TLB023000153_004 - Schoorsteen BeKa met appartementen Kazernehof. In 1853 richtte Pieter van den Bergh en zijn vrouw Rijka Krabbendam de Wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam op, later afgekort tot BeKa. In 1859 vestigde hij zijn bedrijf in een deel van de voormalige Lancierskazerne aan de Oisterwijksebaan (thans Sint Josephstraat). In de loop der tijd werd het bedrijfscomplex aanzienlijk uitgebreid en was het qua omvang een van de grootste textielfabrieken in Tilburg. In de jaren zestig kwam ook hier de buitenlandse concurrentie hard aan en in 1968 werd de productie van wollen stoffen stopgezet. Er werkten toen nog 278 personen. De bedrijfspanden die bij de kazerne waren bijgebouwd werden gesloopt. Alleen de schoorsteen uit 1904 bleef overeind. Deze markeerde vroeger een monumentaal ketelhuis. In de oorspronkelijke en later gerestaureerde gebouwen kwamen kantoorruimtes en in 1988 onder meer het gemeentearchief Tilburg (vanaf 2007 Regionaal Archief Tilburg). Op delen van het voormalige fabrieksterrein werden woningen en appartementen gerealiseerd. Foto genomen in kader "SPB / BouwRai" ter promotie van het "Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw" en de tweejaarlijkse bouwmaterialenbeurs in de Amsterdamse RAI. - Foto's & Kaarten

Schoorsteen BeKa met appartementen Kazernehof. In 1853 richtte Pieter van den Bergh en zijn vrouw Rijka Krabbendam de Wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam op, later afgekort tot BeKa. In 1859 vestigde hij zijn bedrijf in een deel van de voormalige Lancierskazerne aan de Oisterwijksebaan (thans Sint Josephstraat). In de loop der tijd werd het bedrijfscomplex aanzienlijk uitgebreid en was het qua omvang een van de grootste textielfabrieken in Tilburg. In de jaren zestig kwam ook hier de buitenlandse concurrentie hard aan en in 1968 werd de productie van wollen stoffen stopgezet. Er werkten toen nog 278 personen. De bedrijfspanden die bij de kazerne waren bijgebouwd werden gesloopt. Alleen de schoorsteen uit 1904 bleef overeind. Deze markeerde vroeger een monumentaal ketelhuis. In de oorspronkelijke en later gerestaureerde gebouwen kwamen kantoorruimtes en in 1988 onder meer het gemeentearchief Tilburg (vanaf 2007 Regionaal Archief Tilburg). Op delen van het voormalige fabrieksterrein werden woningen en appartementen gerealiseerd. Foto genomen in kader "SPB / BouwRai" ter promotie van het "Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw" en de tweejaarlijkse bouwmaterialenbeurs in de Amsterdamse RAI.

DownloadbaarSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotonummerSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Plaats(en)System.Collections.Generic.List`1[System.String]
StraatSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
WijkSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datering vanafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
FotograafSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
HerkomstSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uiterlijke vormSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Uitgebreide omschrijvingSystem.Collections.Generic.List`1[System.String]
Datum

TLB023000153_004 - Schoorsteen BeKa met appartementen Kazernehof.
In 1853 richtte Pieter van den Bergh en zijn vrouw Rijka Krabbendam de Wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam op, later afgekort tot BeKa. In 1859 vestigde hij zijn bedrijf in een deel van de voormalige Lancierskazerne aan de Oisterwijksebaan (thans Sint Josephstraat). In de loop der tijd werd het bedrijfscomplex aanzienlijk uitgebreid en was het qua omvang een van de grootste textielfabrieken in Tilburg.
In de jaren zestig kwam ook hier de buitenlandse concurrentie hard aan en in 1968 werd de productie van wollen stoffen stopgezet. Er werkten toen nog 278 personen. De bedrijfspanden die bij de kazerne waren bijgebouwd werden gesloopt. Alleen de schoorsteen uit 1904 bleef overeind. Deze markeerde vroeger een monumentaal ketelhuis. In de oorspronkelijke en later gerestaureerde gebouwen kwamen kantoorruimtes en in 1988 onder meer het gemeentearchief Tilburg (vanaf 2007 Regionaal Archief Tilburg). Op delen van het voormalige fabrieksterrein werden woningen en appartementen gerealiseerd. Foto genomen in kader "SPB / BouwRai" ter promotie van het "Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw" en de tweejaarlijkse bouwmaterialenbeurs in de Amsterdamse RAI.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag