001729 - Noordstraat met links de Korte Schijfstraat. Op de hoek van deze straten het pand van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank (huisnummer Noordstraat 123 (bovenwoning) en 125), gebouwd in 1910 in neo-renaissance stijl door architect F.C. van Hoof. De bank werd opgericht in 1871 door o.a. notaris J.F.J. van de Mortel. De eerste boekhouder, M. Reijns, geboren in 1835, overleed te Tilburg op 21 december 1913, Naast boekhouder was hij ook werkzaam in het onderwijs. Hij was o.a. directeur van de rijksnormaalschool in Tilburg en leraar aan de rijksnormaalschool in Dongen en de burgeravondschool in zijn geboorteplaats. Volgens een bericht in de krant deed hij zijn werk 'met lust en opgewektheid', maar voor zijn leerlingen kon hij ook 'streng en ruw' zijn. De bovenwoning nr. 123 werd in 1918 betrokken door Jules Joseph Marie Gimbrere, arts in de 'gynacologie', en zijn vrouw Elisabeth H. Aghina, neus-, keel- en oorarts. Na enkele jaren verhuisden zij naar de Heuvel. Rechts op de hoek het pand Noordstraat M1076, later Noordstraat 104. Hier woonde de schoenmakersfamilie Dudar. Het pand is later gesloopt om plaats te maken voor een plantsoen op de hoek Noordstraat/Stationstraat. Door sloopplannen van de gemeente, die niet door zijn gegaan, verhuisde de spaarbank naar de Tivolistraat. In de gevelband is het opschrift 'Vereeniging Tilburgsche Spaarbank' nog aanwezig. - Foto's & Kaarten

Noordstraat met links de Korte Schijfstraat. Op de hoek van deze straten het pand van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank (huisnummer Noordstraat 123 (bovenwoning) en 125), gebouwd in 1910 in neo-renaissance stijl door architect F.C. van Hoof. De bank werd opgericht in 1871 door o.a. notaris J.F.J. van de Mortel. De eerste boekhouder, M. Reijns, geboren in 1835, overleed te Tilburg op 21 december 1913, Naast boekhouder was hij ook werkzaam in het onderwijs. Hij was o.a. directeur van de rijksnormaalschool in Tilburg en leraar aan de rijksnormaalschool in Dongen en de burgeravondschool in zijn geboorteplaats. Volgens een bericht in de krant deed hij zijn werk 'met lust en opgewektheid', maar voor zijn leerlingen kon hij ook 'streng en ruw' zijn. De bovenwoning nr. 123 werd in 1918 betrokken door Jules Joseph Marie Gimbrere, arts in de 'gynacologie', en zijn vrouw Elisabeth H. Aghina, neus-, keel- en oorarts. Na enkele jaren verhuisden zij naar de Heuvel. Rechts op de hoek het pand Noordstraat M1076, later Noordstraat 104. Hier woonde de schoenmakersfamilie Dudar. Het pand is later gesloopt om plaats te maken voor een plantsoen op de hoek Noordstraat/Stationstraat. Door sloopplannen van de gemeente, die niet door zijn gegaan, verhuisde de spaarbank naar de Tivolistraat. In de gevelband is het opschrift 'Vereeniging Tilburgsche Spaarbank' nog aanwezig.

DownloadbaarJa
Fotonummer["001729"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Noordstraat"]
Datering vanaf1910
Uiterlijke vormansichtkaart
Uitgebreide omschrijvingNoordstraat met links de Korte Schijfstraat. Op de hoek van deze straten het pand van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank (huisnummer Noordstraat 123 (bovenwoning) en 125), gebouwd in 1910 in neo-renaissance stijl door architect F.C. van Hoof. De bank werd opgericht in 1871 door o.a. notaris J.F.J. van de Mortel. De eerste boekhouder, M. Reijns, geboren in 1835, overleed te Tilburg op 21 december 1913, Naast boekhouder was hij ook werkzaam in het onderwijs. Hij was o.a. directeur van de rijksnormaalschool in Tilburg en leraar aan de rijksnormaalschool in Dongen en de burgeravondschool in zijn geboorteplaats. Volgens een bericht in de krant deed hij zijn werk 'met lust en opgewektheid', maar voor zijn leerlingen kon hij ook 'streng en ruw' zijn. De bovenwoning nr. 123 werd in 1918 betrokken door Jules Joseph Marie Gimbrere, arts in de 'gynacologie', en zijn vrouw Elisabeth H. Aghina, neus-, keel- en oorarts. Na enkele jaren verhuisden zij naar de Heuvel. Rechts op de hoek het pand Noordstraat M1076, later Noordstraat 104. Hier woonde de schoenmakersfamilie Dudar. Het pand is later gesloopt om plaats te maken voor een plantsoen op de hoek Noordstraat/Stationstraat. Door sloopplannen van de gemeente, die niet door zijn gegaan, verhuisde de spaarbank naar de Tivolistraat. In de gevelband is het opschrift 'Vereeniging Tilburgsche Spaarbank' nog aanwezig.
AnnotatieTC 29.6.1871, 24.12.1913 Tilburg in oude ansichten I, nr. 101. Tilburg jrg. 7 (1989), p. 43.
Huisnummer123
Datum

001729 - Noordstraat met links de Korte Schijfstraat. Op de hoek van deze straten het pand van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank (huisnummer Noordstraat 123 (bovenwoning) en 125), gebouwd in 1910 in neo-renaissance stijl door architect F.C. van Hoof. De bank werd opgericht in 1871 door o.a. notaris J.F.J. van de Mortel. De eerste boekhouder, M. Reijns, geboren in 1835, overleed te Tilburg op 21 december 1913, Naast boekhouder was hij ook werkzaam in het onderwijs. Hij was o.a. directeur van de rijksnormaalschool in Tilburg en leraar aan de rijksnormaalschool in Dongen en de burgeravondschool in zijn geboorteplaats. Volgens een bericht in de krant deed hij zijn werk 'met lust en opgewektheid', maar voor zijn leerlingen kon hij ook 'streng en ruw' zijn. De bovenwoning nr. 123 werd in 1918 betrokken door Jules Joseph Marie Gimbrere, arts in de 'gynacologie', en zijn vrouw Elisabeth H. Aghina, neus-, keel- en oorarts. Na enkele jaren verhuisden zij naar de Heuvel.  Rechts op de hoek het pand Noordstraat M1076, later Noordstraat 104. Hier woonde de schoenmakersfamilie Dudar. Het pand is later gesloopt om plaats te maken voor een plantsoen op de hoek Noordstraat/Stationstraat. Door sloopplannen van de gemeente, die niet door zijn gegaan, verhuisde de spaarbank naar de Tivolistraat. In de gevelband is het opschrift 'Vereeniging Tilburgsche Spaarbank' nog aanwezig.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag