002394 - Op 13 augustus 1847 werd de eerste steen gelegd van het paleis voor koning Willem II. Een plechtigheid die bij bijgewoond door de drie Tilburgse gilden, St. Dionysius, St. Joris en St. Sebastiaan en het muziekgezelschap van de Harmonie. Het paleis werd gebouwd door aannemer/timmerman Goyaert, maar zou ontworpen zijn door Frederik Lodewijk Huijgens, sinds 1836 leraar tekenen aan de Koninklijke Academie in Breda. Willem II heeft nooit in het paleis gewoond. Hij overleed in een nabijgelegen pand op 17 maart 1849. Op de foto zien we de voorzijde van het paleis aan de westzijde. Aan de achterzijde lag een park met een oppervlakte van zes bunder, dat in 1866 verkocht werd aan architect H.J. van Tulder. Door Van Tulder werd een bouwplan voor het gebied gemaakt, waarvan de straten uitkwamen op het Willemsplein (aan de achterzijde van het paleis). De straatnamen in deze wijk (later de Koningswei) werden gegeven door H.J. van Tulder 'als aandenken aan het groote voorrecht en eeuwigdurende herinnering aan den grooten koning, waarop wij altijd trotsch mogen zijn'. Het voormalige paleis werd op 15 september 1864 door de erfgenamen van Willem II aan de stad Tilburg geschonken. Volgens de voorwaarde van 1 oktober 1864 moest het gebouw worden ingericht als 'Rijks Hoogere Burgerschool' met een vijfjarige cursus. De school zou de naam Koning Willem II moeten dragen. Tot 1935 zal het gebouw de Rijks H.B.S. herbergen, daarna werd deze school verplaatst naar een nieuw gebouw aan de Ringbaan-Oost. Op 1 augustus 1936 werd het voormalige paleis in gebruik genomen als paleis-raadhuis. De kantelen op torens en gevels zouden kort na 1900 verdwenen, maar werden weer aangebracht bij de verbouwing tot paleis-raadhuis in 1935/1936. Ook de bijgebouwen aan de oost en noordkant van het gebouw zijn toen gesloopt. - Foto's & Kaarten

Op 13 augustus 1847 werd de eerste steen gelegd van het paleis voor koning Willem II. Een plechtigheid die bij bijgewoond door de drie Tilburgse gilden, St. Dionysius, St. Joris en St. Sebastiaan en het muziekgezelschap van de Harmonie. Het paleis werd gebouwd door aannemer/timmerman Goyaert, maar zou ontworpen zijn door Frederik Lodewijk Huijgens, sinds 1836 leraar tekenen aan de Koninklijke Academie in Breda. Willem II heeft nooit in het paleis gewoond. Hij overleed in een nabijgelegen pand op 17 maart 1849. Op de foto zien we de voorzijde van het paleis aan de westzijde. Aan de achterzijde lag een park met een oppervlakte van zes bunder, dat in 1866 verkocht werd aan architect H.J. van Tulder. Door Van Tulder werd een bouwplan voor het gebied gemaakt, waarvan de straten uitkwamen op het Willemsplein (aan de achterzijde van het paleis). De straatnamen in deze wijk (later de Koningswei) werden gegeven door H.J. van Tulder 'als aandenken aan het groote voorrecht en eeuwigdurende herinnering aan den grooten koning, waarop wij altijd trotsch mogen zijn'. Het voormalige paleis werd op 15 september 1864 door de erfgenamen van Willem II aan de stad Tilburg geschonken. Volgens de voorwaarde van 1 oktober 1864 moest het gebouw worden ingericht als 'Rijks Hoogere Burgerschool' met een vijfjarige cursus. De school zou de naam Koning Willem II moeten dragen. Tot 1935 zal het gebouw de Rijks H.B.S. herbergen, daarna werd deze school verplaatst naar een nieuw gebouw aan de Ringbaan-Oost. Op 1 augustus 1936 werd het voormalige paleis in gebruik genomen als paleis-raadhuis. De kantelen op torens en gevels zouden kort na 1900 verdwenen, maar werden weer aangebracht bij de verbouwing tot paleis-raadhuis in 1935/1936. Ook de bijgebouwen aan de oost en noordkant van het gebouw zijn toen gesloopt.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
WijkSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotograafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
AnnotatieSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

002394 - Op 13 augustus 1847 werd de eerste steen gelegd van het paleis voor koning Willem II.  Een plechtigheid die bij bijgewoond door de drie Tilburgse gilden, St. Dionysius, St. Joris en St. Sebastiaan en het muziekgezelschap van de Harmonie.  Het paleis werd gebouwd door aannemer/timmerman Goyaert, maar zou ontworpen zijn door Frederik Lodewijk Huijgens, sinds 1836 leraar tekenen aan de Koninklijke Academie in Breda. Willem II heeft nooit in het paleis gewoond. Hij overleed in een nabijgelegen pand op 17 maart 1849. Op de foto zien we de voorzijde van het paleis aan de westzijde. Aan de achterzijde lag een park met een oppervlakte van zes bunder, dat in 1866 verkocht werd aan architect H.J. van Tulder. Door Van Tulder werd een bouwplan voor het gebied gemaakt, waarvan de straten uitkwamen op het Willemsplein (aan de achterzijde van het paleis). De straatnamen in deze wijk (later de Koningswei)  werden gegeven door H.J. van Tulder 'als aandenken aan het groote voorrecht en eeuwigdurende herinnering aan den grooten koning, waarop wij altijd trotsch mogen zijn'. Het voormalige paleis werd op 15 september 1864 door de erfgenamen van Willem II aan de stad Tilburg geschonken. Volgens de voorwaarde van 1 oktober 1864 moest het gebouw worden ingericht als 'Rijks Hoogere Burgerschool' met een vijfjarige cursus. De school zou de naam Koning Willem II moeten dragen.  Tot 1935 zal het gebouw de Rijks H.B.S. herbergen, daarna werd deze school verplaatst naar een nieuw gebouw aan de Ringbaan-Oost. Op 1 augustus 1936 werd het voormalige paleis in gebruik genomen als paleis-raadhuis. De kantelen op torens en gevels zouden kort na 1900 verdwenen, maar werden weer aangebracht bij de verbouwing tot paleis-raadhuis in 1935/1936. Ook de bijgebouwen aan de oost en noordkant van het gebouw zijn toen gesloopt.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag