046692 - De watermolen van Goirle wordt voor het eerst genoemd in een charter uit 1331, waarin hertog Jan van Brabant en Rogier van Leefdael "alle gemeijnte ende woestijne" van het buurtdorp Hilvarenbeek aan de ingezetenen van die plaats in gebruik geven. De oudst bekende molenaar, genoemd in 1430 was "Aert die molner". Van 1473 tit 1533 was de molen in handen van de familie Bac, die behoorde tot de lokale adel. Later zal de molen eigendom worden van de heren van de heerlijkheid Tilburg en Goirle. De molenaars is deze periode waren dus steeds pachter van de molen. In de loop van de 19e eeuw kwam de molen in handen van de Goirlese molenaarsfamilie De Visscher. Gerardus Benedictus de Visscher was de laatste eigenaar van de watermolen. Hij heeft de molen bemalen tot 1903. Op 28 januari 1903 verkocht hij de molen aan zijn schuldeiser, Johannes Botermans, steenbakker te Gilze. Als bouwwerk bleef de molen nog jaren staan: in 1911 werd de bestemming magazijn, zes jaar later werd het bouwwerk verkocht aan fabrikant Eduard van Puijenbroek, die de voormalige watermolen liet slopen. - Foto's & Kaarten

De watermolen van Goirle wordt voor het eerst genoemd in een charter uit 1331, waarin hertog Jan van Brabant en Rogier van Leefdael "alle gemeijnte ende woestijne" van het buurtdorp Hilvarenbeek aan de ingezetenen van die plaats in gebruik geven. De oudst bekende molenaar, genoemd in 1430 was "Aert die molner". Van 1473 tit 1533 was de molen in handen van de familie Bac, die behoorde tot de lokale adel. Later zal de molen eigendom worden van de heren van de heerlijkheid Tilburg en Goirle. De molenaars is deze periode waren dus steeds pachter van de molen. In de loop van de 19e eeuw kwam de molen in handen van de Goirlese molenaarsfamilie De Visscher. Gerardus Benedictus de Visscher was de laatste eigenaar van de watermolen. Hij heeft de molen bemalen tot 1903. Op 28 januari 1903 verkocht hij de molen aan zijn schuldeiser, Johannes Botermans, steenbakker te Gilze. Als bouwwerk bleef de molen nog jaren staan: in 1911 werd de bestemming magazijn, zes jaar later werd het bouwwerk verkocht aan fabrikant Eduard van Puijenbroek, die de voormalige watermolen liet slopen.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
HerkomstSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
AnnotatieSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

046692 - De watermolen van Goirle wordt voor het eerst genoemd in een charter uit 1331, waarin hertog Jan van Brabant en Rogier van Leefdael "alle gemeijnte ende woestijne" van het buurtdorp Hilvarenbeek aan de ingezetenen van die plaats in gebruik geven. De oudst bekende molenaar, genoemd in 1430 was "Aert die molner". Van 1473 tit 1533 was de molen in handen van de familie Bac, die behoorde tot de lokale adel. Later zal de molen eigendom worden van de heren van de heerlijkheid Tilburg en Goirle. De molenaars is deze periode waren dus steeds pachter van de molen. In de loop van de 19e eeuw kwam de molen in handen van de Goirlese molenaarsfamilie De Visscher. Gerardus Benedictus de Visscher was de laatste eigenaar van de watermolen. Hij heeft de molen bemalen tot 1903. Op 28 januari 1903 verkocht hij de molen aan zijn schuldeiser, Johannes Botermans, steenbakker te Gilze. Als bouwwerk bleef de molen nog jaren staan: in 1911 werd de bestemming magazijn, zes jaar later werd het bouwwerk verkocht aan fabrikant Eduard van Puijenbroek, die de voormalige watermolen liet slopen.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag