067854 - HEKWERK MET HEILIGENBEELDEN rond kerkhof Bredaseweg. Hekwerk: A. van der Schoot en L. Petit, Tilburg. Beelden (van gietijzer): o.a. ijzergieterij Capitain & Salin (Frankrijk). Pastoor Van der Lee vatte in 1887 het plan op om het kerkhof van zijn parochie ('t Heike) van een waardige afsluiting te voorzien. Langs de Bredaseweg verrees over een lengte van 160 meter een neogotisch hekwerk met bakstenen pijlers. Het was aan de meer welgestelde parochianen er voor te zorgen dat op elke pijler een heiligenbeeld zou komen te staan. Het eerste beeld (Joannes de Doper) werd in 1892 geschonken door de erven van kerkregent Brouwers. In 1903 was de beeldengalerij compleet; 20 beelden, die oorspronkelijk allen langs de Bredaseweg stonden. Vanwege de aanleg van de Noordhoekring werd een gedeelte van het hekwerk afgebroken, en werden ook beelden langs de Noordhoekring geplaats. Begin jaren zeventig dreigde ook de rest te moeten wijken voor de verbreding van de Bredaseweg. Dankzij het actiecomité "Heiligen gaan niet naar de hel", onder aanvoering van de historicus prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt, ging het plan niet door. Het protest leidde zelfs tot restauratie van het hek en de beelden. De heiligen die plaats hadden moeten maken voor de Noordhoekring, kregen een nieuwe opstelling langs die weg. De galerij bestaat uit de volgende beelden (van west naar oost, en aansluitend langs de Noordhoekring van zuid naar noord): St. Antonius van Padua, St. Nicolaas, David, St. Franciscus van Assisië, St. Carolus Borromeus, St. Petrus, Maria als "Mater Dolorosa", de Verrezen Christus, twee apocalyptische engelen, St. Johannes de Doper, St. Jozef, St. Barbara, St. Franciscus van Sales, de aartsengel Michaël, St. Catharina van Alexandrië, St. Agnes van Monte Pulciano, St. Cecilia en St. Henricus. (Foto uit 1985) Trefwoorden: Kunst,openbare ruimte. - Foto's & Kaarten

HEKWERK MET HEILIGENBEELDEN rond kerkhof Bredaseweg. Hekwerk: A. van der Schoot en L. Petit, Tilburg. Beelden (van gietijzer): o.a. ijzergieterij Capitain & Salin (Frankrijk). Pastoor Van der Lee vatte in 1887 het plan op om het kerkhof van zijn parochie ('t Heike) van een waardige afsluiting te voorzien. Langs de Bredaseweg verrees over een lengte van 160 meter een neogotisch hekwerk met bakstenen pijlers. Het was aan de meer welgestelde parochianen er voor te zorgen dat op elke pijler een heiligenbeeld zou komen te staan. Het eerste beeld (Joannes de Doper) werd in 1892 geschonken door de erven van kerkregent Brouwers. In 1903 was de beeldengalerij compleet; 20 beelden, die oorspronkelijk allen langs de Bredaseweg stonden. Vanwege de aanleg van de Noordhoekring werd een gedeelte van het hekwerk afgebroken, en werden ook beelden langs de Noordhoekring geplaats. Begin jaren zeventig dreigde ook de rest te moeten wijken voor de verbreding van de Bredaseweg. Dankzij het actiecomité "Heiligen gaan niet naar de hel", onder aanvoering van de historicus prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt, ging het plan niet door. Het protest leidde zelfs tot restauratie van het hek en de beelden. De heiligen die plaats hadden moeten maken voor de Noordhoekring, kregen een nieuwe opstelling langs die weg. De galerij bestaat uit de volgende beelden (van west naar oost, en aansluitend langs de Noordhoekring van zuid naar noord): St. Antonius van Padua, St. Nicolaas, David, St. Franciscus van Assisië, St. Carolus Borromeus, St. Petrus, Maria als "Mater Dolorosa", de Verrezen Christus, twee apocalyptische engelen, St. Johannes de Doper, St. Jozef, St. Barbara, St. Franciscus van Sales, de aartsengel Michaël, St. Catharina van Alexandrië, St. Agnes van Monte Pulciano, St. Cecilia en St. Henricus. (Foto uit 1985) Trefwoorden: Kunst,openbare ruimte.

Fotonummer["067854"]
PlaatsTilburg
Straat["Bredaseweg 45"]
FotograafJan Brieffies, Tilburg
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingHEKWERK MET HEILIGENBEELDEN rond kerkhof Bredaseweg. Hekwerk: A. van der Schoot en L. Petit, Tilburg. Beelden (van gietijzer): o.a. ijzergieterij Capitain & Salin (Frankrijk). Pastoor Van der Lee vatte in 1887 het plan op om het kerkhof van zijn parochie ('t Heike) van een waardige afsluiting te voorzien. Langs de Bredaseweg verrees over een lengte van 160 meter een neogotisch hekwerk met bakstenen pijlers. Het was aan de meer welgestelde parochianen er voor te zorgen dat op elke pijler een heiligenbeeld zou komen te staan. Het eerste beeld (Joannes de Doper) werd in 1892 geschonken door de erven van kerkregent Brouwers. In 1903 was de beeldengalerij compleet; 20 beelden, die oorspronkelijk allen langs de Bredaseweg stonden. Vanwege de aanleg van de Noordhoekring werd een gedeelte van het hekwerk afgebroken, en werden ook beelden langs de Noordhoekring geplaats. Begin jaren zeventig dreigde ook de rest te moeten wijken voor de verbreding van de Bredaseweg. Dankzij het actiecomité "Heiligen gaan niet naar de hel", onder aanvoering van de historicus prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt, ging het plan niet door. Het protest leidde zelfs tot restauratie van het hek en de beelden. De heiligen die plaats hadden moeten maken voor de Noordhoekring, kregen een nieuwe opstelling langs die weg. De galerij bestaat uit de volgende beelden (van west naar oost, en aansluitend langs de Noordhoekring van zuid naar noord): St. Antonius van Padua, St. Nicolaas, David, St. Franciscus van Assisië, St. Carolus Borromeus, St. Petrus, Maria als "Mater Dolorosa", de Verrezen Christus, twee apocalyptische engelen, St. Johannes de Doper, St. Jozef, St. Barbara, St. Franciscus van Sales, de aartsengel Michaël, St. Catharina van Alexandrië, St. Agnes van Monte Pulciano, St. Cecilia en St. Henricus. (Foto uit 1985) Trefwoorden: Kunst,openbare ruimte.
AnnotatiePaul van de Sande, Kunst onderweg. 212 kunstwerken in Tilburg. 2e herz. druk 1992, nr. 34 / Paul van de Sande, Kunst onderweg. 166 kunstwerken in Tilburg. 1e druk 1986, nr. 27 / Ronald Peeters en Ed Schilders, Katholiek Tilburg in beeld. 1990. In het hoofdstuk: Heiligen, tradities en gebruiken, staat een paragraaf: "Hoe de Heiligen bijna naar de Hel gingen", een geschiedenis van het kerkhof en de beeldengalerij./ http://www.cubra.nl/beeldenbredaseweg/welcome.htm
Datum

067854 - HEKWERK MET HEILIGENBEELDEN rond kerkhof Bredaseweg. Hekwerk: A. van der Schoot en L. Petit, Tilburg. Beelden (van gietijzer): o.a. ijzergieterij Capitain & Salin (Frankrijk). Pastoor Van der Lee vatte in 1887 het plan op om het kerkhof van zijn parochie ('t Heike) van een waardige afsluiting te voorzien. Langs de Bredaseweg verrees over een lengte van 160 meter een neogotisch hekwerk met bakstenen pijlers. Het was aan de meer welgestelde parochianen er voor te zorgen dat op elke pijler een heiligenbeeld zou komen te staan. Het eerste beeld (Joannes de Doper) werd in 1892 geschonken door de erven van kerkregent Brouwers. In 1903 was de beeldengalerij compleet; 20 beelden, die oorspronkelijk allen langs de Bredaseweg stonden. Vanwege de aanleg van de Noordhoekring werd een gedeelte van het hekwerk afgebroken, en werden ook beelden langs de Noordhoekring geplaats. Begin jaren zeventig dreigde ook de rest te moeten wijken voor de verbreding van de Bredaseweg. Dankzij het actiecomité "Heiligen gaan niet naar de hel", onder aanvoering van de historicus prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt, ging het plan niet door. Het protest leidde zelfs tot restauratie van het hek en de beelden. De heiligen die plaats hadden moeten maken voor de Noordhoekring, kregen een nieuwe opstelling langs die weg. De galerij bestaat uit de volgende beelden (van west naar oost, en aansluitend langs de Noordhoekring van zuid naar noord): St. Antonius van Padua, St. Nicolaas, David, St. Franciscus van Assisië, St. Carolus Borromeus, St. Petrus, Maria als "Mater Dolorosa", de Verrezen Christus, twee apocalyptische engelen, St. Johannes de Doper, St. Jozef, St. Barbara, St. Franciscus van Sales, de aartsengel Michaël, St. Catharina van Alexandrië, St. Agnes van Monte Pulciano, St. Cecilia en St. Henricus. (Foto uit 1985)
Trefwoorden: Kunst,openbare ruimte.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig? Chat is online op maandag van 13.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
op dinsdag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur en van 19.00-22.00 uur.
op vrijdag van 13.00-16.00 en van 19.00-22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag