049827 - Dierentuin. Foto uit ´Je Taalboek´ van frater Victor van Nispen.Wegkruis aan de Bredaseweg. Het kruis stond eerder aan de Delmerweg op de hoek van de Bredaseweg "eenzaam op een stenen blok". Daar moest het kruis al snel verdwijnen omdat het omringende terrein een bouwbestemming kreeg. Het kruis werd opgeslagen op een boerenerf , totdat de familie Kerstens-Bogaers grond beschikbaar stelde "bij de ingang van de holle weg tegenover het dierenpark". Het kruis werd opnieuw gepolychromeerd en herplaats met een hekwerk en op een voetstuk met een marmeren plaat waarop de tekst: "Sla een blik op mij, en ga in vree voorbij". Op zondag 8 september 1935 trok een processie, bestaande uit 69 verschillende groepen naar het kruis, dat deken J.F.M. Sanders inzegende, gevolgd door een preek, het zingen van het "kruislied", een spreekkoor van "de Jonge Wacht" en een defilé van de 69 groepen. Men sprak over "een smeekstoet die zijn weerga niet vond". Na vijf jaar stond het kruis echter weer in de weg voor de aanleg van de grote weg richting Eindhoven, die juist op dit punt begon. Tot overmaat van ramp brak bovendien de oorlog uit en maakten Franse troepen juist bij het kruis een verdedigingslinie, maar "hoe kogels en granaten ook rondvlogen, het kruis kreeg geen letsel". Enkele maanden later is het kruis verplaatst naar de Warande, waar de eigenares plaats bood aan de zijde van de Bredaseweg, ook voor het bijplaatsen van een inmiddels geschonken beeld, om er een monumentaal geheel van te maken. Het comité "Tilburgs wegkruis", bestaande uit P. Verbraak, C. Smits en G. van Delft, zorgde in 1952 voor electrische verlichting bij het kruis, een reden om op 20 juli 1952 opnieuw een bid- en smeektocht te organiseren, waaraan 10.000 Tilburgers deelnamen en pater Generosus van de capucijnen een preek hield, waarin het zei dat er Christus niet langs de weg geplaatst zou moeten worden, maar midden op ieders levensweg zou moeten staan. - Foto's & Kaarten

Dierentuin. Foto uit ´Je Taalboek´ van frater Victor van Nispen.Wegkruis aan de Bredaseweg. Het kruis stond eerder aan de Delmerweg op de hoek van de Bredaseweg "eenzaam op een stenen blok". Daar moest het kruis al snel verdwijnen omdat het omringende terrein een bouwbestemming kreeg. Het kruis werd opgeslagen op een boerenerf , totdat de familie Kerstens-Bogaers grond beschikbaar stelde "bij de ingang van de holle weg tegenover het dierenpark". Het kruis werd opnieuw gepolychromeerd en herplaats met een hekwerk en op een voetstuk met een marmeren plaat waarop de tekst: "Sla een blik op mij, en ga in vree voorbij". Op zondag 8 september 1935 trok een processie, bestaande uit 69 verschillende groepen naar het kruis, dat deken J.F.M. Sanders inzegende, gevolgd door een preek, het zingen van het "kruislied", een spreekkoor van "de Jonge Wacht" en een defilé van de 69 groepen. Men sprak over "een smeekstoet die zijn weerga niet vond". Na vijf jaar stond het kruis echter weer in de weg voor de aanleg van de grote weg richting Eindhoven, die juist op dit punt begon. Tot overmaat van ramp brak bovendien de oorlog uit en maakten Franse troepen juist bij het kruis een verdedigingslinie, maar "hoe kogels en granaten ook rondvlogen, het kruis kreeg geen letsel". Enkele maanden later is het kruis verplaatst naar de Warande, waar de eigenares plaats bood aan de zijde van de Bredaseweg, ook voor het bijplaatsen van een inmiddels geschonken beeld, om er een monumentaal geheel van te maken. Het comité "Tilburgs wegkruis", bestaande uit P. Verbraak, C. Smits en G. van Delft, zorgde in 1952 voor electrische verlichting bij het kruis, een reden om op 20 juli 1952 opnieuw een bid- en smeektocht te organiseren, waaraan 10.000 Tilburgers deelnamen en pater Generosus van de capucijnen een preek hield, waarin het zei dat er Christus niet langs de weg geplaatst zou moeten worden, maar midden op ieders levensweg zou moeten staan.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotograafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
HerkomstSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
AnnotatieSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

049827 - Dierentuin. Foto uit ´Je Taalboek´ van frater Victor van Nispen.Wegkruis aan de Bredaseweg. Het kruis stond eerder aan de Delmerweg op de hoek van de Bredaseweg "eenzaam op een stenen blok". Daar moest het kruis al snel verdwijnen omdat het omringende terrein een bouwbestemming kreeg. Het kruis werd opgeslagen op een boerenerf , totdat de familie Kerstens-Bogaers grond beschikbaar stelde "bij de ingang van de holle weg tegenover het dierenpark". Het kruis werd opnieuw gepolychromeerd en herplaats met een hekwerk en op een voetstuk met een marmeren plaat waarop de tekst: "Sla een blik op mij, en ga in vree voorbij". Op zondag 8 september 1935 trok een processie, bestaande uit 69 verschillende groepen naar het kruis, dat deken J.F.M. Sanders inzegende, gevolgd door een preek, het zingen van het "kruislied", een spreekkoor van "de Jonge Wacht" en een defilé van de 69 groepen. Men sprak over "een smeekstoet die zijn weerga niet vond". Na vijf jaar stond het kruis echter weer in de weg voor de aanleg van de grote weg richting Eindhoven, die juist op dit punt begon. Tot overmaat van ramp brak bovendien de oorlog uit en maakten Franse troepen juist bij het kruis een verdedigingslinie, maar "hoe kogels en granaten ook rondvlogen, het kruis kreeg geen letsel". Enkele maanden later is het kruis verplaatst naar de Warande, waar de eigenares plaats bood aan de zijde van de Bredaseweg, ook voor het bijplaatsen van een inmiddels geschonken beeld, om er een monumentaal geheel van te maken.  Het comité "Tilburgs wegkruis", bestaande uit P. Verbraak, C. Smits en G. van Delft, zorgde in 1952 voor electrische verlichting bij het kruis, een reden om op 20 juli 1952 opnieuw een bid- en smeektocht te organiseren, waaraan 10.000 Tilburgers deelnamen en pater Generosus van de capucijnen een preek hield, waarin het zei dat er Christus niet langs de weg geplaatst zou moeten worden, maar midden op ieders levensweg zou moeten staan.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag