Doe je stamboomonderzoek voortaan regionaal

4
21-09-2022
 • stamboomonderzoek
 • genealogie
 • regio
Geozoeken heatmap

Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en Regionaal Archief Tilburg lanceren geo-zoeken op hun websites. Dit maakt het mogelijk om bij stamboomgegevens niet alleen op een plaatsnaam te zoeken, maar ook op de regio daar omheen. Je kon bij beide archieven al filteren op bijvoorbeeld de plaats en de periode, maar de omgeving is nu dus een extra selectietool.

Stamboomonderzoekers doorzoeken de databanken van vele archieven naar persoonsgegevens. Elk archief heeft een eigen werkgebied, waarvoor de gegevens online of in een studiezaal te vinden zijn. Heel overzichtelijk, maar wel tijdrovend.

Illustratie: een voorbeeld van een heatmap. Het geeft weer waar de naam Van Dijk voorkomt binnen een straal van 25 km vanaf Loon op Zand.

Een voorouder in Loon op Zand zoek je bij Regionaal Archief Tilburg. Maar komt de moeder van een voorouder uit het naastgelegen Waalwijk, dan moet je naar het Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA) of BHIC. Door de recente uitbreiding van Regionaal Archief Tilburg en het BHIC zoek je nu dus niet alleen op Loon op Zand, maar kun je breder zoeken met een straal van +5, +10 of +25 kilometer. Het voordeel voor de bezoeker is dat een breder beeld te krijgen is waar een naam voorkomt.

Standaard staat de zoekstraal op nul kilometer, waardoor je op de specifiek gekozen plaatsnaam zoekt. Je kiest zelf of je het zoekgebied groter of kleiner maakt. Het zoekresultaat kan weergegeven worden in een lijst, maar ook op een kaart. Daarin wordt gewerkt met een heatmap (zie afbeelding), met als extra mogelijkheid om in die kaart een gebied te selecteren. Door in kleuren weer te geven waar een familienaam veel, weinig of niet voorkwam, is de verspreiding van een naam duidelijk te zien.

Het BHIC en het archief in Tilburg werkten hiervoor nauw samen. De voorbereiding was een enorme klus omdat de geo-namen uniform ingevoerd moesten worden en gekoppeld aan de al gebruikte plaatsnamen. Invoeren is mensenwerk, dus een verkeerd ingevoerde naam is daarna lastig terug te vinden. Beide archieven hebben de lijsten van plaatsnamen nu gestandaardiseerd.

Luud de Brouwer, projectleider bij Regionaal Archief Tilburg, noemt mogelijkheden voor de toekomst: “Ik zie een grote meerwaarde in het nog verder samengaan van archiefcollecties. Het databanksysteem voor persoonsgegevens van het BHIC en van ons archief is hetzelfde. Door samen te werken met de bouwer van dat systeem is het geo-zoeken ontwikkeld. Andere archieven met hetzelfde databanksysteem kunnen vanaf nu makkelijker aanhaken en van onze techniek gebruik maken. Stel dat we ooit kunnen toewerken naar één centrale database met alle aktes, dat zou veel zoekgemak betekenen”.

Probeer het geo-zoeken uit op de sites van www.bhic.nl en www.regionaalarchieftilburg.nl. Je vindt de knop ‘Plaats’ binnen de genealogische databank (Zoek een persoon).

3 reacties

Reageren
 1. Gerrit | Sep 30, 2022
  Nog een van de kinderziekten? Als ik de naam Van Heeswijk intyp en kijk in dit systeem kom ik een blauwe vlek tegen in de Verenigde Staten. Bij inzooming blijkt dat de bedoelde mensen afkomstig zijn uit Emmerich in Duitsland maar dat er in Amerika ook een straat is die Emmerich heet. Dat zal niet de bedoeling zijn. Dankzij de scan kom je verder in de goede richting maar ben je tijd kwijt. Blijft moeilijk om een waterdicht systeem te ontwerpen.
 2. luud | Sep 27, 2022
  @Daan Bedankt voor je reactie. Voor deze plaatsnamenkoppeling en -standaardisatie hebben we gebruik gemaakt van www.geonames.org. Dat is een open data platform voor plaatsnamen wereldwijd. De problemen met gemeentelijke herindelingen zijn inderdaad hinderlijk zeker als een voormalige gemeente niet in zijn geheel overgaat naar een nieuwe gemeente. En dan hebben we het nog niet over spellingsvarianten, veranderende landsgrenzen en herindelingen in vroeger eeuwen. In sommige gevallen kom je er dan ook niet uit. Om je een indicatie te geven: wij hebben 9552 plaatsnamen in de database staan waarvan we eer 1198 nog niet hebben kunnen koppelen aan geonames. Dat lijkt een hoog percentage maar als je dat afzet tegenover de ruim 6.000.000 persoonsrecords in onze database, dan is het maar een miniem klein percentage. Dus we blijven voorlopig nog bezig om de brondata te corrigeren (want er zitten natuurlijk ook gewoon invoerfouten en leesfouten in de database) en de niet gekoppelde plaatsen alsnog te koppelen!  
 3. Daan | Sep 22, 2022
  Wordt deze gestandaardiseerde plaatsnaamlijst ook gepubliceerd? Veel genealogen zouden daarmee geholpen worden. En hoe voer je dat in je database in? Ik kom bv Swaluwe tegen, maar ook Hooghe (Hoge; Hooge) & Laeghe (Lege, Laage, Lage) Z~/ Swaluwe, en van de recentelijke gemeentelijke herindelingen word ik ook al niet vrolijk…. met vriendelijke groet

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag