659059 - Brabantse volksgebruiken. Rouwcultuur. Begin mei 1933 lagen voor gasthuis Sint Felix twee bosjes stro met daarop twaalf zwarte houten plankjes met een wit kruis en met daarbovenop een plank met afbeelding van een schedel met gebeente. Hiermee werd aangegeven dat er twee doden waren te betreuren. Dit gebruik ligt in het verlengde van het negentiende-eeuwse busseltje. - Foto's & Kaarten

Brabantse volksgebruiken. Rouwcultuur. Begin mei 1933 lagen voor gasthuis Sint Felix twee bosjes stro met daarop twaalf zwarte houten plankjes met een wit kruis en met daarbovenop een plank met afbeelding van een schedel met gebeente. Hiermee werd aangegeven dat er twee doden waren te betreuren. Dit gebruik ligt in het verlengde van het negentiende-eeuwse busseltje.

DownloadbaarJa
Fotonummer["659059"]
Plaats(en)Udenhout
Straat["Kreitenmolenstraat"]
Datering vanaf02-05-1933
FotograafFotopersbureau Het Zuiden
Uiterlijke vormglasnegatief
Uitgebreide omschrijvingBrabantse volksgebruiken. Rouwcultuur. Begin mei 1933 lagen voor gasthuis Sint Felix twee bosjes stro met daarop twaalf zwarte houten plankjes met een wit kruis en met daarbovenop een plank met afbeelding van een schedel met gebeente. Hiermee werd aangegeven dat er twee doden waren te betreuren. Dit gebruik ligt in het verlengde van het negentiende-eeuwse busseltje.
Annotatie(notitie op de originele verpakking van het negatief) "Het Brabantsche volk hecht met wee [...] [...]cht aan de aloude volksgebruiken en talloos zijn de verschillende plechtigheden en gewoonten die de eeuwen door zijn gehandhaafd. Ook de doodenvereering neemt in de Brabantsche volks-psyche een geheel aparte plaats in en welke voor de koele Noorderlingen dikwijls onbegrijpelijk en soms eigenaardig aandoet. Zoo bestaat in UDENHOUT nog de gewoonte om voor de woning waarin een lijk is opgebaard, een bos stroo aan den weg te leggen waarop houten platen liggen die op zwarten grond een wit kruis vertoonen. Bovendien wordt boven op deze verhevenheid een luguber doodshoofd aangebracht eveneens in hel-witte kleuren op zwarten grond. Speciaal in de avondschermering doet een dergelijke 'in memoriam' wel eigenaardig en ietwat mystiek aan. Deze foto is bij het Udenhoutsche gasthuis toen er heden 2 doden waren opgebaard."
Datum

659059 - Brabantse volksgebruiken. Rouwcultuur. Begin mei 1933 lagen voor gasthuis Sint Felix twee bosjes stro met daarop twaalf zwarte houten plankjes met een wit kruis en met daarbovenop een plank met afbeelding van een schedel met gebeente. Hiermee werd aangegeven dat er twee doden waren te betreuren. Dit gebruik ligt in het verlengde van het negentiende-eeuwse busseltje.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag