Charter Centraal: Poorters van Geertruidenberg  alleen door eigen schepenbank berecht

3
14-09-2022
  • charter centraal
  • Le Quesnoy
  • Geertruidenberg
  • charterbank
  • oorkonde

Geertruidenberg maakte in een vorig leven deel uit van het graafschap Holland. Daarom was het de graaf van Holland, Willem III, die in 1335 de poorters van Geertruidenberg het recht gaf om alleen door hun eigen inwoners berecht te worden.

Dat charter is opgesteld en geschreven in Le Quesnoy. Dat is een oude vestingplaats in het graafschap Henegouwen. Henegouwen lag deels in het huidige België en deels in Frankrijk en Le Quesnoy ligt in het huidige Frankrijk.

Daar stond een kasteel dat al in 1160 is gebouwd door Boudewijn IV. Later was de familie Avesnes daar graaf. Jan II van Avesnes was een zoon van Jan I en Aleid van Holland, dochter van graaf Floris IV van Holland. Floris V was een neef van Jan II toen hij in 1296 werd vermoord. Als in 1299 de regent van Holland, Wolfert I van Borselen, op zijn beurt wordt vermoord, roepen Holland en Zeeland de hulp in Jan van Avesnes. De minderjarige Jan I van Holland overlijdt kort hierna en Jan van Avesnes verkreeg zo als erfgenaam in 1299 het graafschap Holland en Zeeland. Daarmee kwam Henegouwenen, Holland en Zeeland in één hand.

Willem III van Holland was geboren in Valenciennes, vlakbij Le Quesnoy. Hij resideerde bij voorkeur in Henegouwen. Dat was dan ook de reden dat de graaf van Holland in het kasteel van Le Quesnoy dit charter liet optekenen. In het Nederlands wel te verstaan.

Willem III overleed op 8 juni 1337 en werd begraven in Valenciennes.

>> scan en transcriptie van deze oorkonde in de charterbank

Andere posts in deze reeks:

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag