TLB023000229_002 - De kruikenzeiker is een beeld van een textielarbeider met een wat afgetobt gelaat en een bolle kruik in de hand, op stenen sokkel. Op de sokkel een plaat met de tekst: "Aangeboden aan de kruikinnen en kruiken ter gelegenheid van "tweekirelluf (2keer11) kruikenstad 1986" Carnavalsstichting Tilburg". "Sokkel aangeboden door Het Nieuwsblad Dagblad voor Midden-Brabant". Het beeld is gesigneerd JM (achter linkervoet) en H.S. (achter rechtervoet). Het beeld is ontworpen door Henk Smulders (1925-1994), beeldend kunstenaar te Tilburg, o.a. werkzaam voor de Efteling. Het beeld is vervaardigd in opdracht van de Carnavalsstichting Tilburg bij gelegenheid van de viering van 'Tweekirelluf Kruikenstad' in 1986. De kruikezeiker, een verwijzing naar het textielverleden van de stad, is van oudsher het symbool van Tilburg in carnavalstijd. Maar naast de oude vertrouwde miniatuurbeeldjes van gips, beschikt de stad nu ook over dit meer 'volwassen' en duurzaam exemplaar. Het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit het gebruik van urine bij enkele bewerkingen van de wol. Vroeger werd urine gebruikt bij het vollen, het wassen en het verven. Dat gebeurde niet alleen in Tilburg, maar overal waar lakens of wollen stoffen werden gefabriceerd. Bij het vollen werd ‘bedorven urine’ als reinigings- en glijmiddel gebruikt, bij het wassen was de urine eveneens een reinigingsmiddel, en bij het verven van wol bevorderde de urine het gelijkmatig verdelen van de verf. Arbeiders die hun urine kwamen inleveren kregen daarvoor betaald. De urine werd in kruiken meegenomen naar de fabriek. Zo ontstond de naam Kruikenzeiker. Met de komst van chemicaliën bleek de urine niet meer nodig te zijn en verdween de kruik langzaam uit het straatbeeld. Maar de naam die bleef. - Foto's & Kaarten

De kruikenzeiker is een beeld van een textielarbeider met een wat afgetobt gelaat en een bolle kruik in de hand, op stenen sokkel. Op de sokkel een plaat met de tekst: "Aangeboden aan de kruikinnen en kruiken ter gelegenheid van "tweekirelluf (2keer11) kruikenstad 1986" Carnavalsstichting Tilburg". "Sokkel aangeboden door Het Nieuwsblad Dagblad voor Midden-Brabant". Het beeld is gesigneerd JM (achter linkervoet) en H.S. (achter rechtervoet). Het beeld is ontworpen door Henk Smulders (1925-1994), beeldend kunstenaar te Tilburg, o.a. werkzaam voor de Efteling. Het beeld is vervaardigd in opdracht van de Carnavalsstichting Tilburg bij gelegenheid van de viering van 'Tweekirelluf Kruikenstad' in 1986. De kruikezeiker, een verwijzing naar het textielverleden van de stad, is van oudsher het symbool van Tilburg in carnavalstijd. Maar naast de oude vertrouwde miniatuurbeeldjes van gips, beschikt de stad nu ook over dit meer 'volwassen' en duurzaam exemplaar. Het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit het gebruik van urine bij enkele bewerkingen van de wol. Vroeger werd urine gebruikt bij het vollen, het wassen en het verven. Dat gebeurde niet alleen in Tilburg, maar overal waar lakens of wollen stoffen werden gefabriceerd. Bij het vollen werd ‘bedorven urine’ als reinigings- en glijmiddel gebruikt, bij het wassen was de urine eveneens een reinigingsmiddel, en bij het verven van wol bevorderde de urine het gelijkmatig verdelen van de verf. Arbeiders die hun urine kwamen inleveren kregen daarvoor betaald. De urine werd in kruiken meegenomen naar de fabriek. Zo ontstond de naam Kruikenzeiker. Met de komst van chemicaliën bleek de urine niet meer nodig te zijn en verdween de kruik langzaam uit het straatbeeld. Maar de naam die bleef.

DownloadbaarJa
Fotonummer["TLB023000229_002"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Nieuwlandstraat","Heuvelstraat"]
WijkCentrum / Binnenstad
Datering vanaf01-11-1990
FotograafMultivision & Partners, Tilburg
Herkomst1553 Multivision & Partners, Tilburg
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingDe kruikenzeiker is een beeld van een textielarbeider met een wat afgetobt gelaat en een bolle kruik in de hand, op stenen sokkel. Op de sokkel een plaat met de tekst: "Aangeboden aan de kruikinnen en kruiken ter gelegenheid van "tweekirelluf (2keer11) kruikenstad 1986" Carnavalsstichting Tilburg". "Sokkel aangeboden door Het Nieuwsblad Dagblad voor Midden-Brabant". Het beeld is gesigneerd JM (achter linkervoet) en H.S. (achter rechtervoet). Het beeld is ontworpen door Henk Smulders (1925-1994), beeldend kunstenaar te Tilburg, o.a. werkzaam voor de Efteling. Het beeld is vervaardigd in opdracht van de Carnavalsstichting Tilburg bij gelegenheid van de viering van 'Tweekirelluf Kruikenstad' in 1986. De kruikezeiker, een verwijzing naar het textielverleden van de stad, is van oudsher het symbool van Tilburg in carnavalstijd. Maar naast de oude vertrouwde miniatuurbeeldjes van gips, beschikt de stad nu ook over dit meer 'volwassen' en duurzaam exemplaar. Het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit het gebruik van urine bij enkele bewerkingen van de wol. Vroeger werd urine gebruikt bij het vollen, het wassen en het verven. Dat gebeurde niet alleen in Tilburg, maar overal waar lakens of wollen stoffen werden gefabriceerd. Bij het vollen werd ‘bedorven urine’ als reinigings- en glijmiddel gebruikt, bij het wassen was de urine eveneens een reinigingsmiddel, en bij het verven van wol bevorderde de urine het gelijkmatig verdelen van de verf. Arbeiders die hun urine kwamen inleveren kregen daarvoor betaald. De urine werd in kruiken meegenomen naar de fabriek. Zo ontstond de naam Kruikenzeiker. Met de komst van chemicaliën bleek de urine niet meer nodig te zijn en verdween de kruik langzaam uit het straatbeeld. Maar de naam die bleef.
Datum

TLB023000229_002 - De kruikenzeiker is een beeld van een textielarbeider met een wat afgetobt gelaat en een bolle kruik in de hand, op stenen sokkel. Op de sokkel een plaat met de tekst: "Aangeboden aan de kruikinnen en kruiken ter gelegenheid van "tweekirelluf (2keer11) kruikenstad
1986" Carnavalsstichting Tilburg".
"Sokkel aangeboden door Het Nieuwsblad Dagblad voor Midden-Brabant". Het beeld is gesigneerd JM (achter linkervoet) en H.S. (achter rechtervoet). Het beeld is ontworpen door Henk Smulders (1925-1994), beeldend kunstenaar te Tilburg, o.a. werkzaam voor de Efteling. Het beeld is vervaardigd in opdracht van de Carnavalsstichting Tilburg bij gelegenheid van de viering van 'Tweekirelluf Kruikenstad' in 1986. De kruikezeiker, een verwijzing naar het textielverleden van de stad, is van oudsher het symbool van Tilburg in carnavalstijd. Maar naast de oude vertrouwde miniatuurbeeldjes van gips, beschikt de stad nu ook over dit meer 'volwassen' en duurzaam exemplaar.
Het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit het gebruik van urine bij enkele bewerkingen van de wol. Vroeger werd urine gebruikt bij het vollen, het wassen en het verven. Dat gebeurde niet alleen in Tilburg, maar overal waar lakens of wollen stoffen werden gefabriceerd. Bij het vollen werd ‘bedorven urine’ als reinigings- en glijmiddel gebruikt, bij het wassen was de urine eveneens een reinigingsmiddel, en bij het verven van wol bevorderde de urine het gelijkmatig verdelen van de verf. Arbeiders die hun urine kwamen inleveren kregen daarvoor betaald. De urine werd in kruiken meegenomen naar de fabriek. Zo ontstond de naam Kruikenzeiker. Met de komst van chemicaliën bleek de urine niet meer nodig te zijn en verdween de kruik langzaam uit het straatbeeld. Maar de naam die bleef.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag