. 66 en manufacturier G. van Velthoven huurder van nr. 70. Even later werden deze woningen in gebruik genomen als kantoren van de R.K. Werkliedenvereniging c.q. K.A.B.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag