029509 - Tekening. Reitse Hoevenstraat. Rijksmonument. Het complex dat thans bekend staat als de Oliemeulen is gebouwd omstreeks 1770 door de president-schepen van Tilburg, Cornelis Bles. Dit langgerekte bedrijfspand met pannen schilddak is tot omstreeks 1880 in gebruik geweest als rosoliemolen. De oudst bekende olieslager was Jan van Pelt. Omdat het slaan van olie geen dagtaak was, oefende hij daarnaast het beroep van landbouwer uit. Vanaf 1824 werd de molen bewoond door olieslager en landbouwer Jan Teurlings. In 1880 vraagt Francis Antonie Teurlings een hinderwetvergunning aan voor de oprichting van een windmolen ten behoeve van de olieslagerij. Het gedeelte waar de rosoliemolen stond werd toen verbouwd tot afzonderlijk woonhuis, het andere gedeelte bleef in gebruik als boerderij. Na 1920 werd het gebouw verkocht aan de congregatie van Mill Hill. In 1979 werd de Oliemolen gerestaureerd, waarna het pand in gebruik werd genomen als oudheidkundig centrum. Thans is er een reptielenhuis in gevestigd.Door H.Corvers. - Foto's & Kaarten

Tekening. Reitse Hoevenstraat. Rijksmonument. Het complex dat thans bekend staat als de Oliemeulen is gebouwd omstreeks 1770 door de president-schepen van Tilburg, Cornelis Bles. Dit langgerekte bedrijfspand met pannen schilddak is tot omstreeks 1880 in gebruik geweest als rosoliemolen. De oudst bekende olieslager was Jan van Pelt. Omdat het slaan van olie geen dagtaak was, oefende hij daarnaast het beroep van landbouwer uit. Vanaf 1824 werd de molen bewoond door olieslager en landbouwer Jan Teurlings. In 1880 vraagt Francis Antonie Teurlings een hinderwetvergunning aan voor de oprichting van een windmolen ten behoeve van de olieslagerij. Het gedeelte waar de rosoliemolen stond werd toen verbouwd tot afzonderlijk woonhuis, het andere gedeelte bleef in gebruik als boerderij. Na 1920 werd het gebouw verkocht aan de congregatie van Mill Hill. In 1979 werd de Oliemolen gerestaureerd, waarna het pand in gebruik werd genomen als oudheidkundig centrum. Thans is er een reptielenhuis in gevestigd.Door H.Corvers.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
HuisnummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

029509 - Tekening. Reitse Hoevenstraat. Rijksmonument. Het complex dat thans bekend staat als de Oliemeulen is gebouwd omstreeks 1770 door de president-schepen van Tilburg, Cornelis Bles. Dit langgerekte bedrijfspand met pannen schilddak is tot omstreeks 1880 in gebruik geweest als rosoliemolen. De oudst bekende olieslager was Jan van Pelt. Omdat het slaan van olie geen dagtaak was, oefende hij daarnaast het beroep van landbouwer uit. Vanaf 1824 werd de molen bewoond door olieslager en landbouwer Jan Teurlings. In 1880 vraagt Francis Antonie Teurlings een hinderwetvergunning aan voor de oprichting van een windmolen ten behoeve van de olieslagerij. Het gedeelte waar de rosoliemolen stond werd toen verbouwd tot afzonderlijk woonhuis, het andere gedeelte bleef in gebruik als boerderij. Na 1920 werd het gebouw verkocht aan de congregatie van Mill Hill. In 1979 werd de Oliemolen gerestaureerd, waarna het pand in gebruik werd genomen als oudheidkundig centrum. Thans is er een reptielenhuis in gevestigd.Door H.Corvers.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag