046326 - Tekening. Tekening uit het schetsboek Hendrik Verhees van de voormalige R.K. kerk van St. Jan Onthoofding. Deze kerk dateerde uit de periode rond 1450, maar bij de afbraak van deze kerk op het einde van de 19e eeuw werden fundamenten gevonden van een oudere kerk. Volgens architect Cuypers dateerde dit gebouw uit het begin van de 12e eeuw en was er sprake van een "quartae capelle", een bidplaats van mindere rang. In het cijnsregister van Brussel is in 1340 sprake van "d' erffenisse van de priester in Goirle". Het kapittel van Hilvarenbeek bezat het recht om in Goirle pastoors voor te dragen, het zogenaamde collatierecht. In de 17e eeuw werd de kerk aan de katholieke eredienst onttrokken: vanaf 1639 gingen de Goirlenaren naar een schuurkerk op Spaans-Brabants gebied (Poppels-Nieuwkerk). Op 1 augustus 1674 stortte na een zware storm een deel van de kerktoren in, die bij de restauratie haar zware, stugge vorm kreeg. In 1809 kwam deze kerk weer in handen van de katholieke geloofsgemeenschap. De bouwkundige staat was toen niet best meer, maar na de het verwijderen van de typische dwarsbalken in het schip in 1843 op aanraden van een Goirlese timmerman, raakte de kerk nog meer in verval. In 1849 en 1869 werd de kerk getroffen door blikseminslagen. In 1896 werd de kerk gesloopt, alleen de toren bleef staan. De oude kerk stond parallel aan de huidige Kerkstraat. De nieuwe kerk kwam haaks op de Kerkstraat te staan. - Foto's & Kaarten

Tekening. Tekening uit het schetsboek Hendrik Verhees van de voormalige R.K. kerk van St. Jan Onthoofding. Deze kerk dateerde uit de periode rond 1450, maar bij de afbraak van deze kerk op het einde van de 19e eeuw werden fundamenten gevonden van een oudere kerk. Volgens architect Cuypers dateerde dit gebouw uit het begin van de 12e eeuw en was er sprake van een "quartae capelle", een bidplaats van mindere rang. In het cijnsregister van Brussel is in 1340 sprake van "d' erffenisse van de priester in Goirle". Het kapittel van Hilvarenbeek bezat het recht om in Goirle pastoors voor te dragen, het zogenaamde collatierecht. In de 17e eeuw werd de kerk aan de katholieke eredienst onttrokken: vanaf 1639 gingen de Goirlenaren naar een schuurkerk op Spaans-Brabants gebied (Poppels-Nieuwkerk). Op 1 augustus 1674 stortte na een zware storm een deel van de kerktoren in, die bij de restauratie haar zware, stugge vorm kreeg. In 1809 kwam deze kerk weer in handen van de katholieke geloofsgemeenschap. De bouwkundige staat was toen niet best meer, maar na de het verwijderen van de typische dwarsbalken in het schip in 1843 op aanraden van een Goirlese timmerman, raakte de kerk nog meer in verval. In 1849 en 1869 werd de kerk getroffen door blikseminslagen. In 1896 werd de kerk gesloopt, alleen de toren bleef staan. De oude kerk stond parallel aan de huidige Kerkstraat. De nieuwe kerk kwam haaks op de Kerkstraat te staan.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
AnnotatieSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

046326 - Tekening. Tekening uit het schetsboek Hendrik Verhees van de voormalige R.K. kerk van St. Jan Onthoofding. Deze kerk dateerde uit de periode rond 1450, maar bij de afbraak van deze kerk op het einde van de 19e eeuw werden fundamenten gevonden van een oudere kerk. Volgens architect Cuypers dateerde dit gebouw uit het begin van de 12e eeuw en was er sprake van een "quartae capelle", een bidplaats van mindere rang. In het cijnsregister van Brussel is in 1340 sprake van "d' erffenisse van de priester in Goirle". Het kapittel van Hilvarenbeek bezat het recht om in Goirle pastoors voor te dragen, het zogenaamde collatierecht. In de 17e eeuw werd de kerk aan de katholieke eredienst onttrokken: vanaf 1639 gingen de Goirlenaren naar een schuurkerk op Spaans-Brabants gebied (Poppels-Nieuwkerk). Op 1 augustus 1674 stortte na een zware storm een deel van de kerktoren in, die bij de restauratie haar zware, stugge vorm kreeg. In 1809 kwam deze kerk weer in handen van de katholieke geloofsgemeenschap. De bouwkundige staat was toen niet best meer, maar na de het verwijderen van de typische dwarsbalken in het schip in 1843 op aanraden van een Goirlese timmerman, raakte de kerk nog meer in verval.  In 1849 en 1869 werd de kerk getroffen door blikseminslagen. In 1896 werd de kerk gesloopt, alleen de toren bleef staan. De oude kerk stond parallel aan de huidige Kerkstraat. De nieuwe kerk kwam haaks op de Kerkstraat te staan.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag