Bezoek uit Sardinië vanwege Helga Deen

8
12-04-2024
 • Helga Deen
 • bezoek
Bezoek uit Sardinië 10 april 2024
Op woensdag 10 april 2024 kregen we in het archief bezoek van Cristina Ricci, honorair consul van Nederland op Sardinië en Leontien Schroot, geboren Tilburgse die al jaren op Sardinië woont. Beiden zijn in contact gekomen met het dagboek van Helga Deen (in de Italiaanse vertaling). Cristina was er door gegrepen. Eerder al verdiepte zij zich in het leven van Anne Frank en Etty Hillesum

Op een school is Sassari (Sardinië) werd het verhaal van Helga als theaterstuk opgevoerd op 24 januari 2024.  De auteur van het scenario, gedeponeerd bij de SIAE, is de student Nicola Dessole, van het Liceo Marconi van Sassari, waar de eerste uitvoering plaatsvond. (SIAE: Italiaanse Vereniging van Auteurs en Uitgevers, het Italiaanse bureau voor het verzamelen van auteursrechten). Cristina zat hierbij in het publiek, samen met 700 Sardijnse leerlingen, die met aandacht keken naar een verbeelding van het leven van de Tilburgse Helga tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal kwam binnen bij de leerlingen, mogelijk omdat het ging over een leeftijdgenoot van henzelf. 
Op 29 januari, een paar dagen later, werd het ook opgevoerd in  Olbia met een script dat door Cristina is geschreven.

Helga Deen theater in Sardinië
Leontien Schroot bezocht de opvoeringen van het stuk en ook zij raakte onder de indruk. Dat zij als inwoner van Sardinië met Tilburgse roots het verhaal van Helga in het Italiaans verbeeld zag, was erg bijzonder voor haar.  

Leontien Schroot en Cristina Ricci
Omdat Leontien en Cristina een paar dagen tegelijk in Tilburg waren, nam ze contact op met het archief. Tijdens een bezoek vertelden beiden enthousiast over de voorstellingen in Sardinië. Astrid de Beer liet zien dat we het gehele archief van de familie Deen hebben gedigitaliseerd, waaronder ook het dagboek dat Helga schreef voor haar geliefde Kees. In het depot bekeken we enkele archiefstukken van Helga en Kees, het leren tasje en een doosje met een pen en haarlok van Helga. Het is bekend dat Helga goed kon tekenen. Haar tekeningen, in zwart-wit of ingekleurd, maakten indruk. 

Ook maakten ze kennis met Sandra van Dam, educatiemedewerker van Stadsmuseum Tilburg, die in scholen vertelt over Helga Deen tijdens het educatieve programma Wij Herdenken en Vieren

Voor ons als archiefmedewerkers is het bijzonder om te horen dat dit archiefstuk tot in Italië bekend is en mensen op de been brengt. Het laat weer eens zien hoe belangrijk het is om dergelijke stukken goed te bewaren en ter beschikking te stellen. 

 

NB: veel Italianen zijn destijds naar Tilburg gekomen om in de textielindustrie te komen werken. En naar het schijnt is het merendeel van deze Italianen afkomstig van Sardinië. Een mooi gegeven om ooit eens verder te onderzoeken!

 

3 reacties

Reageren
 1. Jojanneke | Apr 16, 2024
  Cara Alessandra, grazie mille per le tue correzioni! Ho corretto il testo. saluti, Jojanneke van Zandwijk
 2. Alessandra | Apr 13, 2024
  Errata corrige: *in secondo luogo, la sceneggiatura è vincolata alle norme della SIAE e non ci risulta che sia stata svolta una rappresentazione in altri luoghi. Questo ad onore di verità.
 3. Alessandra | Apr 13, 2024
  Buonasera, l'articolo contiene degli errori. L'autore della sceneggiatura, depositata presso la SIAE, è lo studente Nicola Dessole, del Liceo Marconi di Sassari, dove si è svolta la prima rappresentazione, come dimostrano le foto degli studenti nell' Auditorium della scuola e la locandina. Preghiamo di rettificare con il nome corretto dell'Aurore e della scuola che ha predisposto tutto e di cui le signore Ricci e Schroot sono state gentili ospiti. Secondo i diritti di autore, ogni altra rappresentazione della sceneggiatura è vincolata alle norme della SIAE e non ci risulta che sua stata svolta una rappresentazione in altri luoghi. Questo a onore della verità.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag