1966: Voetbalwedstrijd Willem II-West-Duitsland

• 1966
  • Willem II
  • Duitsland

Tilburg 15 augustus 1966

Ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan speelde Willem II op 15 augustus 1966 een jubileumwedstrijd tegen een selectie topspelers uit de Bundesliga, de hoogste klas van de Duitse competitie. Het team van de Tricolores was hiervoor flink versterkt. De ex-internationals Cor van der Hart, Kees Kuijs, Abe Lenstra, Faas Wilkes en de Hongaarse sterspeler van Real Madrid Ferenc Puskas droegen het rood-wit-blauw. De wedstrijd werd gespeeld op maandag 15 augustus 1966 in het Tilburgse stadion. Het was volle bak, 13.000 toeschouwers keken met spanning of Willem II met de oud-internationals van de jongere Duitsers zou gaan winnen.  Daarbij was veel belangstelling voor het spel van   Ferenc Puskas. Alleen ’s morgens al meldden zich 4.000 mensen in het restaurant van het Sportpark waar Puskas handtekeningen uitdeelde. Eerder in 1954 had Puskas bewezen een geducht tegenstander te zijn van de West-Duitsers. Puskas was er vooral om het feest op te luisteren.

De wedstrijd, die muzikaal werd opgeluisterd door de Tilburgse band “De Schotjes”, werd zowel in organisatorisch als sportief opzicht een doorslaand succes.

Voor de rust leek er een evenwicht  tussen beide teams te bestaan met een stand van 1-1.

Uit een strafschop scoorde Kurt Zaro het openingsdoelpunt voor de Tricolores. vijf minuten later maakte Neusser de gelijkmaker. Na de rust kwam Willem II op een 3-1voorsprong door doelpunten van Lenstra en Timmermans.  Het smaakte al naar een glorieuze overwinning. Of het aan de conditie van de veteranen lag, is niet bekend. Wel is bekend dat de Duitsers in het laatste kwartier met vier treffers de achterstand ombogen in een 3-5 overwinning.

Op het veld bleek voor Puskas slechts een bijrol weggelegd. Wellicht dat hij de meeste van zijn krachten verspild had bij de uitgelopen handtekeningensessie. 'We worden oud en dik' wees hij na de wedstrijd op zijn buikje. Tijdens het feest na afloop bedankte Puskas namens de spelers het Willem II-bestuur voor de goede ontvangst. Van het bestuur kreeg hij – en ook alle andere spelers en scheidsrechter Voermans – een gouden tientje. Voor voorzitter dr. Schuerman had hij een kostbaar insigne met briljanten meegebracht en hij benadrukte dat hij met goede herinneringen aan Tilburg en Willem II naar Madrid terugkeerde.

Film

Het was Tejo Janssens, die deze bloedstollende spannende wedstrijd in 1966 filmde. En omdat hij ons de originele film recent cadeau deed, kan jij de film nu ook zien. Klik hier.

Opstelling Willem II

Doel: Chris Feijt

Achter: Nico van Elderen, Jan Brooijmans, Cor van der Hart, Kees Kuijs

Midden: Kurt Zaro, Henk Vriens (na rust Piet Timmermans)

Voor: Abe Lenstra, Faas Wilkes, Ferenc Puskas, Willy Senders.

Deze blog kwam mede  tot stand met inbreng van voetbalkenner Harrie Verhoeven.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.