Charter Centraal: Toestemming uit Kensington voor een weekmarkt in Hooge en Lage Zwaluwe

5
15-06-2022
 • charter centraal
 • charter
 • Hooge en Lage Zwaluwe
 • Markt

Niet alle charters in onze collecties zijn opgemaakt in Nederland. Dat komt mede doordat de grenzen vroeger anders liepen. Het hertogdom Brabant besloeg Noord-Brabant maar ook een behoorlijk deel van centraal België. De hertogen en stadhouders bezaten vaak meerdere titels en gebieden die buiten de huidige grenzen van Nederland lagen.

Een goed voorbeeld van het laatste is Willem Hendrik van Oranje. Hij is geboren op 14 november 1650, acht dagen na het plotselinge overlijden van zijn vader. Zijn moeder was Maria Henriëtte Stuart, de Engelse Princess Royal.

Aanvankelijk zag de toekomst van Willem er niet rooskleurig uit want met het overlijden van zijn vader begon het eerste stadhouderloze tijdperk. Het Rampjaar 1672 veranderde de situatie drastisch. De toenemende dreiging zorgde voor een politieke ommezwaai en Willem werd alsnog stadhouder en verkreeg de macht die zijn voorouders ook bezaten.

Stadhouder Willem III trouwde in 1677 met zijn volle nicht Maria Stuart, de oudste dochter van koning Jacobus II van Engeland, Schotland en Ierland. Na een diplomatiek offensief in Europa en zelfs bij de paus in Rome vertrok Willem III in 1688 met een leger naar Engeland om daar de tronen op te eisen. In 1689 ontving hij met zijn vrouw de kronen van Engeland en Ierland (als Willem II) en wat later ook die van Schotland (als Willem I). Het duurde nog wat jaren voordat Willem III de militaire steun van zijn legers niet meer nodig had.

De Oranjes waren Heer van Hooge en Lage Zwaluwe. Dat betekende dat beide dorpen bepaalde verzoeken direct richtten aan de Oranjes. Zo kwam in 1697 het verzoek om een weekmarkt te mogen houden. Dat verzoek ging de Noordzee over en King William zelf verleende de toestemming om de wekelijkse markt op zaterdag te houden. Het was blijkbaar een oude gewoonte om de magere varkens en koeien in de buurt van Hooge en Lage Zwaluwe vet te mesten. Vandaar dat in het octrooi staat dat in de periode van half maart tot de eerste zaterdag in mei de magere varckens en beesten op de markt kwamen terwijl van half oktober tot de eerste zaterdag in december de vette beesten werden verhandeld.

 

Koning Willem II resideerde in Kensington Palace omdat de lucht daar veel beter was dan in Whitehall. Willem leed aan astma en deze omgeving was beter voor zijn gezondheid. Het is dan ook in dat paleis dat de toestemming voor de weekmarkten is ondertekend met wat zich laat aanzien als een stempel... Vervolgens ging het octrooi met de toestemming weer terug over het water naar Nederland en de onderdanen in de Zwaluwen. 

In 1907 kwam er een bronzen beeld van King William te staan aan de zuidelijke ingang van Kensington Palace, geschonken door Wilhelm II, Keizer van Duitsland en koning van Pruissen, aan Koning Edward VII van Groot-Brittannië.

Bekijk hier het charter met de volledige transcriptie in de Charterbank.

Andere posts in deze reeks:
Nieuwe rubriek: Charter centraal
4000 aude Vranckrijcksche schilde

 

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Jun 29, 2022
  Heel goed, Harry! Dank voor je oplettendheid. Het is aangepast. Groeten, Jojanneke van Zandwijk
 2. Harrie | Jun 21, 2022
  "Het is dan ook in dat paleis dat de toestemming voor de weekmarkten is ondertekent met wat zich laat aanzien als een stempel..." Denk aan 't kofschip!  ;-)

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag