200218 - In 1899 stichtte François Caarls, zoon van de commissaris van politie in Tilburg aan de Zomerstraat, een zaak in "brillen, staalwaren en uurwerken" (het tweede pand rechts, op dat ogenblik wijk M nr. 588a) In dat jaar vroeg Caarls ook vergunning om een instrumentslijperij te mogen beginnen door middel van een gasmotor van 2 pk.In 1904 werd het bedrijf officiëel geregisteerd bij de kamer van koophandel en kreeg hij opnieuw een vergunning als instrumentslijper. In 1911 werd de gasmotor vervangen door een electromotor en een jaar later volgde het uithangbord boven de winkeldeur; een "pice-nez". In die tijd adverteerde Caarls als "het adres voor scheermessen, zakmessen en scharen" en bovendien het adres om schaatsen te laten slijpen. Op 12 april 1932 verkocht opticiën Caarls, bij akte gepasseerd voor notaris Smitz, zijn zaak aan de Zomerstraat 45 aan zijn bediende Leonardus Antonius van Steenzel, "zich ook schrijvende Van Steensel", opticiën van beroep en woonachtig aan de Telegraafstraat 23. Na een verbouwing onder architectuur van Constant Panis, heropende Van Steensel de zaak aan de Zomerstraat 45 onder de naam firma F. Caarls. - Foto's & Kaarten

In 1899 stichtte François Caarls, zoon van de commissaris van politie in Tilburg aan de Zomerstraat, een zaak in "brillen, staalwaren en uurwerken" (het tweede pand rechts, op dat ogenblik wijk M nr. 588a) In dat jaar vroeg Caarls ook vergunning om een instrumentslijperij te mogen beginnen door middel van een gasmotor van 2 pk.In 1904 werd het bedrijf officiëel geregisteerd bij de kamer van koophandel en kreeg hij opnieuw een vergunning als instrumentslijper. In 1911 werd de gasmotor vervangen door een electromotor en een jaar later volgde het uithangbord boven de winkeldeur; een "pice-nez". In die tijd adverteerde Caarls als "het adres voor scheermessen, zakmessen en scharen" en bovendien het adres om schaatsen te laten slijpen. Op 12 april 1932 verkocht opticiën Caarls, bij akte gepasseerd voor notaris Smitz, zijn zaak aan de Zomerstraat 45 aan zijn bediende Leonardus Antonius van Steenzel, "zich ook schrijvende Van Steensel", opticiën van beroep en woonachtig aan de Telegraafstraat 23. Na een verbouwing onder architectuur van Constant Panis, heropende Van Steensel de zaak aan de Zomerstraat 45 onder de naam firma F. Caarls.

DownloadbaarJa
Fotonummer["200218"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Zomerstraat"]
WijkCentrum
Datering vanaf1925
Herkomstcoll. Van Steensel Goirle.
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingIn 1899 stichtte François Caarls, zoon van de commissaris van politie in Tilburg aan de Zomerstraat, een zaak in "brillen, staalwaren en uurwerken" (het tweede pand rechts, op dat ogenblik wijk M nr. 588a) In dat jaar vroeg Caarls ook vergunning om een instrumentslijperij te mogen beginnen door middel van een gasmotor van 2 pk.In 1904 werd het bedrijf officiëel geregisteerd bij de kamer van koophandel en kreeg hij opnieuw een vergunning als instrumentslijper. In 1911 werd de gasmotor vervangen door een electromotor en een jaar later volgde het uithangbord boven de winkeldeur; een "pice-nez". In die tijd adverteerde Caarls als "het adres voor scheermessen, zakmessen en scharen" en bovendien het adres om schaatsen te laten slijpen. Op 12 april 1932 verkocht opticiën Caarls, bij akte gepasseerd voor notaris Smitz, zijn zaak aan de Zomerstraat 45 aan zijn bediende Leonardus Antonius van Steenzel, "zich ook schrijvende Van Steensel", opticiën van beroep en woonachtig aan de Telegraafstraat 23. Na een verbouwing onder architectuur van Constant Panis, heropende Van Steensel de zaak aan de Zomerstraat 45 onder de naam firma F. Caarls.
Huisnummer45
Datum

200218 - In 1899 stichtte François Caarls, zoon van de commissaris van politie in Tilburg aan de Zomerstraat, een zaak in "brillen, staalwaren en uurwerken" (het tweede pand rechts, op dat ogenblik wijk M nr. 588a) In dat jaar vroeg Caarls ook vergunning om een instrumentslijperij te mogen beginnen door middel van een gasmotor van 2 pk.In 1904 werd het bedrijf officiëel geregisteerd bij de kamer van koophandel en kreeg hij opnieuw een vergunning als instrumentslijper. In 1911 werd de gasmotor vervangen door een electromotor en een jaar later volgde het uithangbord boven de winkeldeur; een "pice-nez". In die tijd adverteerde Caarls als "het adres voor scheermessen, zakmessen en scharen" en bovendien het adres om schaatsen te laten slijpen. Op 12 april 1932 verkocht opticiën Caarls, bij akte gepasseerd voor notaris Smitz,  zijn zaak aan de Zomerstraat 45 aan zijn bediende Leonardus Antonius van Steenzel, "zich ook schrijvende Van Steensel", opticiën van beroep en woonachtig aan de Telegraafstraat 23. Na een verbouwing onder architectuur van Constant Panis, heropende Van Steensel de zaak aan de Zomerstraat 45 onder de naam firma F. Caarls.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag