604473 - Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelia Henrica M. van Rijswijk-van den Dries; werd geboren op 13 april 1900 in Tilburg en overleed op 10 mei 1940 in Tilburg. Tijdens de eerste oorlogsdagen waren de berichten op de radio en in de kranten over de plotselinge Duitse inval nogal onheilspellend. Maar het was ook een beetje een 'ver van mijn bed show'. Je hoorde ontploffingen in de richting van vliegveld Gilze-Rijen en zag de overvliegende Duitse vliegtuigen. Maar dat was het wel zo'n beetje. Tilburg was kennelijk geen doelwit. Maar op vrijdag 10 mei 1940, even na vieren in de middag, vlogen drie Duitse vliegtuigen van west naar oost over de stad. De Luchtbeschermingsdienst meldde later dat er vier brisantbommen waren ingeslagen waarvan de eerste drie bommen, die terecht kwamen op panden op de Spoorlaan, grote materiële schade veroorzaakten en enkele lichtgewonden. De bominslag in de Noordstraat was echter fataal. De bom viel tussen de mensen die zich op dat moment op straat bevonden. Twaalf mensen werden direct gedood, twee overleden later aan de opgelopen verwondingen. De bommen waren waarschijnlijk bedoeld voor het stationsemplacement. - Foto's & Kaarten

Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelia Henrica M. van Rijswijk-van den Dries; werd geboren op 13 april 1900 in Tilburg en overleed op 10 mei 1940 in Tilburg. Tijdens de eerste oorlogsdagen waren de berichten op de radio en in de kranten over de plotselinge Duitse inval nogal onheilspellend. Maar het was ook een beetje een 'ver van mijn bed show'. Je hoorde ontploffingen in de richting van vliegveld Gilze-Rijen en zag de overvliegende Duitse vliegtuigen. Maar dat was het wel zo'n beetje. Tilburg was kennelijk geen doelwit. Maar op vrijdag 10 mei 1940, even na vieren in de middag, vlogen drie Duitse vliegtuigen van west naar oost over de stad. De Luchtbeschermingsdienst meldde later dat er vier brisantbommen waren ingeslagen waarvan de eerste drie bommen, die terecht kwamen op panden op de Spoorlaan, grote materiële schade veroorzaakten en enkele lichtgewonden. De bominslag in de Noordstraat was echter fataal. De bom viel tussen de mensen die zich op dat moment op straat bevonden. Twaalf mensen werden direct gedood, twee overleden later aan de opgelopen verwondingen. De bommen waren waarschijnlijk bedoeld voor het stationsemplacement.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["604473"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Noordstraat"]
Datering vanaf1945
Uiterlijke vormdocument
Uitgebreide omschrijvingBidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelia Henrica M. van Rijswijk-van den Dries; werd geboren op 13 april 1900 in Tilburg en overleed op 10 mei 1940 in Tilburg. Tijdens de eerste oorlogsdagen waren de berichten op de radio en in de kranten over de plotselinge Duitse inval nogal onheilspellend. Maar het was ook een beetje een 'ver van mijn bed show'. Je hoorde ontploffingen in de richting van vliegveld Gilze-Rijen en zag de overvliegende Duitse vliegtuigen. Maar dat was het wel zo'n beetje. Tilburg was kennelijk geen doelwit. Maar op vrijdag 10 mei 1940, even na vieren in de middag, vlogen drie Duitse vliegtuigen van west naar oost over de stad. De Luchtbeschermingsdienst meldde later dat er vier brisantbommen waren ingeslagen waarvan de eerste drie bommen, die terecht kwamen op panden op de Spoorlaan, grote materiële schade veroorzaakten en enkele lichtgewonden. De bominslag in de Noordstraat was echter fataal. De bom viel tussen de mensen die zich op dat moment op straat bevonden. Twaalf mensen werden direct gedood, twee overleden later aan de opgelopen verwondingen. De bommen waren waarschijnlijk bedoeld voor het stationsemplacement.
Annotatiezie ook: 'Het Leven gebroken door Ad de Beer en Gerrit Kobes - hoofdstuk 1
Huisnummer59
Datum

604473 - Bidprentje. Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelia Henrica M. van Rijswijk-van den Dries; werd geboren op 13 april 1900 in Tilburg en overleed op 10 mei 1940 in Tilburg. 
Tijdens de eerste oorlogsdagen waren de berichten op de radio en in de kranten over de plotselinge Duitse inval nogal onheilspellend. Maar het was ook een beetje een 'ver van mijn bed show'. Je hoorde ontploffingen in de richting van vliegveld Gilze-Rijen en zag de overvliegende Duitse vliegtuigen. Maar dat was het wel zo'n beetje. Tilburg was kennelijk geen doelwit. Maar op vrijdag 10 mei 1940, even na vieren in de middag, vlogen drie Duitse vliegtuigen van west naar oost over de stad. De Luchtbeschermingsdienst meldde later dat er vier brisantbommen waren ingeslagen waarvan de eerste drie bommen, die terecht kwamen op panden op de Spoorlaan, grote materiële schade veroorzaakten en enkele lichtgewonden. De bominslag in de Noordstraat was echter fataal. De bom viel tussen de mensen die zich op dat moment op straat bevonden. Twaalf mensen werden direct gedood, twee overleden later aan de opgelopen verwondingen. De bommen waren waarschijnlijk bedoeld voor het stationsemplacement.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag