002595 - Stationsstraat richting Spoorlaan. Geheel links het pand van oogarts Napoleon F.C.J. Sassen. Daarnaast Stationsstraat nr. 41 het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’. Dit pand werd gebouwd in 1903 na de sloop van de fabriek van de firma Pol (Polycarpus) Lombarts onder architecteur van Jan van der Valk. Typisch is de asymetrisch ingedeelde gevel die in hoogte en diepte verspringt, het hardstenen basement Stationsstraat richting Spoorlaan. Links het pas geopende kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’, rechts een fraaie gaslantaarn en de topgevel die aan weerszijden bekroond wordt met gestileerde pelikanen. Opmerkelijk is het torentje dat we ook terugvinden in zijn ontwerp uit 1904 voor het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’ in Maastricht. De Art Noveau-motieven komen vooral terug in het glas in lood en de vensterhekken op de begane grond. De ‘Geldersche Credietvereeniging’ kwam naar Tilburg in 1870. De eerste vestiging was in ‘het Nieuwland’ onder agentschap van Joseph Kaltner. Kaltner overleed in 1899. Hij was ook lid van de Tilburgse kamer van koophandel en van de Nieuwe Tilburgsche Courant, waar hij verschillende artikelen voor schreef. Een van de directeuren van de vestiging aan de Stationsstraat was Johan Bruchner, geboren te Amsterdam op 10 oktober 1887. - Foto's & Kaarten

Stationsstraat richting Spoorlaan. Geheel links het pand van oogarts Napoleon F.C.J. Sassen. Daarnaast Stationsstraat nr. 41 het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’. Dit pand werd gebouwd in 1903 na de sloop van de fabriek van de firma Pol (Polycarpus) Lombarts onder architecteur van Jan van der Valk. Typisch is de asymetrisch ingedeelde gevel die in hoogte en diepte verspringt, het hardstenen basement Stationsstraat richting Spoorlaan. Links het pas geopende kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’, rechts een fraaie gaslantaarn en de topgevel die aan weerszijden bekroond wordt met gestileerde pelikanen. Opmerkelijk is het torentje dat we ook terugvinden in zijn ontwerp uit 1904 voor het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’ in Maastricht. De Art Noveau-motieven komen vooral terug in het glas in lood en de vensterhekken op de begane grond. De ‘Geldersche Credietvereeniging’ kwam naar Tilburg in 1870. De eerste vestiging was in ‘het Nieuwland’ onder agentschap van Joseph Kaltner. Kaltner overleed in 1899. Hij was ook lid van de Tilburgse kamer van koophandel en van de Nieuwe Tilburgsche Courant, waar hij verschillende artikelen voor schreef. Een van de directeuren van de vestiging aan de Stationsstraat was Johan Bruchner, geboren te Amsterdam op 10 oktober 1887.

Fotonummer["002595"]
PlaatsTilburg
Straat["Stationsstraat"]
WijkCentrum
Datering vanaf1915
Uiterlijke vormansichtkaart
OmschrijvingStationsstraat richting Spoorlaan. Geheel links het pand van oogarts Napoleon F.C.J. Sassen. Daarnaast Stationsstraat nr. 41 het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’. Dit pand werd gebouwd in 1903 na de sloop van de fabriek van de firma Pol (Polycarpus) Lombarts onder architecteur van Jan van der Valk. Typisch is de asymetrisch ingedeelde gevel die in hoogte en diepte verspringt, het hardstenen basement Stationsstraat richting Spoorlaan. Links het pas geopende kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’, rechts een fraaie gaslantaarn en de topgevel die aan weerszijden bekroond wordt met gestileerde pelikanen. Opmerkelijk is het torentje dat we ook terugvinden in zijn ontwerp uit 1904 voor het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’ in Maastricht. De Art Noveau-motieven komen vooral terug in het glas in lood en de vensterhekken op de begane grond. De ‘Geldersche Credietvereeniging’ kwam naar Tilburg in 1870. De eerste vestiging was in ‘het Nieuwland’ onder agentschap van Joseph Kaltner. Kaltner overleed in 1899. Hij was ook lid van de Tilburgse kamer van koophandel en van de Nieuwe Tilburgsche Courant, waar hij verschillende artikelen voor schreef. Een van de directeuren van de vestiging aan de Stationsstraat was Johan Bruchner, geboren te Amsterdam op 10 oktober 1887.
AnnotatieJan van der Valk, architect 1873-1961, p.11-12. NTC 26.11.1899, 21.8.1920. BR 1921-1939 65/179.
Huisnummer41
Datum

002595 - Stationsstraat richting Spoorlaan. Geheel links het pand van oogarts Napoleon F.C.J. Sassen. Daarnaast Stationsstraat nr. 41 het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’. Dit pand werd gebouwd in 1903 na de sloop van de fabriek van de firma  Pol (Polycarpus) Lombarts onder architecteur van Jan van der Valk. Typisch is de asymetrisch ingedeelde gevel  die in hoogte en diepte verspringt, het hardstenen basement Stationsstraat richting Spoorlaan. Links het pas geopende kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’, rechts een fraaie gaslantaarn en de topgevel die aan weerszijden bekroond wordt met gestileerde pelikanen. Opmerkelijk is het torentje dat we ook terugvinden in zijn ontwerp uit 1904 voor het kantoor van de ‘Geldersche Credietvereeniging’ in Maastricht. De Art Noveau-motieven komen vooral terug in het glas in lood en de vensterhekken op de begane grond.  
De ‘Geldersche Credietvereeniging’ kwam naar Tilburg in 1870. De eerste vestiging was in ‘het Nieuwland’ onder agentschap van Joseph Kaltner. Kaltner overleed in 1899. Hij was ook lid van de Tilburgse kamer van koophandel en van de Nieuwe Tilburgsche Courant, waar hij verschillende artikelen voor schreef. Een van de directeuren van de vestiging aan de Stationsstraat was Johan Bruchner, geboren te Amsterdam op 10 oktober 1887.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig? Chat is online op maandag van 13.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
op dinsdag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur en van 19.00-22.00 uur.
op vrijdag van 13.00-16.00 en van 19.00-22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag