Film van de maand #35 De Tilburgse kermis in 1976

15
18-07-2023
 • film van de maand
 • kermis
 • Tilburgse kermis
 • filmcollectie
 • Tilburg
 • uit de beeldcollectie

Het is juli en dat betekent: Tilburgse kermis! Daarom duiken we met de film van deze maand in de geschiedenis van de kermis. Naar het jaar 1976 om precies te zijn.

Lauran Wijffels (1956), dan twintiger en al verzot op de kermis, filmt dat jaar het hele evenement van opbouw tot afbouw. In 2022 schonk hij dit interessante filmdocument aan Regionaal Archief Tilburg, waardoor het nu voor iedereen te bekijken is.

Van twintiger met een camera tot gevierd kermisauteur

De naam Lauran Wijffels is vele Tilburgers niet onbekend. Als journalist schreef hij talloze artikelen voor Nieuwsblad van het Zuiden, later Brabants Dagblad. Maar zijn passie voor de kermis is nooit verdwenen. Sterker nog, deze is alleen maar gegroeid en raakte verstrengeld met zijn professionele leven. Zo verscheen onder zijn redactie tussen 1980 en 1995 de Tilburgse Kermiskrant en schreef hij meerdere boeken over het onderwerp. Ook buiten Tilburg was hij actief, zoals voor het landelijke vakblad De Kermisgids en het hobbyblad Euro Kermis Magazine.

De tekst gaat verder onsder het fragment

 • Compilatie van de kermisfilm van Lauran Wijffels. Bekijk  hier  de hele film.

De Kermis van 1976: van opbouw tot afbouw

De kermisfilm van 1976 is dus nog maar het begin van Wijffels "kermis carrière", al tonen de beelden reeds zijn onderzoekende karakter. In een klein half uurtje neemt hij de kijker mee naar de jaren zeventig. Waarbij opnames van, vaak kritische, krantenartikelen worden gecombineerd met beelden van de kermis.

Een groot deel van de film toont de opbouw van de Tilburgse kermis. Van de aankomst van de kermisexploitanten in de stad tot de indrukwekkende opbouw van de hooggaatie (of reuzenrad buiten Tilburg).  Uiteraard alles onder toeziend oog van de "kijkmannen" (en vrouwen). Waarna de kermis kan losbarsten.

De beelden zijn nostalgisch met attracties van weleer, de mode van de jaren zeventig en verdwenen stadsgezichten. En enkele keer wordt de kijker zelfs getrakteerd op een on-ride-video, waaronder een ritje in de achtbaan (00:1718). Een leuk detail is het instappen in de kleine motorbootjes. Waarbij een rooster langzaam naar beneden zakt, waardoor de bootjes te water raken (00:15:12).

Aan al het leuks komt echter een einde. De film besluit met de afbouw van de kermis. De bezoekers zijn weer naar huis, de exploitanten trekken naar de volgende kermis en alles wat rest is het zwerfafval.

Meer kermisfilms?

 

2 reacties

Reageren
 1. Regionaal Archief Tilburg | Jul 19, 2023
  Dank je wel voor je vriendelijke woorden Lauran! Jij bedankt voor je prachtige schenking en het vertrouwen, waardoor we deze kermisfilm nu met iedereen kunnen delen. Groet, Teuntje. 
 2. Lauran | Jul 18, 2023
  Complimenten voor Teuntje van de Wouw, Projectleider Beeld & Geluid van het Regionaal Archief Tilburg, voor het vakkundig redigeren van mijn bijna 50 jaar oude en ruwe 8 mm-beelden van de Tilburgse kermis. Complimenten ook voor de sympathieke begeleiding hiervan.  Met dankbare groeten,  Lauran Wijffels   

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag