604511 - Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Hendrikus Josephus van der Velden; werd geboren op 8 maart 1919 in Terneuzen en overleed op 18 februari 1945 in Rheinheim, Duitsland. In de laatste periode van de arbeitseinsatz voor de bevrijding van de stad (Tilburg) nam het aantal slachtoffers sprongsgewijze toe. Bij degenen die aan een ziekte overleden, speelden de verminderde weerstand, teweeg gebracht door onvoldoende voeding, psychische druk en zorgen, bijvoorbeeld om de gezinsleden die achtergelaten waren, een grote rol. Het geallieerde luchtoffensief tegen Duitsland, dat vooral sinds 1943 op ongekende schaal op gang kwam, was verheugend, want daardoor kwam het einde van de oorlog sneller dichterbij. Het lot van de dwangarbeiders ging iedereen ter harte, en het georganiseerd verzet liet niet na te wijzen op de grote risico's die tewerkgestelden liepen in de Duitse industrie centra. Voor velen was het vertrek naar Duitsland, juist door deze bombardementen, een vertrek voor altijd. - Foto's & Kaarten

Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Hendrikus Josephus van der Velden; werd geboren op 8 maart 1919 in Terneuzen en overleed op 18 februari 1945 in Rheinheim, Duitsland. In de laatste periode van de arbeitseinsatz voor de bevrijding van de stad (Tilburg) nam het aantal slachtoffers sprongsgewijze toe. Bij degenen die aan een ziekte overleden, speelden de verminderde weerstand, teweeg gebracht door onvoldoende voeding, psychische druk en zorgen, bijvoorbeeld om de gezinsleden die achtergelaten waren, een grote rol. Het geallieerde luchtoffensief tegen Duitsland, dat vooral sinds 1943 op ongekende schaal op gang kwam, was verheugend, want daardoor kwam het einde van de oorlog sneller dichterbij. Het lot van de dwangarbeiders ging iedereen ter harte, en het georganiseerd verzet liet niet na te wijzen op de grote risico's die tewerkgestelden liepen in de Duitse industrie centra. Voor velen was het vertrek naar Duitsland, juist door deze bombardementen, een vertrek voor altijd.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["604511"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Bilderdijkstraat"]
Datering vanaf18-02-1945
Uiterlijke vormdocument
Uitgebreide omschrijvingBidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Hendrikus Josephus van der Velden; werd geboren op 8 maart 1919 in Terneuzen en overleed op 18 februari 1945 in Rheinheim, Duitsland. In de laatste periode van de arbeitseinsatz voor de bevrijding van de stad (Tilburg) nam het aantal slachtoffers sprongsgewijze toe. Bij degenen die aan een ziekte overleden, speelden de verminderde weerstand, teweeg gebracht door onvoldoende voeding, psychische druk en zorgen, bijvoorbeeld om de gezinsleden die achtergelaten waren, een grote rol. Het geallieerde luchtoffensief tegen Duitsland, dat vooral sinds 1943 op ongekende schaal op gang kwam, was verheugend, want daardoor kwam het einde van de oorlog sneller dichterbij. Het lot van de dwangarbeiders ging iedereen ter harte, en het georganiseerd verzet liet niet na te wijzen op de grote risico's die tewerkgestelden liepen in de Duitse industrie centra. Voor velen was het vertrek naar Duitsland, juist door deze bombardementen, een vertrek voor altijd.
Annotatiezie ook: 'Het Leven gebroken' door Ad de Beer en Gerrit Kobes; hoofdstuk 3, pag. 68-74
Huisnummer47
Datum

604511 - Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Hendrikus Josephus van der Velden; werd geboren op 8 maart 1919 in Terneuzen en overleed op 18 februari 1945 in Rheinheim, Duitsland. 
In de laatste periode van de arbeitseinsatz voor de bevrijding van de stad (Tilburg) nam het aantal slachtoffers sprongsgewijze toe. Bij degenen die aan een ziekte overleden, speelden de verminderde weerstand, teweeg gebracht door onvoldoende voeding, psychische druk en zorgen, bijvoorbeeld om de gezinsleden die achtergelaten waren, een grote rol. Het geallieerde luchtoffensief tegen Duitsland, dat vooral sinds 1943 op ongekende schaal op gang kwam, was verheugend, want daardoor kwam het einde van de oorlog sneller dichterbij. Het lot van de dwangarbeiders ging iedereen ter harte, en het georganiseerd verzet liet niet na te wijzen op de grote risico's die tewerkgestelden liepen in de Duitse industrie centra. Voor velen was het vertrek naar Duitsland, juist door deze bombardementen, een vertrek voor altijd.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag