Archiefrondje: Baarle-Nassau & Alphen

3
20-12-2023
  • archiefrondje
  • 12km archief
  • Alphen en Chaam
  • Baarle-Nassau

Trek de wandelschoenen maar weer aan, want het nieuwe en voorlopig laatste archiefrondje staat online! Met de Archiefrondjes vieren we in 2023 dat de fysieke collectie van Regionaal Archief Tilburg de mijlpaal van twaalf kilometer heeft bereikt. Oftewel 12.000 meter aan archiefdozen vol historisch materiaal. Het Archiefrondje laat je aan den lijve ondervinden hoeveel dit is, maar neemt je ook mee op ontdekking door het hele werkgebied van Regionaal Archief Tilburg. 

Voor het zesde archiefrondje gaan over grenzen in Baarle-Nassau en ontdekken eeuwenoude geheimen in de bossen bij Alphen. Wandel je weer mee?!

Als een trein over de grens

De spreekwoordelijke rode draad van het Archiefrondje Baarle-Nassau & Alphen is het Bels Lijntje. De voormalige spoorlijn tussen Tilburg en het Belgische Turnhout (zie Film van de maand #40 voor beeld van een rijdende trein tussen Tilburg en Baarle-Nassau). Tijdens de wandeling volg je geregeld dit traject. Waar tegenwoordig overigens geen treinen meer rijden, maar wel (elektrische) fietsers voorbij zoeven. 

Het beginpunt van de wandeling ligt echter op een andere bijzondere historische plek. Namelijk op de grens van Baarle-Nassau en Belgische enclave Baarle-Hertog. Tijdens het lopen passeert je geregeld de grens, waardoor je niet altijd meer weet in welk land je nu bent. Ook ontdek je bijzondere verhalen over woningen met een extra voordeur en de enclaves in oorlogstijd. 

Vervolgens loop je langs religieus erfgoed en moderne industrie richting Alphen. Hier ademt het landelijk Kwaalburg Brabantse nostalgie en ligt een prehistorisch monument verscholen in de bossen.

Uiteraard is tijdens dit Archiefrondje ook weer gedacht aan de Bourgondische Brabander. Schuif je aan op de gezellige markt van Baarle-Nassau, wandel je over een wijngaard of drink je een bier bij de lokale brouwerij? 

De wandelroute

Alle Archiefrondjes volgen het wandelknooppuntennetwerk. Download het  Archiefrondje Baarle-Nassau & Alphen (PDF) voor de route én aanvullende historische informatie. Op de laatste pagina vind je QR-codes die linken naar historische bronnen over het wandelgebied. Van eeuwenoude archiefstukken tot radiofragment.

Daarnaast raden we aan om ook de app van Routiq  (voorheen Route.nl) te gebruiken. Knooppunten staan immer niet altijd duidelijk aangegeven en deze route wijkt zelfs kort af van het knooppuntennetwerk. Via deze link vind je het Archiefrondje of scan de QR-code in de routebeschrijving (PDF) hierboven.

Praktische informatie

  • Startpunt: Boschovenseweg-Reigerlaan in Baarle-Nassau.
  • Parkeren: Rondom het startpunt is voldoende parkeergelegenheid op straat.
  • Openbaar vervoer: Bushalte St. Jansstraat, of start bij 87 in het centrum van Baarle-Nassau.
  • Hoogtepunten: De enclaves Baarle-Nassau en Baarle-Hertog, kapel van Nijhoven, grafheuvel Kwaalburg en het Bels Lijntje.
  • TipArchiefrondje Baarle-Nassau & Alphen en gebruik de wandelapp Routiq. In de bossen is de mobiele verbinding niet optimaal en de knooppunten staan niet altijd duidelijk aangegeven.

Historische bronnen bij dit Archiefrondje

Bij het Archiefrondje ervaar je niet alleen de totale lengte van onze collectie, maar ontdek je ook onze archieven. De geschiedenis van het gebied van deze wandeling ontdek je verder met deze bronnen (zie ook de QR-codes in de routebeschrijving):

Meer Archiefrondjes

Ben je nog niet uitgewandeld? Of ontdek je liever een ander stukje Brabant? Hieronder vind je een overzicht van de al verschenen Archiefrondjes:

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag