604519 - Leonia Constantia Hoepelman - Swijnen wordt geboren op 27 november 1894 in Lillo (België). Ze trouwt met de Joodse Samuel Hoepelman met wie ze vijf kinderen krijgt. Het echtpaar vestigt zich in Tilburg, waar Samuel een kapperszaak heeft. Omdat Leonie katholiek is, wordt haar echtgenoot vooralsnog niet gedeporteerd. Begin 1943 wordt de kapperszaak door de Duitsers als Joods bedrijf aangemerkt en geconfisqueerd en zouden de kinderen (die als half-Joods worden beschouwd) voor tewerkstelling naar Duitsland worden afgevoerd. Door de zaak echter op naam te zetten van Leonie, kunnen de kinderen in de zaak blijven werken. In deze periode verleent het gezin ook onderdak aan Joodse gezinnen uit Amsterdam die na de razzia’s zijn ondergedoken, dit zijn de families Klarenberg, Heilberg en een onbekend echtpaar. Op 8 december 1943 brengt Leonie met zoon Marcel de kostbaarheden van de familie Heilberg naar Antwerpen. Op de terugweg, in de buurt van Oostmalle en Turnhout, stuiten ze echter op een controle. Moeder en zoon worden beschuldigd van illegaal de grens oversteken, sabotage, spionage en illegaal verzetswerk. Leonie wordt veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf en kwam via Antwerpen en Vught terecht in Ravensbrück. Leonie overleed drie weken na haar terugkeer uit concentratiekamp Ravenbrück, op 20 mei 1945 op 50-jarige leeftijd. - Foto's & Kaarten

Leonia Constantia Hoepelman - Swijnen wordt geboren op 27 november 1894 in Lillo (België). Ze trouwt met de Joodse Samuel Hoepelman met wie ze vijf kinderen krijgt. Het echtpaar vestigt zich in Tilburg, waar Samuel een kapperszaak heeft. Omdat Leonie katholiek is, wordt haar echtgenoot vooralsnog niet gedeporteerd. Begin 1943 wordt de kapperszaak door de Duitsers als Joods bedrijf aangemerkt en geconfisqueerd en zouden de kinderen (die als half-Joods worden beschouwd) voor tewerkstelling naar Duitsland worden afgevoerd. Door de zaak echter op naam te zetten van Leonie, kunnen de kinderen in de zaak blijven werken. In deze periode verleent het gezin ook onderdak aan Joodse gezinnen uit Amsterdam die na de razzia’s zijn ondergedoken, dit zijn de families Klarenberg, Heilberg en een onbekend echtpaar. Op 8 december 1943 brengt Leonie met zoon Marcel de kostbaarheden van de familie Heilberg naar Antwerpen. Op de terugweg, in de buurt van Oostmalle en Turnhout, stuiten ze echter op een controle. Moeder en zoon worden beschuldigd van illegaal de grens oversteken, sabotage, spionage en illegaal verzetswerk. Leonie wordt veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf en kwam via Antwerpen en Vught terecht in Ravensbrück. Leonie overleed drie weken na haar terugkeer uit concentratiekamp Ravenbrück, op 20 mei 1945 op 50-jarige leeftijd.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["604519"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Veldhovenstraat"]
Datering vanaf1940
FotograafOnbekend
Uiterlijke vormfoto
Uitgebreide omschrijvingLeonia Constantia Hoepelman - Swijnen wordt geboren op 27 november 1894 in Lillo (België). Ze trouwt met de Joodse Samuel Hoepelman met wie ze vijf kinderen krijgt. Het echtpaar vestigt zich in Tilburg, waar Samuel een kapperszaak heeft. Omdat Leonie katholiek is, wordt haar echtgenoot vooralsnog niet gedeporteerd. Begin 1943 wordt de kapperszaak door de Duitsers als Joods bedrijf aangemerkt en geconfisqueerd en zouden de kinderen (die als half-Joods worden beschouwd) voor tewerkstelling naar Duitsland worden afgevoerd. Door de zaak echter op naam te zetten van Leonie, kunnen de kinderen in de zaak blijven werken. In deze periode verleent het gezin ook onderdak aan Joodse gezinnen uit Amsterdam die na de razzia’s zijn ondergedoken, dit zijn de families Klarenberg, Heilberg en een onbekend echtpaar. Op 8 december 1943 brengt Leonie met zoon Marcel de kostbaarheden van de familie Heilberg naar Antwerpen. Op de terugweg, in de buurt van Oostmalle en Turnhout, stuiten ze echter op een controle. Moeder en zoon worden beschuldigd van illegaal de grens oversteken, sabotage, spionage en illegaal verzetswerk. Leonie wordt veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf en kwam via Antwerpen en Vught terecht in Ravensbrück. Leonie overleed drie weken na haar terugkeer uit concentratiekamp Ravenbrück, op 20 mei 1945 op 50-jarige leeftijd.
Huisnummer1
Datum

604519 - Leonia Constantia Hoepelman - Swijnen wordt geboren op 27 november 1894 in Lillo (België). Ze trouwt met de Joodse Samuel Hoepelman met wie ze vijf kinderen krijgt. Het echtpaar vestigt zich in Tilburg, waar Samuel een kapperszaak heeft.

Omdat Leonie katholiek is, wordt haar echtgenoot vooralsnog niet gedeporteerd. Begin 1943 wordt de kapperszaak door de Duitsers als Joods bedrijf aangemerkt en geconfisqueerd en zouden de kinderen (die als half-Joods worden beschouwd) voor tewerkstelling naar Duitsland worden afgevoerd. Door de zaak echter op naam te zetten van Leonie, kunnen de kinderen in de zaak blijven werken. In deze periode verleent het gezin ook onderdak aan Joodse gezinnen uit Amsterdam die na de razzia’s zijn ondergedoken, dit zijn de families Klarenberg, Heilberg en een onbekend echtpaar.

Op 8 december 1943 brengt Leonie met zoon Marcel de kostbaarheden van de familie Heilberg naar Antwerpen. Op de terugweg, in de buurt van Oostmalle en Turnhout, stuiten ze echter op een controle. Moeder en zoon worden beschuldigd van illegaal de grens oversteken, sabotage, spionage en illegaal verzetswerk. Leonie wordt veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf en kwam via Antwerpen en Vught terecht in Ravensbrück. Leonie overleed drie weken na haar terugkeer uit concentratiekamp Ravenbrück, op 20 mei 1945 op 50-jarige leeftijd.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag