604507 - Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Wilhelmus Cornelis van Wezel; geboren op 25 mei 1913 in Gilze Rijen en overleed op 23 oktober 1944 in Tilburg. Kort voor de bevrijding van tilburg speelde zich binnen de Tilburgse verzetsgroep een tragedie af. Een gezagsconflict liep uit de hand en de commandant van deze groep werd in de hitte van het conflict neergeschoten. Wim van wezel was die commandant. De verzetrsgroep had zich enkele weken voor de bevrijding van de stad terug getrokken in een aantal landhuisjes aan de zuidzijde van de Bredaseweg. Het conflict ontstond n.a.v. de opdracht om het pompstation aan de Gilzerbaan en de brug bij Dongewijk te bezetten om zo vernieling door terugtrekkende Duitse troepen te voorkomen. Sommigen uit de groep vonden dat Wim van Wezel te veel risico's wilde nemen. Daarom ontstond er een plan hem gevangen te nemen en te vervangen. Dat plan mislukte echter omdat Van Wezel weigerde zich te laten arresteren en zijn pistool pakte. Hij werd daarop neergeschoten en voorlopig begraven in een kuil op het terrein. Kort na de bevrijding ontdekte zijn schoonvader, die ongerust was geworden over zijn verdwijning, de plaats waar zijn schoonzoon begraven lag. - Foto's & Kaarten

Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Wilhelmus Cornelis van Wezel; geboren op 25 mei 1913 in Gilze Rijen en overleed op 23 oktober 1944 in Tilburg. Kort voor de bevrijding van tilburg speelde zich binnen de Tilburgse verzetsgroep een tragedie af. Een gezagsconflict liep uit de hand en de commandant van deze groep werd in de hitte van het conflict neergeschoten. Wim van wezel was die commandant. De verzetrsgroep had zich enkele weken voor de bevrijding van de stad terug getrokken in een aantal landhuisjes aan de zuidzijde van de Bredaseweg. Het conflict ontstond n.a.v. de opdracht om het pompstation aan de Gilzerbaan en de brug bij Dongewijk te bezetten om zo vernieling door terugtrekkende Duitse troepen te voorkomen. Sommigen uit de groep vonden dat Wim van Wezel te veel risico's wilde nemen. Daarom ontstond er een plan hem gevangen te nemen en te vervangen. Dat plan mislukte echter omdat Van Wezel weigerde zich te laten arresteren en zijn pistool pakte. Hij werd daarop neergeschoten en voorlopig begraven in een kuil op het terrein. Kort na de bevrijding ontdekte zijn schoonvader, die ongerust was geworden over zijn verdwijning, de plaats waar zijn schoonzoon begraven lag.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["604507"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Besterdplein"]
Datering vanaf1945
Uiterlijke vormdocument
Uitgebreide omschrijvingBidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Wilhelmus Cornelis van Wezel; geboren op 25 mei 1913 in Gilze Rijen en overleed op 23 oktober 1944 in Tilburg. Kort voor de bevrijding van tilburg speelde zich binnen de Tilburgse verzetsgroep een tragedie af. Een gezagsconflict liep uit de hand en de commandant van deze groep werd in de hitte van het conflict neergeschoten. Wim van wezel was die commandant. De verzetrsgroep had zich enkele weken voor de bevrijding van de stad terug getrokken in een aantal landhuisjes aan de zuidzijde van de Bredaseweg. Het conflict ontstond n.a.v. de opdracht om het pompstation aan de Gilzerbaan en de brug bij Dongewijk te bezetten om zo vernieling door terugtrekkende Duitse troepen te voorkomen. Sommigen uit de groep vonden dat Wim van Wezel te veel risico's wilde nemen. Daarom ontstond er een plan hem gevangen te nemen en te vervangen. Dat plan mislukte echter omdat Van Wezel weigerde zich te laten arresteren en zijn pistool pakte. Hij werd daarop neergeschoten en voorlopig begraven in een kuil op het terrein. Kort na de bevrijding ontdekte zijn schoonvader, die ongerust was geworden over zijn verdwijning, de plaats waar zijn schoonzoon begraven lag.
Annotatiezie ook: ' Het Leven gebroken' door Ad de Beer en Gerrit Kobes, hoofdstuk 4, pag. 101-102
Huisnummer20a
Datum

604507 - Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Wilhelmus Cornelis van Wezel; geboren op 25 mei 1913 in Gilze Rijen en overleed op 23 oktober 1944 in Tilburg. 
Kort voor de bevrijding van tilburg speelde zich binnen de Tilburgse verzetsgroep een tragedie af. Een gezagsconflict liep uit de hand en de commandant van deze groep werd in de hitte van het conflict neergeschoten. Wim van wezel was die commandant. De verzetrsgroep had zich enkele weken voor de bevrijding van de stad terug getrokken in een aantal landhuisjes aan de zuidzijde van de Bredaseweg. Het conflict ontstond n.a.v. de opdracht om het pompstation aan de Gilzerbaan  en de brug bij Dongewijk te bezetten om zo vernieling door terugtrekkende Duitse troepen te voorkomen. Sommigen uit de groep vonden dat  Wim van Wezel te veel risico's wilde nemen. Daarom ontstond er een plan hem gevangen te nemen en te vervangen. Dat plan mislukte echter omdat Van Wezel weigerde zich te laten arresteren en zijn pistool pakte. Hij werd daarop neergeschoten en voorlopig begraven in een kuil op het terrein. Kort na de bevrijding ontdekte zijn schoonvader, die ongerust was geworden over zijn verdwijning, de plaats waar zijn schoonzoon begraven lag.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag